Milyen helyen legyek gyakornok?

Rovatunk egyik korábbi cikkében arról adtunk ötleteket, hogy hol érdemes gyakornoki munkák után kutatni. Ezúttal a leendő munkahelyek kiválasztási szempontjai között segítünk eligazodni.

Szerencsére nagyon sokféle, egymástól akár jelentősen eltérő gyakornoki munkalehetőség közül választhatjuk ki a számunkra leginkább megfelelőt. A leendő munkáltatónk utáni kutakodás során a velünk szemben támasztott követelmények és az iroda fő tevékenységi köre mellett fontos szempont a munkavégzés helye és a feladatok jellege is, azaz hogy mégis melyik munkáltatónál, milyen környezetben töltjük majd a munkaidőnket. Ekkor merülhet fel az a kérdés, hogy hová érdemes inkább menni: egy komoly és ismert vállalathoz vagy inkább egy kisebb irodához?

„Nagynevű nemzetközi iroda magyarországi partnere keres ambiciózus gyakornokot…” – olvashatjuk egy tipikus hirdetés elején, amit egy látványos üvegpalotát ábrázoló illusztrációval dekoráltak. Ami a modern külső kinézet és a dekoratív belső berendezés mellett igazán előnyös lehet számunkra, az a cég hírneve, ami később az önéletrajzunkban jól fog mutatni.

building-1210022_1920

Ha majd tényleges pályakezdőként keressük első valódi munkahelyünket, egy ilyen irodában szerzett tapasztalat bizonyosan előnyt fog jelenteni. Másfelől az is elképzelhető, hogy ha már gyakornokként jó benyomást keltünk a főnökeinkben, később visszavárnak minket, már teljes munkaidőben.

Ugyanakkor egy többszintes irodaház-komplexumban gyakornokként könnyű elveszni a rengeteg munkatárs között. Sok a felettes, állandó a nyüzsgés, pörgés. Kiemelten fontos az ilyen helyeken a kitűnő együttműködési készség, ugyanis igazi csapatmunka zajlik, ahol flottul kell összedolgozni a kollégákkal. Ugyanakkor egy kiterjedt portfóliójú vállalatnál sokszínű feladatok várnak a gyakornokokra, és az is elképzelhető, hogy jó minőségű informatikai felszerelést tarthatunk magunknál, amíg ott dolgozunk.

conference-room-768441_1920

Ehhez képest nagyságrendekkel otthonosabb a légkör egy kisebb méretű irodában. A belvárosban szinte egymást érik az ódon hangulatú társasházakban berendezkedő, jórészt egyéni ügyvédi székhelyek.

Ezek általában nem annyira széleskörben ismertek, viszont itt mindig szem előtt van a gyakornok. A családias atmoszféra másik hozadéka, hogy maximum egy főnök van, akivel így bizalmasabb viszonyt lehet kialakítani. Nincs állandó pörgés, és saját tapasztalatom szerint rugalmasabbak az időbeosztással, mint a nagyobb munkáltatók. Ebből következően az elvégzendő feladatok száma is kevesebb, mint egy forgalmas irodában. Hátrány lehet, hogy ezek az irodák nem feltétlenül tudnak jelöltet alkalmazni, és az is előfordulhat, hogy gyakornokaikat feketén foglalkoztatják.

Ha van rá lehetőség, érdemes mindkét opcióval tenni egy próbát, és azután dönteni a végső munkahelyet illetően.


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁSA szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Jakus Barnabás

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.