Külföldi sport magyar módra – A hazai amerikai foci

Kevesen tudják, de Magyarországon is sokan űzik azt a tengerentúlon bevett sportot, amit mi csak „amerikai foci” néven emlegetünk. Jelenleg több divíziós bajnokságban rendeznek mérkőzéseket, a televízió is gyakran közvetíti ezeket. Az ELTE ÁJK két hallgatójával is beszélgettünk, akik maguk is focicsapatok tagjai az egyetem mellett.

Az Egyesült Államokban hagyományosan a négy nagy sportliga egyikeként emlegetik az NFL-t (National Football League), melynek a népszerűsége ott akkora, mint kontinensünkön az itt hagyományos európai labdarúgásnak. Azonban jó pár éve már Magyarországon is több csapat űzi ezt a sportot, így a magyar amerikai futball népszerűsége is folyamatosan növekszik.

Jelenleg három divízióban rendeznek mérkőzéseket, az első osztály a HFL (Hungarian Football League, amolyan „amerikai focis NB1”), amelyben hat csapat verseng az alapszakaszban, és a legjobb négy egy final four-rendszerben folytatja a rájátszásban. A bajnokság lebonyolítása az évek során folyamatosan változott, mire kialakult a mai formája.

HFL-2

A liga mérkőzéseit hétről hétre közvetíti a DIGI Sport tévécsatorna, és bár az alapszakasz mérkőzései nem is annyira látogatottak, mint a rájátszáséi, az évvégi nagydöntő mindenképpen óriási esemény a sport hazai szerelmeseinek. Ezért is nagyobb labdarúgó-stadionokban kerül megrendezésre az a mérkőzés; korábban a BVSC-stadionban, néhány éve pedig már az új Hidegkuti Nándor Stadionban, ami az MTK hazai pályája.

A nagydöntő általában telt házas: a két csapat szurkolói mellett a lelkes sportrajongók és családok is kilátogatnak kisgyerekekkel, ezzel tényleg olyan hangulatot adva az eseménynek, mintha Amerikában lennénk, ahol a hétvégi mérkőzések közös családi programok is egyben.

Az elmúlt években rengeteget fejlődtek a magyar játékosok is technikailag – az egyesületek is sok energiát fektettek ebbe, ahogy a felszerelésekbe is. Egyre többen érdeklődnek a klubok és a sportág iránt, így nekik is könnyebb növekedni és játékosokat toborozni. Elenyésző a száma, de a szponzorációk mértéke is nő a nagy csapatoknál. Több együttesnek a helyi önkormányzata is szokott támogatásokat adni. Emellett mintegy öt éve amerikai játékosokkal kezdtek erősíteni a csapatok, akik egyfelől a keret minőségének adnak többletet, de a játékosokat is motiválja, hogy tanulhatnak tőlük. Nem mellesleg a bajnokság színvonalát is emeli az importjátékosok jelenléte, akik több nézőt csalogatnak a mérkőzésekre. Ők általában az egyetemi bajnokságból (akár annak legmagasabb osztályából) érkeztek hazánkba, végigjárták iskolásként a különböző korcsoportok bajnokságait, majd az egyetem vagy főiskola elvégzése után nem az NFL-t választották, hanem külföldön próbáltak szerencsét.

HFL-8

Az „elitbajnokság” egyik résztvevőjének, a Budapest Wolvesnak tagja Flaskay Máté negyedéves joghallgató, aki 2014 óta játszik a csapatban elkapóként. A tavalyi előszezonban megsérült, ezért az az év számára kimaradt, de továbbra is részese a sportnak. Számára a legkedvesebb emlék, hogy 2018 nyarán csapata bejutott a HFL döntőjébe, amit a Szusza Ferenc Stadionban rendeztek meg. Egy végletekig kiélezett, szoros mérkőzésen győztek a Miskolc Steelers ellen. Ezenkívül egyszer meghívót kapott a magyar válogatottba, ahol az utolsó edzőtáborig sikerült eljutnia, és a bő keretbe is bekerült, de a szűk keretbe már sajnos nem. Ez elmondása szerint is egy kiemelkedő pontja volt sportolói pályafutásának.

HFL-4

A HFL-ben és a többi divízióban is az amerikai egyetemi bajnokság (NCAA) szabályait vették át, melyek nem teljesen egyeznek meg az NFL-ben látottakkal. Különbség van például az elkapás tényét illetően vagy a térd földre érését tekintve. A „második vonalban”, a Divízió I-ben kilenc, míg a II-ben tizenkét csapat mérkőzik meg egymással. Mindegyik liga máskor kezdődik, a Divízió II például márciusban, és júniusig tart, ekkor szokott lenni a döntője. Az alsóbb ligákból természetesen van feljutási lehetőség. Ha egy klub megnyeri az első vagy a második divíziót, akkor van joga a feljutásra. Ugyanígy kiesni is lehet: ha egy csapat utolsó a ligájában, akkor egyel lejjebb kerül, illetve bizonyos esetekben a Divízió I. utolsó helyezettje játszhat a Divízió II. második helyezettjével egy helyosztót a bent maradásért.

A Divízió II-es Tatabánya Mustangsban játszik 2013 óta Bali Zsolt harmadéves joghallgató, aki csapatában a védőfal egyik embere. Náluk ötvenhét játékos játszik, ez az eddigi legtöbb. Ennek ellenére ez tradicionálisan egy kisebb létszámú vidéki csapatnak mondható. Neki a tavalyi szezonja volt a legjobb, amikor az alapszakaszt veretlenül zárták, egyedül a Divízió II döntőjében maradtak alul – pont hazai pályán – a Miskolc-Szirmabesenyő Renegades ellen az utolsó negyedben.

Divízió_II-3

Februárban viszont Magyarországon járt több jelenlegi NFL-játékos a sportág népszerűsítése érdekében az AFWB (American Football Without Barriers) nevű világszintű kezdeményezés keretében!

A szurkolóknak volt lehetőségük találkozni a profi sztárokkal, például autogramot kérni tőlük, míg a magyar játékosok előzetes regisztráció után edzéseken vehettek részt, melyet a külföldi játékosok tartottak, és közben persze megfigyelték a magyar focisok tudását is. Az egyik ilyen edzést az új Puskás Arénában rendezték meg.

Magyarországon az NFL mindig is közkedvelt volt, de a HFL térnyerésének segítségével még népszerűbb ez a fajta foci is. A magyar válogatott mérkőzésein is telt ház szokott lenni, természetesen kisebb létszámmal a többi sporthoz képest, viszont kijelenthető, hogy egy itthon gyorsan fejlődő sportágról beszélünk.

Köszönjük a beszélgetést és a képeket Flaskay Máténak és Bali Zsoltnak!


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS               

A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Gömbös-Pamper Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.