Gucci – Egy sikeres dinasztia története c. könyv nyomán

Egy márka. Egy dinasztia. Egy drámai történet. Patricia Gucci Aldo Gucci egyetlen lányaként születésekor egyértelműen törvénytelen gyermeknek számított. Nemcsak őt titkolták sokáig, de magát a lányt is titoktartási kötelezettség terhelte édesapja bukása után. A drámai fordulatokban bővelkedő családi történetről szerencsére mára már lehullhatott a lepel. Patricia 2016-ban kiadott könyvében tárta a nagy publikum elé szüleinek elhallgatott, viharos, de a halálig kitartó szerelmi szálát. Nem érdemes kihagyni.

A könyv rengeteg, sokáig eltitkolt életrajzi pikantériát fed fel az olvasó számára – sokszor nem restellve a történelmi, kulturális közegben való részletes elhelyezést sem –, de ami igazán különlegessé teszi az az, ahogyan feltárja az olvasó számára Aldo Gucci különleges szerelmét a nála jóval, évtizedekkel fiatalabb múzsájával. A nem mindennapi sors, melyet ketten örököltek az 1950-es évek Olaszországában – ahol a házasok feje felett a tiltott románc mint pallos lebegett és illegalitásba burkolózott – nem sok nyugodt pillanatot adott nekik. Patricia igazi szerelemgyerek volt, akinek a botrány elkerülése érdekében egy másik országban kellett megszületnie apja kívánságára. Nem csoda, hogy a lány olasz szülei ellenére a mai napig britnek vallja magát, hiszen legkedvesebb gyermekkori emlékei Angliához kötik.

Patricia édesanyjával való kapcsolatát többek között e könyv megírása mozdította elő: édesanyja végre megnyílt előtte. Őszintén megosztotta egyetlen lányával azokat az érzéseit és emlékeit, melyet az elmúlt harminc évben – édesanyja halála után – kénytelen volt magába temetni. Szerelme is csak időszakosan jelentett számára mentsvárat, de többségében egyedül kényszerült sírni vagy nevetni.

Na de hol is kezdődött a luxusmárka története?

A Gucci valódi létrehozója, nevezetesen Guccio Giovanbattista Giacinto Dario Maria Gucci, egyszerűbben csak Guccio Gucci egy csekély önuralommal és kevés türelemmel bíró perfekcionista volt. Nevének hosszával ellentétben a Gucci család egyáltalán nem rendelkezett nemesi felmenőkkel, de még státusszimbólumokat legitimáló hagyományokkal sem. Így Guccio kreált egyet: az újrafogalmazott családi történet egy középkori nemesi származásra és egy firenzei szíjgyártó vonalra alapozva hódította meg az elit szívét.

Az első termékeik között így kapott helyet a lovas témájú termékvonal jellegzetes piros-zöld csíkozású, lószerszámokkal tarkított szövete.

Patricia Gucci nagypapája, a vállalkozó szellemű Guccio Londonba ment inasnak a híres Savoy Hotel alkalmazásában. Lelkes fiatalként őt is vonzotta a századfordulón Viktória királynő uralkodása alatt kibontakozó mocskos 90-es évek, mely a felsőbb osztályok számára a könnyelműség és a hivalkodás kora is volt egyben. Ekkor vált divattá az európai körutazás, melynek során amerikaiak és tehetős gyarmatlakók Londonba özönlöttek expedíciójuk első állomásaként. Az 1890-es években az elit utazási etikettjéhez hozzátartozott, hogy miután kiszálltak a hintóból, lakájaik segítségével az inasok szétválogatták poggyászaikat. Guccio ekkor találkozott életében először ezekkel a gyönyörű, kézzel készített, egyedi, díszes darabokkal, melyeket a család nevének kezdőbetűivel vagy címerük dombornyomásával is elláttak.

A nagypapa négy év inaskodás és Viktória királynő halála után tért vissza Olaszországba. Viszonylag sok idő eltelt – köztük egy világháború is – míg Firenzében megnyithatta első Gucci üzletét – éppen száz éve – 1921-ben. Kezdetben inkább poggyászok javításából tartotta fenn a boltot, de a tartósságra helyezett hangsúly meghozta gyümölcsét. (A nagypapa bőröndjei strapabíróságát demonstrálva még ugrálni sem volt rest azokon.) Guccio nagycsaládja minden egyes tagját aktívan bevonta az üzleti életbe egészséges versenyt teremtve köztük. Értékrendjüket tekintve a család állt az első helyen, majd ezt követte az üzlet. Guccio halála után Aldo is szerette volna átörökíteni ezt a szemléletmódot és megteremteni a Gucci-hagyományt.

Tündöklés és kín

Aldo Gucci Guccio elsőszülött fiaként látta meg a napvilágot 1905-ben. Kreatív elméje energikus, vonzó üzletemberré avanzsálta az évek során, aki apja kis firenzei útitáskás-bőröndös cégét az olasz eleganciát megtestesítő globális luxusmárkává tette. Vallotta, hogy „A státusszimbólum nem születik csak úgy. Akkor válik valami azzá, amikor elfogadja egy bizonyos elit, majd ezután mindenki vágyakozni kezd rá, hogy megszerezhesse.” Apjának is ellenszegülve első merész lépései egészen Amerikáig juttatták, ahol az első üzlet a tengerentúlon az 1950-es évek elején nyitotta meg kapuit New Yorkban az Ötödik sugárúton.

Aldo bátran vállalta a kockázatot, nagyvilági életet élt, nagylábon. Született nőcsábász volt egész életében, de huszonkét évesen házasságra kényszerítették, amikor teherbe ejtett egy brit udvarhölgyet, Olwen Price-t. Az a három fiú született ebből a házasságból, akik Aldo utolsó éveiben őt megkerülve eladták részvényeiket és beálltak unokaöccse, Maurizio mögé…

Patricia édesanyja, Bruna Palombo tizennyolc éves korában kapott állást az egyik Gucci üzletben.

Tagadhatatlan szépség volt, aki sokat áldozott ennek oltárán, de Aldo számára élete végéig menedéket nyújtott és kitartott mellette.

Még akkor is, amikor rövid időre feltűnt egy másik szerető – Maurizio felesége értesítette erről a kellemes hírről. Aldónak rá kellett jönnie, hogy az egyetlen nő, aki valójában önmagáért, és nem a pénzéért szereti, éppen megmentésre vár, és éppen ő miatta. Anya és lánya otthontalanok voltak a dúsgazdag férfi mellett, aki folyamatosan utazott. Hol Angliában, hol Olaszországban, hol Svájcban, de még Amerikában is éltek az évtizedes bujkálás során, mely Bruna számára a folyamatos küzdelmet jelentette a depresszióval és szorongással.

Aldo az életükben mindig hirtelen jelent meg, és hirtelen is tűnt el, de anya-lánya egyaránt imádták, összetartó kapocs volt közöttük. A férfi nevetéssel és energiával töltötte meg az eseménytelen, világ elől eltitkolt átmeneti otthont. Aldo számára szerelme és lánya volt az a két nő, akiknél élete utolsó három évtizedében vigaszt és menedéket talált, és akik igazán ismerték őt.

A bukás

A családi örökség összeomlásának már Patricia is az elszenvedője volt, hiszen az 1980-as években mint márkanagykövet tevékenykedett édesapja cégében. Feladata elsősorban az volt, hogy vonzóvá tegye a márkát a fiatalok körében. Mindeközben családi árulások sorozatával ostromolták Aldót fiai és unokaöccse, Maurizio több frontról. Ennek egyik következményeként a már nyolcvanas éveiben járó családfő felelősségre vonásra került az amerikai igazságszolgáltatás előtt adózatlan jövedelmek miatt, melyekről nem is tudott. A csúfos puccs és Maurizio hatalomátvétele odáig vezetett, hogy Aldo kénytelen volt eladni az általa naggyá tett luxusmárkát, mely végső soron halálát is okozta.

Patriciát a lehető legrosszabbkor érte a gyász. Egy széthullóban lévő házasság terhét cipelte magán 26 évesen, ráadásul második gyermekével állapotosan kellett szembenéznie a családi megpróbáltatásokkal. Édesanyja, aki számára Aldo férjet, apát, barátot jelentett, de még a fiát is megtestesítette olykor, beleveszett a gyászba. Lányuk tehát megsínylette szülei kapcsolatát. Negyven évesen szembesült két tönkrement házassága következményeivel. Ezen túl a lehető legrosszabbal, mely egy anyát érhet: elsőszülött lánya szexuális zaklatás vádjával perelte be egykori nevelőapját.

Patricia bár szülei révén tudta, milyen az igaz szerelem, őt világ életében elkerülte. Ráadásul minden lelki traumája végső soron ebből gyökerezett. Kislányként hamar kényszerült felnőni, és soha életében nem tapasztalhatta meg, milyen is egy átlagos családi élet. Édesanyja a depresszió hullámvasútjából sosem tudott kiszállni, édesapja csak időszakosan tudta neki szentelni minden szeretetét. A család másik feléhez a mai napig kényes kapcsolat fűzi, hiszen a létezéséről való tudomásszerzés alapjaiban rengette meg a famigliát.

Nem utolsó sorban meg kell említeni, hogy az áruló Maurizio – akit Aldo saját fiaként nevelt, és minden tudását igyekezett átadni neki – sem úszta meg a tragikus lezárást. 1995-ben, apja halála után öt évvel egy bérgyilkos lelőtte. Az ügyben feleségét, Patrizia Reggianit bűnrészesként ítélték el. Mauriziót mind édesapja, mind Aldo figyelmeztette annak idején,ugyanis a nő egyikük szimpátiáját sem nyerte el, a családnak megvolt az a bizonyos előérzete vele kapcsolatban.

Ridley Scott rendezésében már javában folynak a forgatások, mely Maurizio meggyilkolásán keresztül igyekszik bemutatni a Gucci-divatbirodalom történetét. A film premierje 2021 november végére várható Lady Gaga mint Patrizia Reggiani és Adam Driver mint Maurizio Gucci főszereplésével.

Végszó

A könyv tehát egy izgalmas élettörténetbe nyújt betekintést, melyben a felemelkedés, a szenvedély, az öröm, a könnyek és a bukás kéz a kézben jártak. A család a Gucci-hagyományt évszázadokra tervezte, de csak két generációt élhetett meg valójában. A hatalmas felemelkedést még hatalmasabb összeomlás követte egy tiltott és megvetett szerelem miatt, de foghatnánk az akkori olasz jogrendszerre is, mely a házasság felbontását nem engedélyezte. Egy biztos, fiai sosem tudták megbocsátani apjuk félrelépését, aki hiába találta meg igaz társát, a másik oldalról ezzel beszivárgó méreg örökre és véglegesen meghatározta a családtagok sorsát. Patricia e könyv megírásával tudta új szintre emelni kapcsolatát édesanyjával oly sok évtized után, és a két elveszett nő végre egymásra talált.

Forrás: 1, 2, 3

Patricia Gucci: Egy sikeres dinasztia története

Kép forrása: 1, 2, 3, 4

A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Szalai Laura

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.