JÖSz – Élen az innovációban

2012-ben néhány elsőéves joghallgató elhatározta, hogy a tanterv kereteit áttörve, egymást segítve szeretnék bővíteni tudásukat, ezért megalapították a Joghallgatók Önképző Szervezetét. A JÖSz mára az egyik legmeghatározóbb szakmai közösséggé nőtte ki magát az egyetemen, a 2018-as évben pedig több újítással is készül.

A JÖSz három alappillér, a jogtudomány, a művelődés és a szeretetszolgálat köré épül. A jogtudományi pillér keretében a szervezet tagjai négy – civilisztikai, büntetőjogi, közjogi, valamint nemzetközi- és európai uniós jogi – tagozat óráit látogathatják. A kurzusok oktatóit és témáit teljes egészében a tagok választják ki, nagy hangsúlyt fektetve az olyan területekre, melyek bár a gyakorlat szempontjából fontosak, az egyetemi oktatásban mégis kevésbé jelennek meg.

A művelődési pillér keretében a szervezet rendszeres múzeumlátogatásokkal, kirándulásokkal, valamint film- és könyvklubbal segíti tagjai kikapcsolódását, akik a szeretetszolgálati pillér keretében véradások és jótékonysági gyűjtések szervezésével igyekeznek támogatni a rászorulókat. Legutóbbi ilyen nagyszabású projektjük az Együtt Kárpátaljáért jótékonysági gyűjtés volt, mely során az ELTE több épületében gyűjtöttek tartós élelmiszereket, ruhákat, gyógyszereket és más hasznos tárgyakat a kárpátaljai magyarság számára.

A JÖSz az elmúlt években rendre teltházas előadásokkal színesítette Karunk mindennapjait. Ezek közül kiemelkedik az Atomvita-sorozat, melynek legutóbbi állomásán Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke és Fürjes Balázs kormánybiztos beszélgetett a budapesti olimpiában rejlő lehetőségekről és kockázatokról. Ez a széria idén is folytatódik, így érdemes lesz követni a közeljövőben a JÖSz oldalát.

A JÖSz talán legfontosabb újítása a 2018-tól kezdve működő projektrendszer, melynek során a szervezet tagjai kis létszámú, 12-16 fős csoportokban kutatva, neves szponzorok és mentorok támogatásával foglalkoznak három, a napjainkat és a jövőnket döntően meghatározó témával.

A tavaszi félév témái a mesterséges intelligencia, a kriptovaluták és a Visegrádi Négyek lesznek.

Ezek a projektek, azon túl, hogy órarend szempontjából kötetlenek és megtanítják a résztvevőket csapatban dolgozni, olyan plusz tudást adnak, melynek köszönhetően a tagok ki tudnak majd emelkedni a tömegből: ezen területek kardinális jelentőséggel bírnak majd az elkövetkezendő évtizedekben.bitcoin-3146330_1920

A projektek támogatói között olyan neves irodák vannak, mint az Andrékó Kinstellar Ügyvédi Iroda vagy a Sárhegyi és Társai Ügyvédi Iroda, és a Budapesti Közjegyzői Kamara is feltűnik a szponzorok között.

A kutatások eredményét a félév végén egy konferencia keretében mutatják be a szervezet tagjai, valamint az elkészült munkák összefoglalók és hosszabb kutatási kötetek formájában is publikálásra kerülnek.

Ugyancsak ebben az évben debütál a JÖSz első nyári egyeteme.

Az augusztus végi kétnapos rendezvény célja a legújabb, innovatív területek bemutatása a résztvevők számára. A nyári egyetemen a legfrissebb jogi problémák megoldásai és a jövő jogi kérdései kerülnek terítékre, mindez fiatalos környezetben. A rendezvény célja a projektekhez hasonlóan a jövő jogászának megteremtése, aki a klasszikus jogi képzettség mellett képes új, eddig ismeretlen problémákra is hatékony választ adni. A JÖSz első nyári egyetemére nemcsak az ELTE ÁJK jogász hallgatóit, hanem bármely egyetem bármely karának hallgatóit várják a szervezők.

A szervezet legfőbb célja, hogy az egyetemi évek alatt megalapozzon egy olyan közösséget, melynek tagjai a későbbiekben a jövő értelmiségi gondolkodóit adják a társadalomnak.

A JÖSz idei felvételijének első, írásbeli fordulója március 7-én és 8-án esedékes. További információkért látogass el a Facebook eseményhez!


szerző: Joghallgatók Önképző Szervezete

A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Vendégíró

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.