A motivációs levél fontossága

Kíváncsi vagy, hogy mit mond egy HR szakértő a motivációs levélről? Az ELTE Karrierközpont tanácsadó szakpszichológusát és trénerét, Galamb-Kassa Gabriellát kérdeztük, hogy miért és hogyan érdemes a sokakban félelmet keltő motivációs levelet megírni.

Hazánkban is a legtöbb munkahelyen elterjedt módszer, hogy nem elég önéletrajzot küldeni állásinterjú előtt a munkáltatónak, hanem motivációs levelet is csatolni kell, amelyben kifejti a munkavállaló, hogy miért arra a munkahelyre vagy pozícióra jelentkezik. Nagyon eltérő, hogy melyik munkáltató kér motivációs levelet; ez függhet attól is, hogy mennyi és milyen információhoz tud hozzájutni az önéletrajzból. Munkavállalói szempontból a motivációs levél a szükséges rossz a vágyott munka elnyeréséhez, mivel minden egyes munkahelyre külön meg kell írni.

Ám a motivációs levelet lehetőségként is fel lehet fogni: míg az önéletrajz egy olyan adathalmaz, ami beazonosíthatóvá – és ezáltal kategorizálhatóvá – teszi a jelentkezőt, ráaggasztva a megfelelő címkét az iskolai végzettség, munkatapasztalat alapján; addig a motivációs levélben már kifejezésre juttathat egy keveset magából a jelentkezőből.

Lehetőség arra, hogy a munkavállaló megmutassa lelkesedését, személyiségét, tehetségét és legfőképpen motivációját. Ennek során jobban ki lehet bontakozni, mint az amerikai típusú önéletrajz írásával, ami kizárólag a papírral igazolható tényekre hagyatkozik, nincs helye benne felesleges töltelékinformációnak.

success-479569_1280

Vannak olyan alapvető dolgok, amiket ha belefoglalunk a motivációs levelünkbe, jó benyomást kelthetünk a munkáltatóban. Érdemes kicsit sablonosabban kezdeni, hogy milyen pozícióra jelentkezünk, de ha merészebbek szeretnénk lenni, indíthatunk egy tényállítással is.

Ezután következhet a cég, szervezet, termék dicsérete: mi az, amit tudunk róla, miért tetszik, és legfőképpen az, hogy miért szeretnénk az adott cégnél dolgozni a későbbiekben. Ezt követheti a saját kulcskompetenciáink, készségeink ismertetése – ezek azok a vonásaink, amik az adott pozíció betöltéséhez fontosak, itt konkrét példákkal is alátámaszthatjuk a leírtakat.

Majd összekapcsolhatjuk magunkat a céggel, például mik azok a konkrét dolgok, amikkel hozzá tudunk járulni a cég sikeréhez. Végül pedig az elköszönés, amelyet bizakodva felvételünk reményében is megfogalmazhatunk, például: „Várom visszajelzését a további lépésekkel kapcsolatban.” Ezek a fordulatok mind tájékozottságot, talpraesettséget és magabiztosságot sugároznak.

A motivációs levélben nem dicsérni kell magunkat, hanem kiemelni az erősségeinket:

azt, hogy mivel tudunk hozzájárulni a cég sikeréhez. Munkaadói szemszögből nézve egy cég azt keresi, hogy ki az, aki számára a legtöbb hasznot tudja termelni, ezért ezt kell megmutatni. Nem valótlan dolgokat kell állítani, hanem be kell mutatni a képességeinket, kompetenciáinkat – ezt persze nem felsorolásként, hanem tényekkel összekapcsolva.

entrepreneur-696976_1280

Jó példa, ha ilyen fordulatokkal kezdjük mondatainkat a motivációs levélben: büszke vagyok arra…; erősségemnek tartom…; egyetemei éveim alatt…; majd konkrét példákat hozunk fel, mit csináltunk. Nagyon jól mutatnak az eredmények, számok is. Jó benyomást kelt az aktív igék használata, a hosszú feltételes mondatok elkerülése, valamint a releváns tények és erősségek állítása.

A helyesírás nagy mértékben jellemzi a jelentkezőt, ezért érdemes bekapcsolni a helyesírás-ellenőrző funkciót, ha az ember nem biztos a vesszők használatában. Ajánlott ráfordítani az időt a precíz és helyes megfogalmazásra, hiszen egy rövid vagy hosszú magánhangzó, esetleg egy j vagy ly felcserélése rossz fényt vethet a jelentkezőre.

Ritkán előfordulhat, hogy a kiválasztás során használnak grafológiai vagy íráselemzéssel kapcsolatos módszereket.

Ezt azonban – mint minden tesztet – csak a vizsgált személy írásos beleegyezésével tehetik meg. Fontos azt is tudni, hogy a jelöltnek joga van ahhoz, hogy a későbbi alkalmazásától függetlenül megismerje az eredményeket.

Egy jó motivációs levél a siker kulcsa is lehet, így érdemes a megírására megfelelő időt szánni, tájékozódni, és precíz, összeszedett munkát kiadni a kezünk közül. Minél több ilyen szöveget írunk, annál gyakorlottabbak leszünk benne, ezáltal egyre nagyobb eséllyel pályázunk jobbnál jobb munkahelyekre. A belefektetett idő és erőfeszítés meg fogja hozni az eredményét!


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁSA szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Szakmáry Zsófia

Dörfler Dóra

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.