Money Makes The World Go Round – HÖK zárszámadás és költségvetés

A küldöttgyűlés október közepén, tíz hónappal annak aktuálissá válását követően elfogadta a kari HÖK 2017-es zárszámadását és 2018-as költségvetési tervezetét. Már ti is tanulmányozhatjátok ezeket a dokumentumokat a HÖK-honlapon.

A kimutatások értékelése során fontos szem előtt tartani, hogy azok naptári évek szerint tartalmazzák az adatokat, míg az egyetem életének induló- és zárópontja egyaránt a szeptember.

A most elfogadott zárszámadás tehát a 2016/2017-es tanév második, tavaszi félévének, illetve a 2017/2018-as tanév őszi félévének a kiadásait tartalmazza, a 2018-as költségvetési tervezet pedig a 2017/2018-as tanév tavaszi és a 2018/2019-es tanév őszi félévére vonatkozik.

A kari Hallgatói Önkormányzat 2017 során 15,7 millió forintos keretéből 13 millió forintot költött, így 2,6 millió forintos maradvánnyal zárta az évet. 2018-ra csak 9 millió forintról készült költségvetési tervezet, aminek az oka jelentős részben az, hogy a Szabadegyetem az EHÖK közös keretéből kerül finanszírozásra.

A legnagyobb kiadások (kerekítve, októberig):

végleges2

A tételekből látható, hogy a HÖK legjelentősebb kiadásai egy-egy meghatározott, rövid időtartamra és/vagy aránylag kevés hallgatónak szóló programhoz kapcsolódnak (pl. sportnap). Ezek többnyire a gólyák integrálását célozzák (pl. mentorok képzése), illetve a közösségi élményt helyezik a középpontba, ugyanakkor objektíve nem feltétlenül hatékonyak: a jótékonysági Szent Ivó Nap több mint félmillió forintba került, ugyanakkor az adományok összege idén tavasszal nem érte el a 200 ezer forintot.

Jelenleg a HÖK és a Kar vezetése között az a megállapodás, hogy a Kar viseli az Orientációs Napok költségeit, a HÖK pedig állja a Szabadegyetemmel kapcsolatos kiadásokat. Ez a rendszer az eddigiek alapján működőképes, ugyanakkor Szabó Tamás HÖK-elnök szerint nem kellőképpen hatékony, például a Sportnap a HÖK szervezésében valósul meg, ugyanakkor szervesen kapcsolódik az ON-hoz.

Állandó probléma a hallgatók aktivizálása, ami jelentős veszteséget okoz a HÖK-nek: a Szabadegyetem 270 fős foglalására végül összesen 200-an érkeztek (ebből 135 vendég), a Pusztafalura tervezett vezetőképző pedig érdeklődés hiányában elmaradt, ezzel a már befizetett 620 ezer forint elveszett.

A hatékonyság növelését akadályozza, hogy a HÖK csak rugalmatlan és hosszadalmas eljáráson keresztül szerződhet szállásadókkal, és amíg ez a folyamat le nem zárul, nincs biztos helyszín és időpont, aminek hiányában értelemszerűen nem lehet meghirdetni az eseményt.

bookkeeping-615384_1280

Ugyan jelenleg nem a kari HÖK, hanem az EHÖK költségvetését terheli, mégis fontos kérdés a Szabadegyetem költségeinek a mérséklése – a szállás és az étkeztetés színvonalának az emelésére, nem a csökkentésére lenne igény a hallgatók részéről, ugyanakkor az a tapasztalat, hogy 20-25 ezer forintnál magasabb összeget nem szívesen fizetnek a részvételért.

Felmerült, hogy esetleg más Karok gólyatáboraival együttműködve lehetne csökkenteni a kiadásokat (pl. ugyanarra a helyszínre, egymás után szervezni a táborokat), azonban konkrét javaslat még nem készült. Hasonló próbálkozás a TTK-val közösen szervezett Gólyabál.

A tárgyi kiadásokat jelentősen csökkentette, hogy a Jurátus 2018-ban már teljesen online magazinként működik, és a HÖK papíralapú reprezentációs kiadványai is megszűntek (összesen 660 ezer forint megtakarítás).

A 2017-es zárszámadásban feltüntetett kerti bútorok 2018 nyarán kerültek összeszerelésre, így ezeket idén szeptembertől élvezheti a közösség. Az irodafejlesztést a számítógépek és nyomtatók tönkremenetelén túl a GDPR bevezetése is indokolta, valamint mióta megszűntek az önálló irodák (elnökségi iroda, Jurátus iroda), folyamatos probléma, hogy nem állnak rendelkezésre egyéni munkaállomások. Az informatikai fejlesztés jelenleg is zajlik, például a wifi javítása még nem kezdődött el, így a HÖK irodában jelenleg egy hálózat sem érhető el.

Amennyiben részleteiben is érdekelnek a dokumentumok, amelyek alapján ez az összefoglaló készült, látogass el a HÖK honlapjára:

A fentiekben nem szereplő adatok Szabó Tamás HÖK elnöktől származnak. Táblázat helyesbítése: 2018. 11. 04., 21.01


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁSA szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Szövérffy Margit

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.