„Mindig van egy kezdeményezés, ami a végén − akármilyen cifrán is indul − egy nagyszerű dolgot fog eredményezni.” Interjú a JÖSz elnökével, Szepessy Marcellel

Egyetemünk hallgatói közössége, a Joghallgatók Önképző Szervezete, azaz a JÖSz idén lett tíz éves. A rendezvények és önképző körök szervezése mellett egy kollégiummal, kávéházzal és saját szervezésű nyári egyetemmel rendelkező szervezet elnökét, Szepessy Marcellt kaptuk el pár kérdésre az ON-on a nyári egyetemről, a Covid utáni újraindulásról és a hamarosan kezdődő idei tagfelvételükről. 

Jurátus: Mivel próbáljátok megnyerni a hallgatókat, mi a szervezet fő profilja?

Szepessy Marcell: Mi a JÖSz-nél próbálunk mást mutatni, mint a többi szakkollégium. A gyakorlatiságra helyezzük a hangsúlyt, kutatással, versenyzéssel és publikálással. Ezért is vagyunk népszerűbbek, mint más szakkollégiumok. Illetve mivel sikerült egy olyan baráti, és nem csak szakmai közösséget létrehoznunk, amely hosszan elkíséri a hallgatóinkat. Mert aki a JÖSz-be kerül, az nem csupán szakkollégistává válik, hanem egy folyamatosan fejlődő szervezetrendszer tagja is lesz, amely életre szóló közösséget jelent.

Jurátus: A JÖSz-nek volt tábora is nyáron, ezenfelül szokott más, hasonló program lenni?

Sz. M.: Igen, ez a többnapos rendezvény a nyári egyetem. Ilyenkor a JÖSz egész szakmai zenitje felvonul, rengeteg professzor, közéleti személy és számos olyan szakmai tekintély a magyar közgondolkodásból, közbeszédből, akik tudásukkal gyarapítják a joghallgatói életünket. Igazából a szakmai programjainknak ez a kicsúcsosodása, viszont függetlenül ettől egész évben érdemes keresni a JÖSz-t. Például idén már lesz az Atomvitánk, ami tulajdonképpen egy nagyszabású közéleti vita. A Covid óta sajnos ez lesz az első, korábban ugyanis minden évben szerveztük. Egyébként idén is nagyon érdekes témákkal várjuk majd az érdeklődőket, nagy durranás lesz! Ezenkívül rendszeresen vannak konferenciáink, szakmai programjaink is, amit a JÖSz Intézet szervez, ezekre az Intézet honlapján tudnak majd jelentkezni az érdeklődők.

Jurátus: Ha már nyári egyetem, milyen volt az idei rendezvény?

Sz. M.: A nyári egyetem hatalmas stressz, több száz embert mozgatunk meg ilyenkor, külsősöket, saját hallgatóinkat, és ugye az egészet saját hallgatóink szervezik. Nagyon büszke vagyok erre a tíz-tizenegy fős csapatra, mert kiváló munkát végeztek. A nyári egyetem évről évre egyre jobb: a legjobban összeállt szervezői gárdával az eddigi legnagyobb szakmai neveket most tudtuk felsorakoztatni, ráadásul az egész esemény zökkenőmentesen zajlott. Jelentkezők számát tekintve százhúsz-százharminc fő volt a nyári egyetemünkön, és hál’ Istennek évről évre mindig igény van a bővítésre. Óriási élmény volt, szakmailag is rengeteg mindent kaptunk. Este a professzorokkal, előadókkal, közéleti személyekkel kötetlenebbül is volt alkalmunk beszélgetni, egy asztalnál ülni velük, és megvitatni az élet nagy dolgait. Vendégeink között volt például Nagy Márton miniszter, Pogátsa Zoltán, Tölgyessy Péter tanár úr vagy Böszörményi-Nagy Gergely. A mai világban szerintem kiemelten fontos, hogy a generációk között ilyen összekapcsoló platformokat teremtsünk, és erre a JÖSz teljes mértékben alkalmas.

Jurátus: A Covid hogy érintette a szervezetet, hogyan próbáltok kilábalni ebből a nehéz időszakból?

Sz. M.: A problémát egyszerűen az okozta, hogy emberekkel dolgozunk, őket viszont szétválasztották másfél-két méterre egymástól. A kollégium épületének is úgy kellett működnie, hogy a Covid-szabályozásoknak eleget tegyen, így jött a csökkentett létszám stb. Ez nyilván szétválasztja a közösséget, ugyanis minden kurzusunk, előadásunk, óránk online térbe kényszerült, és sokan hazaköltöztek vidékre a családjukhoz. Szóval így megszűnt a közösségi élet olyan formában, ahogyan azt addig ismertük. Azonban nagyon kreatív csapatunk van, heti rendszerességgel szerveztünk olyan közösségi programokat, ahol legalább az online térben tudtunk egymással találkozni. Szerveztünk például futókört, ahol egy applikáción keresztül tudtuk egymás teljesítményét követni, és adományként, jószolgálati célra ajánlottuk fel az összegyűjtött futásmennyiséget. Az a jó a JÖSz-ben, hogy mindig van egy kezdeményezés, ami a végén − akármilyen cifrán is indul − egy nagyszerű dolgot fog eredményezni. A Covid alatt mindenki érezte ezt a közösségi hanyatlást, de mi nem csak szakmai, hanem baráti közösség is vagyunk, ezért mindenki akart találkozni, és motivált volt abban, hogy a lehető leginkább, leggyorsabban visszaépítsük a korábbi állapotot.

És amikor lehetőségünk nyílt rá, elkezdtük szervezni az összeülős programokat, az önképző estjeinket. Itt olyan meghívottak bukkannak fel, mint Ruszin-Szendi Romulusz, Maróth Gáspár vagy Porkoláb Imre.

Ilyenkor általában alulról szerveződő alapon meghívunk közéleti személyeket, elemzőket vagy szakértőket, és egy „tea” mellett beszélgetünk a kávéházunkban, a Szerb utcában. Ezenkívül egyébként a JÖSz egyik alappillére a szeretetszolgálat és a művelődés, rendszeresen gyűjtünk Kárpátaljára, ahogy más célokra is, például véradásra. Mindez még jobban összehozza a közösséget. Művelődés tekintetében pedig a MüPa sem ismeretlen előttünk. Emellett múzeumba, színházba is rendszeresen ellátogatunk. Elmondható, hogy nemcsak szakmai versenyzés van közöttünk, hanem van egy egészséges baráti kapcsolat, ami szerintem nagyon ritka.

Jurátus: A felvételi eljárás hogyan zajlik, az új tagok integrációjáról tudnál beszélni?

Sz. M.: A felvételink idén az október 3-ai héten fog kezdődni, a pontos időpontot Instagramon és Facebookon találják meg a hallgatók. Maga a felvételi háromfordulós, régóta ez a bevett gyakorlat, viszont a lebonyolításával kapcsolatban most több reformot is tervezünk, erről bővebb részleteket a weboldalon olvashattok majd. A jelentkezés egy önéletrajz és egy motivációs levél beküldéséből áll. Az első forduló az írásbeli, amely során az elsősöknek még nem nézzük a jogszakmai tudását, ehelyett arra vagyunk kíváncsiak, hogyan gondolkodnak, milyen módon érvelnek, milyen tudásanyagot alkalmaznak egy adott érvrendszer felépítéséhez. A második forduló szóbeli. Itt felteszünk alapműveltséggel kapcsolatos kérdéseket is, ugyanakkor ez már inkább egy kötetlen beszélgetés része. Tisztában vagyunk vele, hogy ez egy elég félelmetes helyzetnek tűnik, ezért próbáljuk mindenkinek a lehető legbarátságosabbá tenni. Kíváncsiak vagyunk a nyelvtudásra is, ezt azonban nem pontozzuk, nem számít bele a felvételibe, mindössze arra szolgál, hogy a felvett JÖSz-ösöket a megfelelő nyelvkurzusokba tudjuk berakni. A harmadik, egyben utolsó forduló a felvételi tábor, ahol már a csapatmunkán és a proaktivitáson van a hangsúly.

Jurátus: Kiknek ajánlanád a JÖSz-t, milyen hallgatóknak?

Sz. M.: Ajánlom a JÖSz-t minden olyan joghallgatónak, aki nemet mond arra, hogy elégséges csak az, amit az egyetemen kínálnak, de azokat várjuk, akik önállóan gondolkodnak, kezdeményeznek, és nem félnek kimondani azt, amit gondolnak. Azokat, akik egy kiváló szakmai és baráti közösség részei akarnak lenni. Nekik a JÖSz megfelelő hátországot biztosít a kibontakozáshoz.

Köszönjük szépen ezt a tartalmas beszélgetést a JÖSz-nek!

A képeket a Jurátus rendelkezésére bocsátották.

Az interjút készítette: Mató János És Kovács Máté


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS


A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése Szerző weboldala

Mató János

Kovács Máté

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.