Pénzügyi jog a gyakorlatban – Beszámoló az ELSA versenyéről

2017. november 11-én az European Law Students’ Association (ELSA) Hungary szervezésében került megrendezésre a Kreatív Pénzügyi Esetverseny döntője a Magyar Nemzeti Bankban. Az első helyezést Bolvári Ferdinánd Máté és Zsingor András, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának hallgatói vihették el. Az ő beszámolójukat olvashatjátok.

A feladatkiírás áttanulmányozása után azért döntöttünk a jelentkezés mellett, mert a megoldás keretei nem behatároltak, a feladat elég nagy teret enged a kreativitásnak. Az is vonzó volt a megmérettetésben, hogy összetett jogi gondolkodást igényelt, hiszen több jogterület szabályait kellett alkalmazni.

Az első forduló jogesete a keretbiztosítéki jelzáloggal kapcsolatban felmerülő problémákra fókuszált: minden csapatnak egy projekthitellel kapcsolatos megoldással kellett előállnia. A kérdés nem légből kapott, az elmúlt tíz év hazai ítélkezési gyakorlatában és a sajtóban rendre találunk hasonló ügyeket.

Közös ezekben az esetekben, hogy a bonyolult jogi kérdések mellett elég erőteljes a szociális vetületük is, ami leginkább abból adódik, hogy a per negatív kimenetele a magánszemélyek létfenntartását is veszélyeztetheti. Az ilyen perekre jellemző az erőegyensúly-eltolódás a felek között, így első olvasatra könnyen azonosulunk a rosszabb alkupozícióban lévő kisember nézőpontjával, ám a jelenlegi jogi szabályozás sokszor a hitelezőt/bankot támogatja.

A második fordulóba a tíz legjobban teljesítő csapatot hívták be. Az egész napos esemény az MNB épületében, a Szabadság téren került megrendezésre.

A KPMG irodájában tartott felkészítésből már kiderült, hogy a verseny eddigi polgári jogi irányultsága után a döntőben viharosabb vizekre evezünk, inkább adójogi fókuszú feladatra lehet majd számítani.

Ez be is igazolódott, a döntő tulajdonképpen egy tanácsadás-szimuláció volt, melyben egy német GmbH és egy magyar Zrt. közti kirendelés konstrukcióját kellett felépíteni a vonatkozó adójogi és társadalombiztosítási kérdésekkel egybefoglalva.

elsa2

A jogeset mindenkit elgondolkodtatott.

Mindkettőnkben elég friss még a pénzügyi jogi szigorlat élménye, ez nagymértékben segítségünkre volt a verseny során. A nemzetközi munkajogi kérdések eldöntése után ugyanis áfa-, szja-, tb-témakörben kellett kutakodnunk, majd előhozakodnunk komplex struktúránkkal.

A verseny célja a pénzügyi jogi oktatás népszerűsítése, a pénzügyi jogi gondolkodás erősítése volt. Az egyetemi oktatás keretein belül kevés ehhez hasonló esemény van, ezért szerintünk kiemelkedő lehetőség minden joghallgató számára. A pénzügyi jog negyedéves tárgy, mikorra a legtöbb diáknak már konkrét elképzelése van arról, hogy milyen jogterületben látja magát a jövőben – így ez a stúdium a legtöbbeknél csak egy szükséges rossz, amit át kell vészelni.

Ez a verseny adott egy kis kóstolót, hogy ez a jogterület, ha egy kicsit mélyebben tanulmányozzuk, érdekes kihívásokat rejt magában.

Ezért mi mindenkinek jószívvel ajánljuk, hogy próbálja ki magát jövőre a Kreatív Pénzügyi Esetversenyen.

Szerzők: Bolvári Ferdinánd Máté és Zsingor András


képek: ELSA Budapest Facebook

A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Vendégíró

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.