Brunch Budapesten

Budapest tele van kiváló éttermekkel. A legtöbben a jó hangulatú családi vagy a meghitt romantikus vacsorák miatt szeretik ezeket a helyeket, azonban ma már nem mehetünk el szó nélkül az ugyancsak szemet és ízlelőbimbókat gyönyörködtető bruncholás mellett sem.

Mi is az a brunch?

A brunch az angol breakfast és lunch szavak összetételéből keletkezett, magyarul leginkább villásreggelinek mondhatnánk. Egy kiadósabb és későbbi étkezés, mint a reggeli, amely után az ebédet is későbbre lehet halasztani, vagy akár ki is lehet hagyni. Igaz, időigényesebb, mint egy egyszerű reggeli, viszont mégis lehet vele időt spórolni. Én leginkább vizsgaidőszakban vagy hétvégén, egész napos programok előtt választom a brunchot, mert utána sokáig nem kell az evéssel foglalkozni. Egy pihenős hétvégi napon is tökéletes választás, amikor lehetőség van kényelmesen, nyugodtan együtt reggelizni a családunkkal, barátainkkal. Nézzük, melyek a legjobb helyek, ha az ember egy kellemes és finom brunchot szeretne elkölteni!

Az Á La Maison Grand az egyik olyan étterem, amely a kezdetekben kizárólag reggelire specializálódott. Ekkor még egy kisebb épületben működött, a mostani helyével szemben, ma azonban akár ebédelni is lehet itt. Nagyon jó ajánlatok vannak például napi menüként, továbbá rengeteg típusú reggeliből lehet választani a fittől elkezdve az angol reggelin át a sós és édes waffelig. Akár egy könnyebb, akár egy kiadós reggelire vágyik az ember, ez a tökéletes hely. Az ízléses tálalás mellett az ételek minőségére és ízére is odafigyelnek. Számos eggsbenedict variációt készítenek, minden ízlésnek megfelelően. A megközelítésével sincs baj, a város szívében, a Nádor utcában található, így egy déli előadás, szeminárium előtt is tökéletes választás.

Kissé távolabb, de annál szebb helyen található az Émile (II. kerület) és a Villa Bagatelle (XII. kerület). Ezek az igazán színvonalas éttermek is kínálnak már reggelit. Igaz, nehezebb megközelíteni őket tömegközlekedéssel, viszont nagyon szép kertjeik vannak, így egy napsütéses délelőttön igazi élmény náluk reggelizni. Az Émile-ben a reggeli mellé igazi teaceremóniára is lehetőség van, ami még meghittebb hangulatot varázsol. Ha valaki nem szeretne Budára menni, az Émile pesti testvéréhez, a Gerbeaud-hoz is betérhet, ugyanis már náluk is van reggeli, méghozzá a hely árszínvonalához képest meglepően kedvező összegért (a Chef reggelije, mely a több fogásos reggelin kívül juice-t, illetve kávét/teát is tartalmaz – 4000 Ft), azonban kerthelyisége sajnos nincs, csak a hangulatos átriumban lehet az ételt elfogyasztani.

Egy másik személyes kedvencem az évszakonként megújuló belsővel jelentkező hetedik kerületi Vintage Garden. Náluk is van lehetőség reggelire, amelyet a változatos, aktuális és kellemes hangulatú berendezés tesz még élvezhetőbbé. Az évszakokkal, és így a berendezéssel együtt változik az étlap is, így minden szezonban újabb és újabb finomságokat lehet megkóstolni.

Ezeken az éttermeken kívül számos más reggeliző is létezik Budapesten, amelyek szintén színvonalasak, sőt talán közelebb is helyezkednek el az egyetemhez. Azért választottam mégis ezeket a helyeket, mert mindegyik étteremnek sajátos hangulata van, náluk igazán különleges élmény enni. Ha hétvégi napokon szeretné valaki felkeresni őket, mindenképpen ajánlom, hogy legalább két-három nappal előtte foglaljon asztalt, de hétköznap is ki lehet fogni nagy tömeget.

         

A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Albert Lili

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.