Az internetes keresés jövője: Google vs. Tiktok

Kíváncsi vagy, hogy ki lesz a jövő internetes keresőmotorja?

Az internetes keresés jövője: Google vs. Tiktok

„A TikTok térnyerése egy olyan jelenség, amely nem csupán egy újabb közösségi média platform megjelenését jelenti, hanem egy teljes körű keresőmotort is, amely alapjaiban alakítja át a Z generáció internetes keresési preferenciáit”. – meséli Kovács Dávid, online marketing szakértő. 

Ebben a cikkben számszerű adatokkal és kutatási eredményekkel támasztjuk alá, hogyan változtatja meg a TikTok az internetes keresési szokásokat. Tarts velünk!

TikTok, a keresőmotorok új jelöltje

A Gen Z számára a TikTok egyre inkább keresőmotorrá válik, ahogy a Search Engine Land által végzett kutatások is mutatják. A felmérés eredményeként napvilágot látott adatok tanúsága szerint a Gen Z felhasználók 40%-a a Google keresője helyett már most is a TikTok-t részesíti előnyben. 

Az utóbbi applikáció térnyerése jelzi, hogy a hagyományos keresőmotorok elveszítik a fiatalabb generáció figyelmét.

Keresési szokások megváltozása

A kutatásból származó információk arra is rávilágítanak, hogy a fiatal nemzedék keresési szokásai radikális eltérést mutatnak az előző generációkéhoz képest. A Gen Z felhasználók 55%-a azt nyilatkozta, hogy a TikTok jelentős hatást gyakorol a hagyományos böngészők iránti igényükre. 

A felhasználók már nemcsak videók megosztására, hanem teljes értékű keresőmotorként használják a platformot, amely személyre szabottan ajánlja nekik a releváns tartalmakat.

TikTok kombinálva a Google keresővel

Bár a TikTok térnyerése nyilvánvaló, a felmérés szerint a Gen Z nem hagyott fel a hagyományos keresőapplikációk használatával. A felhasználók 75%-a továbbra is a Google-lel karöltve alkalmazza a TikTok-t, a teljes körű információszerzés érdekében. 

Mindebből arra következtethetünk, hogy a jövőben a két platform együttes használata egyre fontosabb szerepet fog játszani a kielégítő keresési élmény biztosításában. 

SEO kihívások és lehetőségek

A keresőoptimalizálás (SEO) a keresőmotorokban való magasabb rangsorolás és láthatóság elérése érdekében alkalmazott stratégiák és technikák összessége a weboldalakon.

A SEO szakemberek számára a TikTok elterjedése új kihívásokat és lehetőségeket rejt magában. A szokásos kulcsszókutatás mellett mostantól a TikTok-on belüli keresőoptimalizálás jelentőségét egyaránt érdemes figyelemmel kísérni.

A tartalomgyártóknak és marketing szakembereknek ki kell dolgozniuk egy olyan stratégiát, amely mind a hagyományos internetes keresőalkalmazások, mind a TikTok nyújtotta előnyöket figyelembe veszi.

A jövő kilátásai és trendek

A TikTok keresőmotorként várhatóan a továbbiakban is piacvezető szerepet fog betölteni, és a Gen Z generáció számára kulcsfontosságú platformmá válik. 

Azok a szakemberek, akik időben alkalmazkodnak a változásokhoz, és stratégiájukban összekapcsolják a TikTok és a Google szerepét, kimagasló előnyhöz juthatnak a versenytársakkal szemben.

Tartalomstratégia a TikTok és a Google számára

A TikTok terjedésével együtt a platform analitikai eszközei is fejlődnek.

A SEO szakembereknek figyelemmel kell kísérniük a TikTok analitikát, és az ottani adatokat szintén be kell építeniük a teljes kereső stratégiájukba. A platformon belüli kulcsszókutatás és a videók alapján történő optimalizálás kulcsfontosságú a hatékony jelenlét kialakításához.

Az internetes keresés jövője

A TikTok előtérbe kerülése és az ezzel járó változások arra engednek következtetni, hogy az internetes böngészés jövője egyre inkább a tartalomfogyasztás és keresés kombinációjára épül. 

A keresőmotoroknak pedig alkalmazkodniuk kell a felhasználói igényekhez, ennek következtében a szakemberek számára online eszköztáruk folyamatos – az új trendeknek megfelelő – fejlesztése indokolt, ami azonban egy állandó feladat ellátásának terhét fogja jelenteni számukra.

Záró gondolatok

A TikTok nem csupán egy újabb közösségi média platform, hanem a jövő keresőmotorjának egyik meghatározó szereplője is lehet. Az internetes böngészési szokások forradalma zajlik, és a TikTok ebben a folyamatban kulcsszerepet játszik.

Az adatok és kutatási eredmények alapján egyértelmű, hogy a Z generáció keresési preferenciáiban már most is átalakulás figyelhető meg. 

Azok akik rugalmasan alkalmazkodnak és kombinálják a különböző internetes felületek nyújtotta előnyöket, kiemelkedhetnek a piaci környezetből, és az új digitális tartalmakat mind a társadalom, mind önmaguk előnyére hasznosíthatják. 

A cikket Kovács Dávid, Digital Marketing Szakértő vendégírónk készítette. 


 

JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

 
 
 

A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Vendégíró

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.