Beszámoló a JÖSz családpolitikai vitájáról

Európai szinten is egyedülálló az új magyar családpolitika? Képesek leszünk megfordítani a magyar demográfiai mutatókat? Vajon az igazán rászorulók kaphatják a legtöbb segítséget? Ezekkel a kérdésfelvetésekkel hirdette meg családpolitikai vitáját a Joghallgatók Önképző Szervezete.

A március 27-én, szerdán este megrendezésre került kétoldalú beszélgetésen a kormány részéről Novák Katalin család- és ifjúságügyekért felelős államtitkár, az ellenzék oldaláról pedig Bangóné Borbély Ildikó szocialista országgyűlési képviselő ütköztették nézeteiket.

A JÖSz korábban is szervezett már hasonlóan izgalmas és aktuális vitát (például a budapesti olimpia kapcsán), és úgy tűnt, továbbra is jó érzékkel rendelkeznek a témák fontosságát és aktualitását illetően, hiszen sikerült megtölteniük egy méretes előadót, méghozzá a családpolitikai intézkedések célközönségével, a fiatalokkal, emellett a sajtó is nagy számban megjelent.

A vita első témaköre a családi értékek voltak. Kezdetben úgy tűnt, teljes az egyetértés a két résztvevő között, hiszen

mindketten anyák, mindketten három gyermeket nevelnek, szeretnek futni, és ugyanúgy a legnagyobb értéknek tartják a családot.

Aztán a második témakör kapcsán ez az egyetértés megbomlani látszott. Arra a kérdésre, miszerint egyedülálló-e a magyar családpolitika, Bangóné reagált először. Véleménye szerint természetesen egyedülálló az újonnan bevezetett családpolitikai akcióterv, hiszen minden ország más-más megoldást választ a demográfiai problémák kezelésére, majd néhány statisztikai adattal élve felhívta a figyelmet a magyar demográfiai problémák pár sajátosságára, például a nagyszámú elvándorlásra, az egészségügy állapotára, valamint a kitolódott gyermekvállalásra.

Ez volt az a pont, amelyen Novák Katalin kijelentette: most jön a vita. Az államtitkár szerint ugyanis alapvetően ellentétes állásponton állnak képviselőtársával. Kérdőre vonta vitapartnerét a pártja kormányzati ideje alatt hozott családpolitikai intézkedésekről, és összevetette a saját pártja által bevezetett intézkedésekkel, majd vitatta a szocialista képviselő által felsorakoztatott adatok valósságát, aminek következtében

heves vita bontakozott ki a két résztvevő között, ami még az enyhe személyeskedés határait is súrolta.

Ezután a kétoldalú beszélgetésből egy valódi vita alakult ki, a csípős riposztok sorra követték egymást, amiket a hallgatóság nem egyszer tapssal díjazott. Szó esett a családi pótlék és a gyed kérdéséről, a családvállalási kedvről, valamint a kormány által bevezetett intézkedések alkalmasságáról és hatékonyságáról.

családos_cikkhez_2.

Felmerült továbbá az is, hogy az ellenzék nem szavazta meg a családvédelmi tárgyú törvényeket, mire Bangóné közölte, hogy ez azért van, mert például az otthongondozási támogatás kapcsán a szakmai szervezetek kérésének tettek eleget, a többi esetben pedig azért nem támogatták a törvénytervezeteket, mert nem mindennel tudtak egyetérteni a kormány által egyszerre tálalt törvénycsomagokból, és hogy ezekbe a salátatörvényekbe egyébként sem lettek becsatornázva az általuk javasoltak.

Hozzátette, hogy a szocialista párt hajlandó megszavazni a családvédelmi akciótervet, cserébe a kormány támogassa az általuk javasolt lakbértámogatási rendszert és a nyugdíjminimumról szóló javaslatukat. Novák Katalin erre kijelentette, hogy

nem tudják támogatni az ellenzék bukott családpolitikáját, ezért vezettek be újat, és egyébként is ellenzékből, mindenféle kormányzati felelősség nélkül könnyű a támogatások növelését követelni.

A női szerepekkel és azok változásával kapcsolatban viszonylagos egyetértés mutatkozott kettejük között, hiszen mindketten elmondták, tapasztalatból tudják, mennyire nehéz egy nő számára a karrier és a család egyidejű menedzselése, és hogy habár sok pozitív változás mutatkozik a közgondolkodásban, még rengeteg a feladat, és társadalmi szintű szemléletváltozásra van szükség.

A vita végén a közönség kérdéseiből kettőre maradt idő. A kérdések arra irányultak, hogy elégségesnek tartják-e az anyagi ösztönzőket a népességnövekedés megoldására, amire mindketten nemmel válaszoltak, és egyetértettek abban, hogy ez csak a kezdet, szemléletváltásra van szükség.

A második kérdés pedig Bangóné Borbély Ildikó családpolitikájára vonatkozott, amire a képviselő felvázolta, hogy szerinte

egy sor egyéb intézkedésre is szükség lenne, például az egészségügy vagy az oktatáspolitika terén, illetve a munka törvénykönyve kapcsán.

Összességében elmondható, hogy egy élénk, mozgalmas vita alakult a résztvevők között, ahol a legfontosabb kérdések előkerültek. Talán érdemes lett volna még több időt hagyni a közönségnek, hiszen biztosan jó pár kérdés maradt megválaszolatlanul, többek között például az is, hogy vajon tényleg az igazán rászorulók kapják-e a legtöbb segítséget.

Mindenesetre örvendetes, hogy az egyetemi órák mellett ilyen eseményeken is részt vehetünk, és ilyen fontos, aktuális kérdésekről hallhatunk.


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁSA szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Orbán Lucia

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.