Pártválasztó kérdőív bizonytalanoknak

A legjobb érv a demokrácia ellen egy ötperces beszélgetés egy átlagos szavazóval. Ha nem akarsz átlagos szavazó lenni, de még nem tudod, hová tennéd az x-et, vagy eddig nem érdekelt a politika, így nem ismered a pártprogramokat, de felelős döntést szeretnél hozni április 8-án, akkor a „Kire szavazz?” projektet neked találták ki.

A „Kire szavazz?” projekt 2017 októberében indult három szakkollégium (a Bibó István Szakkollégium, a Heller Farkas Szakkollégium és a Rajk László Szakkollégium) és a Corvinus Informatikus Diákkör együttműködésével. A kezdeményezés célja a választópolgárok segítése egy tudatos választási döntés meghozatalában a 2018-as országgyűlési választásokon.

A kireszavazz.hu címen elérhető kérdőív huszonhárom kérdés tekintetében veti össze a felhasználó álláspontját az elérhető pártprogramokkal, illetve ígéretekkel. Ennek az a célja, hogy a tíz témakörből összeállított kérdéssor segítségével felmérje, hogy a felhasználó mely pártok álláspontjával milyen mértékben szimpatizál.

Az alkotók külön felhívják rá a figyelmet, hogy a kérdőív csak azokat a témákat hasonlítja össze, amikben a pártok nyíltan állást foglalnak, és ezek az álláspontok ütköznek is. Ezzel természetesen nem lehet lefedni a pártválasztás minden aspektusát. A végső döntés meghozatalában sok olyan szubjektív, de fontos tényező is szerepet játszik, mint például a hitelesség kérdése.

A kérdőív eredményére támaszkodva a felhasználók elkezdhetik felfedezni a pártok programjait, álláspontjukat (az ezekre mutató linkeket is megtaláljátok a honlap alján), és kis szerencsével felelős állampolgárként tájékozott döntést hozhatnak az idei országgyűlési választásokon.

További információért a kireszavazz@heller.uni-corvinus.hu címre írhattok.

A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Kázsmér Dávid

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.