A hagyományos jogi utakon túl

Te is azok közé tartozol, akik nem tudják elképzelni magukat bíróként vagy ügyészként, sőt még nagyon ügyvédként sem? Szerencsére bőven van más lehetőség is egy friss diplomás jogász számára, egyebek mellett ezekről is beszélt Dr. Sárik Dorottya HR tanácsadó a Jogász Állásbörze keddi napján.

Dr. Sárik Dorottya Karunkon szerezte meg jogi diplomáját. A holland alapítású, munkaerő-kölcsönzéssel és közvetítéssel foglalkozó Randstadnál dolgozik, ahol ügyvédjelölteket, tanácsadókat, jogtanácsosokat és ügyvédeket keres. Gyakornoki helyekkel nem foglalkozik, ugyanis ezeket érdemes a forrásnál keresni, nem közvetítőnél.

Új utak a piacon

Manapság már szinte hagyományos pályának számít a céges vállalati jogász pozíció, ami szakvizsga előtt jellemzően jogi előadót jelent.

A compliance területen dolgozók szakvizsga előtt compliance specialistként, utána compliance managerként vagy senior specialistként kerülnek alkalmazásra. A compliance jogi megfelelőséget takar – mind külső, mind belső tekintetben –, és multinacionális vállalatoknál jön főként szóba.

Talán kevésbé ismert az SSC (Search Service Center), amely szintén multiknál fordul elő. Lényege, hogy mivel bizonyos folyamatoknak nem kell minden országban meglennie egy nagyvállalaton belül, azok optimalizálására létrehoznak egy nagy központot, ahol contract specialist és contract manager pozíciókban csak az egyes részek elvégzéséért felelnek a jogászok. Ez az állás nem nyújt „end to end” tudást, hiszen csak egy-egy szempontot kell vizsgálni, így nem igazán lehet komplex rálátást szerezni. Mérlegelni kell tehát, hogy ez szakmailag mennyire kifizetődő egy kezdő jogász számára.

Jogterületek, amikkel barátkozz meg

Alapvető a polgári jog, főként a társasági jogi rész ismerete. Ezen kívül nagyon keresett a banking and finance (főként a pénz és tőkepiaci jog), a GDPR, valamint az új versenyjog és a compliance – ami egyébként megnyithatja a kapukat a risk assessment felé, ami szintén nagyon megy, mint jogi kockázatkezelés, folyamatoptimalizáció. Ezen kívül természetesen mindenhol előfordulnak ingatlanjoggal kapcsolatos munkák (bérleti szerződések, ingatlantranzakciók). Egyetemen nem kifejezetten megtanulható dolgok ezek, de ha dolgozni akarunk, muszáj diplomát szerezni.

Szakmai elvárások

Az önéletrajz pillérei a képzettség, a gyakorlat – a kötelező hat hét nem elég, céltudatosan, átgondoltan keress helyet, hiszen simán lehet, hogy az később átfordul egy jelölti, majd ügyvédi pozícióba – és a nyelvtudás. Utóbbi jelentősége attól függ, milyen helyre mész, ugyanis egy egyéni ügyvédnél, aki csak magyar ügyekkel foglalkozik, ez nem lesz kardinális kérdés. Azonban nagyjából mindenhol máshol alap a felsőfokú angol. A szakmai angolt még nem minden cég követeli meg, de a legtöbb helyen már maga az első fordulós teszt is idegen nyelven megy.

A második idegen nyelv akkor kell, ha kifejezetten olyan irodát célzol meg, amely az adott nyelven dolgozik. (Francia irodából egy, németesből három darab van Budapesten.) Legjobban kamatoztatni nyelvtudást SSC és multi környezetben lehet, például szerződések draftolása során.

image (5)

Személyes kompetenciák

Az irodák olyan embereket keresnek, akik képesek önálló munkavégzésre, proaktívak, értelmesek, összeszedettek, precízek. Fontos, hogy legyen határozott kiállása, karizmája a jelentkezőnek. A HR-es munkatárs hatvan perc alatt méri le a személyiségedet, és ebbe bizony minden beleszámít: hogyan lépsz be a szobába, milyen a beszédstílusod stb.

A végső megmérettetés: az interjú

Mindenképpen felkészülten érkezz, nézz utána mind a cégnek, mind a téged interjúztató személynek az interneten, jogi hírlevelekben, közösségi médiában. A saját közösségi média felületeidre nagyon ügyelj, lehetőleg ne egy partifotó legyen az utolsó, amit látnak rólad. A LinkedIn nem Facebook, így oda professzionális kép és bemutatkozás kell, nyugodtan írd le részletesen, hol és milyen feladatokat láttál el korábban.

Az interjú általában egy szakmai és egy HR beszélgetésből áll. A HR-es azt akarja megtudni mi a motivációd, miért jelentkeztél, miért akarsz váltani adott esetben. Látni akarja, te ki vagy, beillesz-e a vállalati kultúrába, képes leszel-e együtt dolgozni a csapattal, lehetnek-e konfliktusaid a személyiséged miatt.

Érkezz tíz perccel korábban, menj el mosdóba, igyál vizet, akklimatizálódj. Érthetően mutatkozz be, nézz az interjúztató szemébe, ne játszd el se a döglött halat, se a diktátort a kézfogás során. Nem baj, ha nem jegyzed meg a másik nevét, mivel felkészültél, úgyis tudod, kivel találkozol. Figyelj a testbeszédedre, hiszen ez a folyamatos kommunikációd a másik felé. Ha remeg a kezed, fűzd össze őket, és rakd le a térdedre, ha esetleg olaszos a beszédstílusod, koordináld a gesztikulációdat, adj nyomatékot annak, amit mondasz, anélkül, hogy kapálóznál össze-vissza. Ha vizet ajánlanak fel neked, mindig fogadd el, és az így nyert idő alatt nézz körül, hogy tudd, milyen tárgyak vesznek körül, érezd meg, milyen az atmoszféra a szobában.

Mindenképp készülj releváns kérdésekkel, például hogyan nézne ki egy napod, heted, milyen ciklusokban gondolkodhatnál projektek terén.

STAR technika

A situation, task, action, result kérdezési technika lényege, hogy ne az előre betanult, önmagáról alkotott véleményét mondja el a jelölt, hanem szituációkon keresztül derüljön ki, hogy milyen ember is valójában. Tipikus esete, amikor arra kérnek, hogy mondj egy szituációt, amiben konfliktust kellett kezelned egy csapattárssal. Mi volt a konkrét probléma, mit tettél, hogy az megoldódjon, és mi volt az eredmény. Hasonló, ha arra a hipotetikus kérdésre kell válaszolnod, hogy mit tennél, ha egy kollégád megkeresne egy kéréssel, miközben neked határidős feladatod van, amit nem fogsz tudni befejezni, ha segítesz neki. Milyen szempontok alapján mérlegeled, hogy milyen határidővel és minőségben tudnád elvállalni a delegált feladatot.

Külföldön már csak ilyen interjúkkal találkozhatsz, és itthon is egyre több helyen fordulnak elő.

Lényeg a lényeg, nem kell rögtön karrierváltáson gondolkodnod, ha nem látod kristálytisztán a jövődet. Igenis lehet találni a képességeidnek és tulajdonságaidnak megfelelő érdekes munkát, amit élvezettel tudsz végezni.


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁSA szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Szabó Lilla

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.