Időközi választás az Egyesült Államokban

Az amerikai időközi választásról sokat hallhattunk az elmúlt hetekben, azonban arról kevés szó esett, hogy mi is ez igazából. Donald Trump már majdnem két éve áll az Egyesült Államok élén, mégis sokak szerint ez az első igazi megmérettetése. Miért is volt ekkora jelentősége ennek a választásnak?

Az időközi szavazásra az elnöki választást követő második évben kerül sor, tehát az elnöki ciklus közepén. Egy szövetségi és állami szintű szavazásról van szó, melynek keretében négyszázharmincöt képviselőházi, harmincöt szenátusi, valamint harminchat kormányzói poszt kerül betöltésre, szövetségi szinten újraválasztják az összes kongresszusi képviselőt, a szenátorok egyharmadát és a kormányzók többségét.

Az USA Kongresszusa a törvényhozó testület, mely két házból áll: a képviselőházból és a szenátusból. A két kamara kölcsönösen felügyeli egymás működését, valamint vétójoggal élhetnek egymás döntéseivel szemben. Vannak azonban olyan jogkörök, amelyek csak egyikük hatáskörébe tartoznak, ilyen a szenátus véleményezési és jóváhagyási funkciója, például a külföldi egyezmények elnöki aláírásnak jóváhagyása vagy a szövetségi fellebbviteli és legfelsőbb bírák kinevezése.

capitol-2028412_1280

A képviselőház ellensúlyként szolgálhat az elnökkel és a jelenleg hatalmon lévő párt terveivel szemben, mivel képes azokat megakadályozni. A képviselőházban négyszázharmincöt képviselő ülésezik, tehát a választás során a teljes ház lecserélődhet, míg a szenátus száz tagjából csak harmincöt helyért lehet harcba szállni. (A szenátorokat hat évre választják, de kétévente az egyharmaduk lecserélődik.) Az államok élén a kormányzók állnak, akik saját területükön betöltik az államfői és kormányfői tisztséget is. Megválasztásuk azért bír nagy jelentőséggel, mert a későbbiekben ők határozzák meg az elnökválasztásra vonatkozó állami szabályozást.

A törvényhozásban mind a két kamarának nagy jelentősége van. A törvényjavaslat elkészítése során a képviselőház tagjai javaslatokat tehetnek, ellenezhetik vagy támogathatják a kezdeményezéseket. A viták alatt a képviselők egyértelművé teszik a javaslatot, melyet később egy bizottság tovább módosíthat vagy visszautasíthat. Ezt követően a képviselőház ülésén a tagok szavaznak arról, hogy a javaslat továbbmehet-e a szenátushoz. Amennyiben a felterjesztés mellett döntenek, a szenátus is megteszi a már említett lépéseket. Ha a két ház javaslata a szenátus döntése után nincs összhangban, akkor egy úgynevezett konferencia bizottság ül össze, melynek célja, hogy a törvényjavaslat mind a két szinten azonos legyen. Ekkor már nincs lehetőség a javaslat megtámadására, csupán a korrekcióra.

american-839775_1280

Amikor mind a két ház támogatja a tervezetet, az a Fehér Házba kerül, ahol azt az elnök aláírja vagy megvétózza. Ennek ismeretében egyértelművé válik tehát, hogy miért olyan nagy jelentőségű, hogy a demokraták vagy a republikánusok vannak-e többségben a kongresszusban. A történelmi tendenciák alapján az ellenzék az időközi választásokon jellemzően többségbe kerül, így jelentősen korlátozza az elnök hatalmát. Ez jelentheti a kormányzás ellehetetlenítését vagy a megfelelő fékek és ellensúlyok kialakítását is.

Az idei eredmények alapján a republikánusoknak sikerült megtartani a szenátust, sőt a többségüket is növelték, de a képviselőházban a demokraták győzedelmeskedtek, ami jelentős gátat szabhat az elnök törvényhozásának.

A részvétel tekintetében mindenképpen sikeresnek mondható a választás, mivel közel 114 millió embert sikerült mozgósítani. Az eddigiekhez képest több nőnek, muszlimnak, bevándorlónak és LMBTQ közösségi jelöltnek sikerült mandátumot szereznie.


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁSA szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Szakmáry Zsófia

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.