Ilyen volt a Jurátus – 30 éves az ELTE ÁJK Kari Magazinja II.rész

A cikk második részében tovább haladunk az időben a 2000 és 2016 közötti időszakra. Ha még nem olvastátok az előző részt, mindenképpen azzal kezdjétek! Ott láthatjátok, hogy hogyan változtak a címlapok az elmúlt harminc évben, és ott ismerhetitek meg az 1993 és 1999 közötti időszak történéseit a Jurátus szemszögéből.

2000-2003:

Az új évezredben is folyatódott a szerketőség munkája.

Rögtön egy izgalmas részlettel kezdeném. Mostanában ismét van, aki nagy jelentőséget tulajdonít a horoszkópoknak. Számtalan magazin (mint pl. a Cosmopolitan) rendszeresen osztja meg az aktuális jóslatokat. Az újság ezen hasábja igazán magazinos jelleget kapott azzal, hogy az akkori hallgatók megtudhatták, mit ígértek nekik a csillagok a szerelmi viszonyaik terén.

Emellett találtam egy cikket, amely szintén a tanulmányaink miatt lehet számunkra is érdekes, főleg, hogy egy nagyon népszerű büntetőjogi témában született meg. Mint tudjuk, ma már 33 éve nincs ilyen büntetési nem Magyarországon; a „Van-e szükség halálbüntetésre?” kérdés, mégis komoly vitákat szül nem csak a jogászok és joghallgatók körében.

Visszakanyarodva a cikk első részében már kifejtett gondolathoz, miszerint régen mennyi mindent nem tudtunk helyettesíteni Facebook-csoportokkal, érdemes egy pillantást vetni az abban az időszakban népszerű „apróhirdetések” szekcióra is, ami természetesen a Jurátusnak elmaradhatatlan részét képezte a kétezres évek elején is. A hallgatók itt megválhattak könyveiktől, lakótársat kereshettek, sőt személyes üzeneteket is küldhettek egymásnak.

Ekkoriban született meg a Jurátus honlapja is, amely mára már a lap állandó otthona.

 2004-2008:

Kiemelendő egy 2004-ben megjelent interjú, ami egyrészt hangsúlyozza, hogy az oktatói interjúknak is milyen régi hagyománya van az újságnál, másrészt egy olyan oktatóról szól, aki még mindig oktat a karon, ezért mindannyiunk számára érdekes lehet.

Érdemes lehet továbbá ebből az időszakból az alábbi két mozzanatot is kiragadni, amelyek nem színesek vagy kifejezetten mutatósak, viszont annál izgalmasabbak. Ezek 2004-ből és 2007-ből származnak.

A 2004-es írás azért lehet annyira magával ragadó, mert az írója nem nő volt, mégis hajlandó volt saját tapasztalatairól beszélni és kifejteni véleményét a féltékenységről (senkit sem szeretnék megsérteni, szerintem a férfiakat általában nehezebb rávenni erre). Úgy gondolom, ez valamiféle személyes töltetet is adott ennek a számnak, másrészt valóban tanulságos az, amiről szó van. Nyilván ez nem egy szakmai téma, de ahogy én látom, így vagy úgy, de talán mindenki keresi egy kicsit az „A” épület falai között  az igazit.

Az alábbi, 2007-es részletben azt olvashatjuk, hogy a hallgatók politikai cselekvésmintái egyre radikalizálódnak. Összehasonlításként kerestem egy ettől frissebb tanulmányt, amely arról számolt be, hogy a hallgatók részvétele a politikai életben (mint pl. a választásokon való részvétel) csökkentő tendenciát mutat és megjelent egy újfajta fogalom, az online részvétel. Ugyanakkor a hallgatók egyre nagyobb csoportja azt állítja, hogy egyáltalán nem érdekli őket a politika. Ez drasztikus változás három évtized alatt.

A 2008–2012 közötti időszakból a Kari Könyvtár sajnos nem rendelkezik forrásokkal, a lap tevékenységéről, így cikkeket sem olvashatunk jelenleg ebből az időből.

2012-2015:

A 2010-es évek ismét változást hoztak a Jurátus életében, hiszen arculatot is váltott a lap. Ekkor még mindig papíralapú volt, csak a magazinos külső helyett néhol a The New York Times-ra hasonlító külsőt öltött magára.

Érdekes, hogy milyen sok változás ment végbe ebben az időszakban. Egy 2012-es szám szerint a Politikon, Paragrafus, az Egyetem Tér, HÖK NEWS elosztásban alkotott a Jurátus szerkesztősége. Egy 2014-es számban már az Egyetem tér volt az egyik rovat, emellett szerepelt a Karrier, külön helyet kaptak a HÖK hírei, a TDK és a versenyeredmények, a Tudomány rovat és a Vélemény, a Kultúra rovat és a Hirdetések.  A Kávészünet a lap egy külön egysége volt, ez  ma talán leginkább a Művészsaroknak feleltethető meg. Nézzük mi is került fel ide:

A rejtvény kitöltéséért garantált jutalom jár!

A kitöltök között kisorsolunk egy hat héten át tartó luxusutazást, amelynek gúnyneve: vizsgaidőszak.

Zárszóként összegyűjtöttem néhány ösztönző cikket a vizsgaidőszakra nézve, hiszen rohamléptekkel közelít felénk:

2016-ban pedig végleg a https://juratus.elte.hu-ra költözött az újság, emellett pedig függetlenedett az ELTE ÁJK HÖK-től, így önálló szervezetként működik azóta is. Az elmúlt évek cikkei fellelhetőek a Jurátus honlapján. Innen egy cikket szeretnék kiemelni, amely szintén kicsit a múltba tekint vissza. 2021-ben született meg, és arról szól, hogy a magyar hírességek közül ki töltötte egyetemi éveit az „A” épület útvesztőjében.

2021-ben elindult a Jurádió, az újság podcastje, ami portfólióbővítés is, hiszen az írott szavak helyett már szóban is lehet minket hallgatni.

Végül a saját véleményemet szeretném megosztani:

Nagyon élveztem a kutatómunkát, hogy foglalkozhattam ezzel a témával, hiszen nem hagyhatjuk figyelmen kívül ezt a harminc évet. Ha azt vesszük, hogy az egyetem (legalábbis a jogász szakon és ideális esetben) öt év, akkor most ez már hatszor eltelt. Mégis, valahogy velünk van a legelső pillanat. Megvan még a Jurátusban 1993 és 2023 is. Igaz, sok minden változott, sok mindenhez kellett alkalmazkodni. Ami viszont számomra kissé szomorú volt, az az, hogy nehézséget okozott az elmúlt 30 év során kiadott lapokhoz hozzáférni, a kiadványok többsége ugyanis már nem fellelhető.

Források:

A Jurádió linkje itt található.

Néhány szám elérhető online, ezek linkje itt található: 1; 2

Az alumni tagok névsora itt található.

A Szerkesztőségünk jelenlegi tagjai az alábbi linken elérhetőek.


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS


                     

A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése Szerző weboldala

Tárnok Gabriella

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.