Az Arsboni Karrier Fesztivál keddi napja

„2017 novemberében elindítjuk a Karrieroldalunkat, ahol a legrelevánsabb álláshirdetések között böngészhetnek a tehetséges jogászok és joghallgatók” – hirdeti magát az Arsboni friss oldala. Mi sem mutatja jobban, hogy komolyan gondolják a dolgot, mint hogy a múlt héten megrendezték első Karrier Fesztiváljukat, ahol jogász szafarikon, előadásokon, networkingeken és workshopokon vehettek részt az érdeklődők.

Jómagam a keddi (november 7-ei) programsorozaton vettem részt. Ma az első nap beszámolóját olvashatjátok, a későbbiekben pedig a szerdai és a csütörtöki programokról is közlünk cikkeket.

A keddi nap kiállítói között szerepelt az OPL, a Sárhegyi és Társai Ügyvédi Iroda, a CHSH Dezső és Társai Ügyvédi Iroda, a DLA Piper, a Havas-Sághy és Társai Ügyvédi Iroda, és még vagy fél tucat iroda, amely egy mezei hallgató álmaiban szerepelhet. Én a DLA Piper, a Deloitte és az OPL munkatársaival beszélgettem a gyakornoki és jelölti munkákról, a fizetésről és a nélkülözhetetlen képességekről.

Horváth és Társai Ügyvédi Iroda DLA Piper

A DLA Piper Magyarországon 1988 óta nyújt jogi tanácsadást hazai és külföldi ügyfelek részére, melyek között számos multinacionális vállalat, vezető technológiák fejlesztésével foglalkozó feltörekvő vállalkozás, valamint közszférabeli szervezet is szerepel.

Az iroda gyakornokai, ügyvédjelöltjei és ügyvédei szakmai csoportokban, úgynevezett Practice Groupokban dolgoznak. A jelentkezők jelenleg a Corporate (ezen belül található az adó-, energia-, ingatlan- és versenyjogi praxis is), a Litigation & Regulatory, az Intellectual Property & Technology & Employment, valamint a Finance & Projects csoportok közül választhatnak.

Gyakornoki munkára a Talent Pool program keretében van lehetőség. A gyakornoki státusz három hónapos határozott időre szól. A gyakornokok ellentételezése diákszövetkezeten keresztül történik. A programba való jelentkezéshez mindenekelőtt egy önéletrajzot kell feltölteni a dlapiperkarrier.hu oldalra. Az iroda harmad-, negyed- és ötödéves hallgatók jelentkezését várja. Amennyiben a jelentkező önéletrajza alapján kiválasztásra kerül, egy informális beszélgetés és tesztírás következik – aki itt is jól szerepel, bejut a Talent Pool csapatba.

IMG_5001

fotó: Bőgös Tímea

A budapesti iroda feladatmegoldó versenye a 2017-ben harmadik alkalommal megrendezett Lawyer for a Day program. A DLA Piper számára igen fontos ez a verseny, ezáltal is szeretné megtalálni azokat a kiemelkedő tehetségeket, akikkel szívesen dolgozna együtt a jövőben – nekik a verseny végén (az egyéb nyeremények és különdíjak mellett) gyakornoki pozíciót ajánl fel. A DLA Piper legközelebb 2018 őszén várja a lelkes jelentkezőket.

Említésre méltó az iroda Junior Academy programja, amely kifejezetten a fiatal jogászok igényeihez igazodik. A négy szemeszteres, heti rendszerességű, magyar, illetve angol nyelvű képzéssorozat a gyakorlati jogalkalmazásra fókuszál.

Ami megkülönböztethethet téged a többi jelentkezőtől: határozott érdeklődési kör, aktív egyetemi tevékenységek (TDK, vitakör, demonstátorkodás), üzleti szemléletű gondolkodás és érdeklődés, talpraesett fellépés, szakkollégiumi tagság, magas szintű nyelvtudás (az angol a jelentkezés feltétele, ezen túl: német), részvétel Erasmus-programban, illetve bármilyen korábbi munkatapasztalat (nem csupán a jogi pályán).

Deloitte

A Deloitte tagvállalatok hagyományosan kiemelkedő szolgáltatásokat nyújtanak a komplex, határokon átnyúló kérdések megoldásában. A Deloitte adótanácsadó csapatához csatlakozó jogászok többek között az áfa területén nyújtanak támogatást vállalati partnerek számára. Emellett a Deloitte Legal jogászai tanácsadási projektek minden szakaszában globálisan koordinált támogatást nyújtanak vállalati ügyfelek számára számos jogterületen, a Deloitte Private pedig magánügyfeleknek biztosít jogi tanácsadást vagyonjogi, illetve akár nemzetközi vonatkozású ügyekben is.

A gyakornoki állásokra egy szóbeli beszélgetésen való megfeleléssel, adótanácsadási területen emellett tanácsadó gyakorlati teszttel lehet bekerülni, míg az ügyvédjelölteknek írásbeli jogeseteket kell megoldaniuk, mely során használható törvényszöveg és angolszótár.

A gyakornokok fizetésben részesülnek. A csapatban az átlagéletkor harminc év, a gördülékeny munkavégzést rendszeres csapatépítő programokkal biztosítják céges és ágazati szinten egyaránt. A Deloitte-nak saját foci- és kosárcsapata van, és az alkalmazottak rendszeresen vesznek részt maratonokon is.

A teljes állású munkatársak részt vehetnek angol szaknyelvi tréningeken, a Deloitte Business School képzéseiben, Excel-tréningen, LL.M. képzésen tanulmányi szerződés keretében.

Ami megkülönböztethet téged a többi jelentkezőtől: szakkollégiumi tagság, kiváló angolnyelv-tudás (némettudás előnyt jelent), Erasmus, ELSA.
Külön tippjük: az önéletrajz és a folyóírás összeférhetetlen fogalmak, a CV egy-két oldal terjedelmű, munkatapasztalatok külön pontokba szedve.

Deloitte

Az Év Irodája Nagyvállalat kategória 2015 – III. helyezett (forrás)

Orbán és Perlaki Ügyvédi Társulás (OPL)

Az OPL egy nemzetközi ügyvédi iroda, amely elsősorban munkajoggal, adatvédelemmel, ingatlanjoggal, hírközléssel, távközléssel, energiajoggal és public policyval foglalkozik.

Az irodában egy nagyjából huszonöt fős nemzetközi csapat dolgozik. Az internacionális vonalat nem csupán az ügyek mibenléte, de a munkatársak származása is képviseli, hiszen az OPL együttműködést ápol a CEU-val, illetve a Surreyvel.

A gyakornoki állás megpályázásának első lépése egy önéletrajz küldése az iroda központi e-mail címére (office@opl.hu), ezt egy személyes beszélgetés követi angol és magyar nyelven. Az OPL rendkívül motivált a gyakornokok megtartásában, ezért rugalmas munkaidőt, illetve ügyféltalálkozókon, tanácsadásokon való részvételt biztosítanak a számukra. Érdemi munkát végezhetnek, nem a földhivatalok felderítése a feladatuk (ahogyan ők fogalmaztak: „ahhoz nem kell jogi végzettség, így az ilyesmi a futár feladata”). A gyakornokok versenyképes fizetésüket nem diákszervezeten keresztül kapják.

A jelölteknek van egy-egy coach-uk, akik tanácsokkal látják el és segítik őket a szakmai prosperálásban. A jelöltek csoportokban dolgoznak (pl.: tech csoport), ahol prezentációkat tartanak, és komolyabban elmélyednek az egyes témákban.

Ami megkülönböztethet téged a többi jelentkezőtől: prezentációs képesség, nyelvtudás (angol az alap, minden más plusz, kifejezetten előny a spanyol), logikus gondolkodás.

Az iroda képviselői kiemelték, hogy a törvényi túlszabályozottság miatt már egyáltalán nem a magolás, a törvényszövegek szó szerinti megtanulása a prioritás. A jó jogásznak helyes jogi szemlélettel kell rendelkeznie, tudnia kell, mire hol keressen választ, és azt a választ később hogyan adja át az ügyfélnek.

IMG_4993

Az irodát az ott dolgozó formatervező munkatárs tervezte. (forrás)


Ügyvédség 2020-2040

Beszámoló Orbán Miklós kedd esti előadásáról

Az OPL partnere érdekes felvetéssel kezdte előadását:

„A közkultúrából eltűnt a múlttal és jelennel való foglalkozás, a jövőt kutatjuk. Adja magát a kérdés, vajon milyen lesz az ügyvédség az elkövetkező húsz évben.”

A jogi piacot jelenleg négy faktor határozza meg:

  • A nem jogász szolgáltatók. Ezeket hívja Orbán „új fiúknak a gáton”, akik megjelenése a tíz évvel ezelőtti válság idejére tehető, amikor a cégek megvágták jogi költségeiket, és ügyeiket saját jogi osztályaikra bízták (vagyis nem szervezték ki azokat).
  • Többet kevesebbért! A költséghatékonyság megkerülhetetlen tényező a cégek életében.
  • Maga a jog. Borzasztóan sok jogszabály van, amelyek ráadásul gyorsan változnak, kevés lehetőséget biztosítanak az eltérésre, és gyakorta rossz minőségűek.
  • Az automatizáció, amely Nyugat-Európában már elkezdődött.

Mit is takar az utolsó pont?

Krisztus születésétől az ipari forradalomig Anglia GDP-je alig változott. Az ipari forradalom után növekedésnek indult, majd az 1950-60-as években egy elképesztő exponenciális növekedés zajlott le. Az 1913-tól 1950-ig tartó időszakban az IT forradalomnak köszönhetően nagyobb föllendülést könyveltek el, mint az ipari forradalom után.

A gőzgép 0,3%-kal, a robotok 0,4%-kal, az IT forradalom 0,6%-kal dobta meg a világ GDP-jét. Az automatizációval kapcsolatosan predesztinálható, hogy ez az érték 0,8 és 1,6% között lesz. A McKinsey kutatása szerint a foglalkozásoknak csupán egy százaléka az, amit nem lehet automatizálni. A jelentés másik érdekes állítása a 30-60-as szabály: a foglalkozások 60%-a legalább 30%-ban automatizálható.

Mit jelent ez?

A folyamat érinteni fogja a jogászokat is. Ezen folyamat első eleme, hogy a cégek megnézik, mit tudnak elsőként automatizálni. Ezután jön a humán automatizálás – ezt már megtették például az Audi gyárban vagy az IBM-nél. A harmadik lépés a mesterséges intelligencia, még emberek által felügyelt formában. Legvégül pedig a mesterséges intelligencia felügyelet nélküli szakasza.

Eljött a jogászi apokalpszis?!

Orbán figyelmeztet, hogy nem kell kétségbe esni. Az emberiségre nem jellemző, hogy olyan újdonságokkal álljon elő, aminek következtében százmilliók válnak munkanélkülivé. A történelmi tapasztalat az, hogy más szektor fel fogja szívni ezt a munkaerőt.

Szintén nyugalomra adhat okot a tény, hogy New York vezető ügyvédi irodája nemrégiben felemelte jogászai fizetését 180 000 dollárral, és – ha nem is ilyen mértékben, de – Budapesten is folyamatosan nőnek a bérek. A Forbes listája szerint még mindig az ügyvéd a második legjobban fizetett alkalmazott.

A jelenlegi szoftverek még nem tartoznak a mesterséges intelligencia körébe. Ezek már a kilencvenes években is léteztek, csak az iparág túl konzervatív volt hozzájuk. Ilyen szoftver például a DoNotPay alkalmazás, amely a parkolási bírságod alapján megmondja, milyen eséllyel nyerheted meg a fellebbezést, illetve meg is alkotja neked a beadványt.

A tágabb kontextushoz az is hozzátartozik, hogy az emberek 80-90%-a csupán akkor megy ügyvédhez, ha ingatlant vásárol, ad el, vagy ha tönkrement a házassága. Világviszonylatban óriási piacról beszélünk, amelynek szerves része az emberi faktor, az érzelmi intelligencia. Ezt bizony a McKinsey nem vette számításba.

Orbán Miklós előadását egy találó összefüggéssel zárta:

„A jogász szakma nagyban hasonlít a taxi bizniszhez.”

Mindkettő állami monopóliumon alapszik, mindkettőben a tulajdonos zsebeli be a nagy pénzt, és mindkettőben saját magad, illetve ügyfeleid rabszolgája vagy.

Hogy mi a különbség? Az egyik oldalon megjelent az Uber. Az Uber, amely a meglévő kapacitásokat használta ki olyan zseniálisan, hogy a cég mára már negyvenmilliárd dollárt ér. Ezt nyolc év leforgása alatt vitték véghez.

A jogászi szakmában már nem elég a szaktudás és a jól működő gépezet, nélkülözhetetlen az IT, így alkotják ők a jogi háromlábú széket. A jogi Uberek már a sarkon vannak. Sokban egyezik a két szakma, több mint valószínű, a sorsuk is hasonlóan fog alakulni.

borítókép forrása: Volom Sári — Photon

A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Szabó Lilla

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.