Csúszásmentes Erasmus? Nem lehetetlen!

Amikor először jelentkeztem Erasmusra, nagyon sokféle legenda keringett arról, hogy csúszás nélkül lehetetlen teljesíteni, a tárgyakat alig lehet elismertetni stb. Ezzel az írással szeretném eloszlatni ezeket a tévhiteket, és tanácsot adni, hogy mikor a legérdemesebb jelentkezni külföldi tanulmányútra.

Erasmusra pályázni csak három sikeresen lezárt félév után lehet, ami azt jelenti, hogy másodévesként még nincs lehetőség a kiutazásra. Ez azért sajnálatos, mert a régi tanrend szerint a negyedik szemeszter volt a legkönnyebb, és ekkor még hátra volt nagyon sok olyan tantárgy, amelyet el lehet ismertetni, tehát két legyet lehetett volna ütni egy csapásra.

Ezeknek a szempontoknak azonban megfelel még egy-egy későbbi év is.

Ha minél több tárgyat szeretnél elismertetni, érdemes az első adandó alkalommal kiutazni, azaz az ötödik szemeszterben.

Akkor ugyanis még hátra van az Európai Unióról szóló tárgyak egy része, a nemzetközi köz- és magánjog első és második része, továbbá a jogászi etika, a kriminalisztika, valamint a jog- és állambölcselet mindkét része. Emellett pedig több differenciál alternatív kurzus külföldi elvégzését is elfogadják a tanszékek: ezek listája az Erasmus Ügyrendben található (régi tantervre vonatkozik).

Az elfogadás az órák neveinek egyezése esetén automatikusan történik (persze a kérelmet ekkor is le kell adni, de nem kell külön egyeztetni az itthoni tantárgyfelelőssel), ha pedig az elnevezések eltérnek, de a tartalom megegyezik, vagy a nevek megegyeznek, de a tartalom akár mindkét félév anyagát lefedi, egyeztetni kell az adott tantárgy felelősével, és a jóváhagyó e-maillel együtt kell leadni a kérelmet.

architecture-1122359_1280

Az olyan tárgyak, amelyek az ELTE listájában szereplő kurzusok egyikével sem egyeznek meg, a kérelem alapján fakultatív óraként kerülnek elismerése, és a diplomába is bekerülnek az adott külföldi egyetemen elvégzett tárgyként. Ezek a pluszban elismertetett tárgyak nem számítanak kredittúllépés esetén. Személyes tapasztalat alapján mondhatom, hogy ez tényleg így van: az ötödik szemeszter után tizennyolc kreditnyi kötelező tárgyat ismertettem el, ezen belül két fakultatívat, és ezáltal az összes kint elvégzett tárgyamat fel tudtam használni itthon.

A harmadéven való kiutazás hátránya, hogy ekkor elég sok nehéz tantárgy van, amelyeket szinte kivétel nélkül teljesítened kell ahhoz, hogy ne csússz.

Mégis azt gondolom, hogy érdemesebb ősszel kiutazni, ugyanis ekkor nincs szigorlat, és a márciusi erasmusos vizsgaidőszak is nagy segítség. Aki tavasszal utazik ki, annak szeptemberben van ez a plusz vizsgaidőszak, a nyár után pedig szerintem sokkal nehezebb visszarázódni.

A negyedév annyival könnyebb, hogy talán kevesebb a csúszós tárgy, legalábbis a második szemeszterben biztosan. Viszont ekkor már sokkal kevesebb lehetőség van a tárgyelismertetésre, emellett félévkor van egy szigorlat, év végén pedig három is. Ha negyedév őszén utaznál ki, nem érdemes felvenni a társasági jogot, viszont helyette célszerű lehet a polgári nemperes eljárások jogát teljesíteni (ami egy ötödéves tantárgy), így fenntartva az egyensúlyt.

Az ötödév első fele a negyedik szemeszter után a második legkönnyebb, így az sem baj, ha mindkét tárgy addigra marad.

Ha nem érdekel, hogy sok tárgyat el tudj ismertetni, csak szeretnél egy laza évet szép helyen eltölteni, akkor mindenképpen a kilencedik szemesztert ajánlom a kiutazásra. Tanrend szerint itt összesen négy kötelező tárgy van (ha a kötelezően választhatóakat már mind teljesítetted), de ebből akár kettőt is meg lehet csinálni negyedéven. Én csak a kriminalisztikát vettem előre, így idén három vizsgám lesz – az előző kiutazásomhoz képest még a szakdolgozat ellenére is kényelmes félévem van.advice-advise-advisor-7096_(1)

Azt tanácsolom, hogy annak alapján válaszd ki a kiutazásod félévét, hogy mit vársz az Erasmustól. A célegyetem megválasztása során érdemes figyelni arra, hogy milyen tárgyakat, milyen nyelven, milyen követelményekkel oktatnak kint, és hogy az adott tárgyat előreláthatólag a következő tanévben is megtartják-e. Erasmusra pályázni általában március közepéig lehet, de ősszel lehetőség van pótpályázásra – de ekkor már csak a tavaszi félévre lehet kiutazni.

Az Erasmus szerintem remek lehetőség, nemcsak a nyelvtudás fejlesztésére, de új barátok szerzésére és rengeteg emlék gyűjtésére is, sőt a későbbiekben az elhelyezkedés kapcsán is előnyt jelenthet. Akinek lehetősége van rá, ne hagyja ki, hiszen veszíteni nem lehet rajta, csak nyerni.


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁSA szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Albert Lili

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.