Beszámoló az alakuló Küldöttgyűlésről

Az előző félév végén lezajlott HÖK-választások során mandátumot szerzett képviselők február 21-én ültek össze először: az alakuló Küldöttgyűlésen a korábbinál jóval magasabb, 70%-ot meghaladó részvételi arány volt.

Ettől a félévtől a Küldöttgyűlési előterjesztések már az ülést megelőzően elérhetőek a HÖK honlapjáról, így az érdeklődők minimális erőfeszítéssel hozzáférhetnek az anyagokhoz, melyek alapján eldönthetik, hogy meg akarják-e hallgatni a nyilvános ülést – a képviselők rendszeres részvételét pedig az egész szemesztert átfogó ülésrend segíti elő.

A Küldöttgyűlés gyorsan, jelentősebb kérdések vagy vita nélkül elfogadta a Választási Bizottság, az elnökség és a Jurátus főszerkesztőjének 2018 novemberétől készült beszámolóit, valamint a tisztségviselők javadalmazásáról szóló előterjesztést – utóbbi alapján az alelnökök és a Jurátus főszerkesztője továbbra is havi 40 ezer forintos, a HÖK elnöke pedig 65 ezer forintos ösztöndíjban részesül.

Szabó Tamás elnök napirend előtt elmondta, hogy folyamatban van egy pontrendszer kialakítása a Küldöttgyűlési képviselők munkájának, aktivitásának serkentésére:

a koncepció szerint a kimagaslóan teljesítő évfolyamképviselők közéleti ösztöndíj megpályázása esetén pozitív elbírálásra számíthatnak majd.

Az elnökségben személyi változások történtek: Bozó Gergőt szociális alelnöknek, Ács Sándor Bencét integrációért és utánpótlásképzésért felelős alelnöknek, Kiss Zsófiát pedig gazdasági ügyekért felelős alelnöknek választotta meg a Küldöttgyűlés. A tanulmányi ügyekért felelős alelnök, Kovács Réka utódjának Gönczi Lili Lucát szavazták meg, Pásztor Csaba pedig a rendezvényszervezésért felelős alelnök pozícióját szerezte meg.

Az évfolyamképviselők elfogadták a Küldöttgyűlés elektronikus döntéshozataláról szóló előterjesztést, melynek értelmében kivételes esetben, látszólag kevésbé jelentős kérdésekről elektronikus szavazással határozhatnak majd – szigorú feltételek mellett ebbe a körbe esik az alelnökök választása is.

kgy2

Az ÁJK HÖK Alapszabályát módosító javaslat első vitája során megállapításra került, hogy a képviselők támogatják, hogy a HÖOK rendelkezéseivel ellentétes szakaszok megváltozzanak, valamint azt sem utasítják el, hogy a Választási Bizottság beépítésre kerüljön az Ellenőrző Bizottságba, Szabó Tamás azon javaslatát azonban egyértelműen elutasította a Küldöttgyűlés, hogy az elnök és a politológus alelnök választása a Küldöttgyűlési választásoktól elkülönülten, tavasszal történjen, és így a mandátumváltás nyár végére/ősz elejére kerüljön.

Az ülés legérzékenyebb kérdésének a Pro Communitate díj odaítélése bizonyult. A hallgatók az előző félév során a Neptunon keresztül javasolhatták a közösség aktív, hasznos tagjait a kitüntetésre – Szabó András itt egyértelmű győzelmet aratott (a teljes javaslati lista elérhető a HÖK honlapján).

Mivel a díjat nem a hallgatók, hanem a Küldöttgyűlés ítéli oda, a képviselőknek szavazniuk kellett volna a győztesről, ez azonban több akadályba ütközött: kiderült, hogy a Pro Communitate díjnak nincsen írott szabályzata, az odaítélésre vonatkozó szokások pedig bizonytalanok. Ez például olyan kérdéseket vetett fel, hogy egy vagy két díjazott legyen, hogyan szavazzon az, aki még nem is volt egyetemi polgár, mikor a szóban forgó hallgatók kifejtették a tevékenységüket, amit a kitüntetéssel elismernének, vagy hogy elfogadható-e olyan díjazása, akit a hallgatók elenyésző arányban jelöltek, a Küldöttgyűlés azonban kifejezetten támogat, ugyanakkor az illető korábban már visszautasította a díjat.

A Küldöttgyűlés megkezdte a nyílt szavazást a díj odaítéléséről „HÖK-ös” és „nem HÖK-ös” kategóriában, ugyanakkor ez a nehézségekkel való szembesülés után félbemaradt. Végül arról határoztak a képviselők, hogy bizottságot hoznak létre a díj szabályzatának megalkotására, és ez alapján fognak dönteni a következő ülésen.

A díj kiadásának elhalasztása több korábban is ismert problémát aláhúzott, mint hogy az évfolyamképviselet megbecsültsége a közösségben aránytalanul alacsony, illetve hogy az elenyésző hallgatói aktivitás nemcsak a HÖK legitimációját gyengíti, hanem a Küldöttgyűlés által adományozott díj eszmei értékét is csökkentheti (összesen 326 javaslat érkezett a teljes Karról).

A következő Küldöttgyűlésre tervek szerint március 21-én 18 órakor kerül sor.

A részletekről a HÖK Facebook-oldaláról értesülhettek.

Fotó: Papp Bence


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁSA szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Szövérffy Margit

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.