A nevetés ereje

A nevetés a legjobb gyógyszer – mára már közhellyé vált, unalmas frázissá, melyre a legtöbben csak legyintenek, pedig eszerint a nevetés, a jókedv, a boldogság a legfontosabb építőköve fizikális és mentális egészségünknek. A nevetés alakíthatja, megkönnyítheti életünket, de rajtunk múlik, hogy megengedjük-e magunknak a boldogságot, hogy képesek vagyunk-e rá.

A nevetés, a mosoly mindennapjaink szerves részét képezik, minél többet nevetünk, annál boldogabbnak érezzük magunkat. Emellett – valljuk be – a boldogságról sok mindent el lehet mondani, de azt, hogy konstans, biztosan nem. A hétköznapokban mindannyian szembesülhetünk vele, hogy az emberek sokszor nem kedvesek, néha kimondottan minősíthetetlenül viselkednek egymással, már-már animálisak. Fontos tisztában lennünk vele, hogy a nevetés, egy mosoly vagy a kedvesség mennyire pozitív hatással lehet önmagunkra és másokra. A boldog egyén ugyanis nagyon vonzó embertársai számára.

Rugalmasság

Vizsgálatok kimutatták, hogy akik többet nevetnek, rugalmasabbak. Mindenki életében vannak nehezebb időszakok, amikor úgy érezhetjük, valahogy semmi nem úgy alakul, ahogyan azt elterveztük. Azok az emberek, akik ezekben a nehéz helyzetekben is képesek vidámak maradni és nevetni, könnyebben ismerik el saját tévedéseiket is. Illetve képesek belátni, hogy a hibák bizony szerves alkotórészei az emberi létnek. A rugalmasság tehát egy képesség arra, hogy el tudjuk fogadni, hogy a kudarc nem valamilyen negatív eredmény, hanem út a sikerhez.

Stresszes élethelyzetekben a nevetés csökkentheti lelki fájdalmunkat, és segíthet elhinni, hogy a nehezebb feladatokkal is képesek vagyunk megbirkózni. A nevetés segít, hogy elkerüljük a depressziós helyzeteket, vagy kimozduljunk a depresszív hangulatunkból.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy a nevetés minden problémára, élethelyzetre megoldás, de biztos, hogy a segítségével könnyebben megküzdünk az előttünk álló nehézségekkel.

Emberi kapcsolatok

Minél többet nevetünk, annál boldogabbak vagyunk, az emberek pedig az ilyen kisugárzású emberekhez vonzódnak leginkább. A nevetéssel pozitív érzelmi kötődést alakíthatunk ki, amely csökkenti a stresszt, és segít megoldani a konfliktusokat, nézeteltéréseket is. Robert Levenson, a Kaliforniai Egyetem (Berkeley) pszichológiaprofesszora meghívott néhány párt a laborjába, és arra kérte őket, vitassák meg problémáikat, beszéljék meg, mi az, ami a másikban nem tetszik nekik. Azon párok között, akik ebben a helyzetben is képesek voltak nevetni, sokkal nagyobb volt az összhang, valamint a párkapcsolati elégedettség, így hosszabb ideig együtt is maradtak, mint azok a párok, akik még csak nem is mosolyogtak a teszt során.

anna-pritchard-7Xk0XlcGe2I-unsplash

A jó humorérzék növeli az attraktivitást. Eric Bressler kutatási eredményei alapján egy nő számára pedig a humorérzék az, ha valaki meg tudja nevettetni, míg egy férfi számára az, ha valaki értékeli a vicceit. Így nem meglepő, hogy a nők általában olyan férfit választanak, akik az idő legalább 62%-ában viccesek, míg a férfiak olyan nőt, akik poénjaik legalább 65%-án nevetnek.

Elmondható tehát, hogy jobban működnek azok az emberi viszonyok, párkapcsolatok, melyeknek a humor, a nevetés jelentős részét képezi, hiszen ezáltal boldognak érezzük magunkat abban a kapcsolatban.

Mivel a nevetés velünk született képesség, mely gyermekkorban sokkal jellemzőbb ránk, rajtunk áll, hogy fejlesztjük-e és dolgozunk-e rajta felnőttkorunkban is annak érdekében, hogy mindennapjainkat boldogsággal, nevetéssel tudjuk majd megtölteni. Meg kell tanulnunk önmagunkon is nevetni, öniróniát gyakorolni, kínos szituációkban is megtalálni a humort, ezáltal az önmagunkkal és embertársainkkal való kapcsolatunk is javulni fog. Úgy tűnik ugyanis, hogy a nevetés tényleg a legjobb orvosság, semmi nem épít minket annyira, mint a boldog és önfeledt pillanatok.

greg-raines-THC13xRi_q0-unsplash

A nevetés nem kerül semmibe, ahogyan a boldogság sem, ugyanakkor mindenkinek meg kell küzdenie érte. Úgy gondolom, minden ember maga választ elveket, értékrendet, melyet követ. Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy mire megöregszünk, mindannyian önmagunk karikatúrájává válunk, meg fog mindannyiunkon látszódni, hogy milyen életfelfogást, gondolkodást követtünk egy életen át. Ha már megvan az a szabadságunk, hogy választhatunk, nevessünk sokat, legyünk kedvesek embertársainkkal, és éljük úgy az életünket, hogy visszatekintve rá azt tudjuk mondani, boldogok voltunk.


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁSA szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Kiss Dóra

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.