Zöld oázis a betondzsungelben

Sokan úgy gondolják, hogy a kertészkedéshez kert is kell. Milyen nagy tévedés ez! Jelen cikkben megmutatjuk, hogy egy terasz vagy akár egyetlen ablakpárkány milyen lehetőségeket tartogat magában.

Az urbanizáció Magyarországon is oda vezetett, hogy emberek milliói laknak társasházakban vagy nagyon pici kerttel a városban, így esélyük sincsen „igazi” kerthez jutni. A természet iránti vágy azonban mindannyiunkban benne van, egy kis kreativitással pedig kert nélkül is zölddé tehetjük otthonunkat!

six-potted-plants-close-up-photo-1660533

A kiskertünk megtervezésekor a nevelni kívánt növények méretének és típusának megfelelő helyet kell keresnünk a lakásban. Ha beszereztük a szükséges cserepeket, növénytárolókat és virágföldet, már indulhat is az ültetés! Nem kell túlbonyolítanunk a dolgokat: ültethetünk üres tejfölös vagy konzervdobozba is.

A beltéri viszonyokat legjobban tűrő növények a kakukkfű, zsálya, bazsalikom, menta, rozmaring, snidling, petrezselyem, koriander és az oregánó. Ezek a fűszerek pedig mindig jól jönnek a háztartásban. Legtöbbjüket cserepestül akár a helyi szupermarketből is beszerezhetjük.

green-leaf-plant-977903

Ha bepillantanánk más lakás-kertjébe, az internet segítségével ezt könnyedén megtehetjük. Az Urban Plants bloggere mindössze két, délnyugatra néző ablakkal rendelkezik, de azokat maximálisan kihasználja. Bazsalikom, paradicsom, répa, paprika, padlizsán és uborka is terem a párkányokon.

Az említett Urban Plants oldalon nem csak a palánták növekedésébe nyerhetünk bepillantást, de a magát az ültetést is megtanulhatjuk. Az inspiráló képek és kis szüretek láttán mi is kedvet kaphatunk a kertészkedéshez!

Ablakpárkány és balkon nélkül is lehet saját konyhakertünk. Léteznek ugyanis olyan bútorok, melyek víztározó és LED lámpa segítségével egy sötét kis szobában is lehetővé teszik, hogy ott nevelgessük fűszernövényeinket. Egy magyar startup, a Growfeature igyekszik tökélyre fejleszteni a korábban csak DIY módon előállított szerkezetet.

Ha további instrukciókra várunk, a Konyhakert a lakásban című könyv segítségünkre lehet. A mű a beltéri fűszer- és konyhakertek világába kalauzol bennünket, professzionális tanácsokat adva a kezdő kertészeknek.

plant-on-a-balcony-3277921

Nem csak esztétikai élményt nyújthat egy zöld sarok a lakásunkban – kielégítve a városlakó természet iránti vágyát –, de kétség nélkül hasznos is. Ellenőrzött forrásból ehetjük a zöldségeket és egész évben friss fűszerekkel főzhetünk, nem beszélve arról az örömről, amit egy-egy saját termés szüretelésekor átélhetünk.

Források: 1, 2, 3, 4, 5, 6


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁSA szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Varga Dominika Kincső

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.