Elég vékony? Az ázsiai kultúra ideáljai

A nyugati kultúra kinézetre vonatkozó elvárásai sokban megváltoztatták az emberek önmagukról alkotott képét. Bár más kultúra, az ázsiaiaknál sincs kevesebb elvárás, sőt, úgy tartja a közvélemény, hogy a nők legyenek minél fiatalabbak és vékonyabbak. Ennek pedig mindenki meg szeretne felelni. De honnan is lehet tudni, mi az elég?

A trendek kialakulását követően a továbbiakban összeszedem, hogy mik is ezek pontosan, és milyen hatással vannak a mentális és fizikai egészségre . Ha az aktuális téma felzaklat, esetleg érzékenyen érint, kérlek ne olvasd tovább a cikket, hisz a következőkben példákat fogok felhozni arra a mérgező társadalmi gondolatra, miszerint minél vékonyabb valaki, annál elfogadottabb lesz.

Yang Mi köldök érintése

Yang Mi egy kínai színésznő, aki egyik nap posztolt magáról egy olyan képet, amin egyik kezével a háta mögött átnyúlva megfogja a köldökét. Ezt a közösségi média felkapta, így többen meg tudták nézni, hogy vannak-e olyan vékonyak, mint a szépségideál.

Továbbá az említett színésznő kitett egy képet, amiben a „manhuaderék kihívást” elindította. Viszont ez nagyon veszélyes volt, mivel többen megsérültek a kihívás közben, annyira el akarták érni a kilencven fokos szöget, amit Yang Mi teljesített, egy szék segítségével. Később a színésznő letörölte az említett képet, és bocsánatot kért.

Zhang Meng karcsú dereka

Zhang Meng szintén színészettel foglalkozik, így premiereken is hivatalos. Az egyik ilyen eseményen a méretétől egy számmal kisebb ruhát vett fel, hogy a dereka olyan karcsú legyen, mint amilyen széles egy tenyér. Nem meglepő módon ez nem volt az egészsége javára, hisz az estét követően kórházba kellett vinni, mert megzúzódtak a bordái.

A/4

Ez egy elég egyszerű trükk, amivel a derék karcsúságát lehet lemérni, mivel elegendő hozzá egy darab papír. A lapot a has elé helyezve gyorsan meg lehet állapítani, hogy megfelel -e a derék szélessége a papíréval. A cél az, hogy ne látszódjon ki a derék a papír mögül.

Öltözködj, hogy férjhez menj

Az öltözködés sokat számít, így nem csoda, hogy két elnevezés is kialakult azokra a markánsan különböző stílusokra, amik elterjedtek Ázsia-szerte. Mind ismerjük az utcai viseletet, a kissé sportosabb, lazább öltözködési stílust, míg a nőiességhez a finomság és enyhe színek kapcsolódnak inkább, vagyis a hagyományosabb öltözködési vonalak. Ezeket úgy címkézték fel, hogy az utcai stílusú ruhában nehéz, míg a nőiesebb idomokat kihangsúlyozó ruhadarabokban könnyű férjhez menni.

^

Egyenesebb lábak

A cél a minél egyenesebb láb, viszont ezt nem feltétlenül lehet elérni sporttal. Sok minden meghatározhatja a lábunk alakját, így például a genetika is. Viszont ez korántsem jelenti azt, hogy műtéttel ne lehetne egyenesebbé tenni. A beavatkozás viszont nem jár veszély nélkül, mivel az idegek megsérülhetnek, és a vádli izomzatot is nagyban roncsolja, amikor egy teljesen egészséges lábat átformálnak a társadalom által megfelelőnek tartott mintára.

Észrevétlenül, de befolyásol a külvilág, és elrejti azokat a porszemeket, amikből az önbizalomhiány és a megfelelési kényszer táplálkozik. Mivel elterjednek a közösségi média, a hírportálok felületein, így ki sem lehet ezeket zárni. Azonban szerepet tudunk vállalni abban, hogy egy egészséges közeget biztosítsunk az érzelmeinknek még azokban az időkben is, amikor ez különösen nehézzé válhat. Ha úgy érzed, segítségre van szükséged, akkor lehetőséged van felkeresni a Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszékét, ahol ingyenes ellátásban részesülhet mindenki. Továbbá az egyetemen belül, is van mód segítséghez fordulni. Időpontot a tanacsadas@ajk.elte.hu – email címen tud bárki kérni.


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS


A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése Szerző weboldala

Őri Dorka

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.