ELSA Pénzügyi Esetverseny 2019 – Beszámoló

November 8-án került sor az ELSA Hungary harmadik alkalommal megrendezett pénzügyi jogi témájú csapatversenyének döntőjére, melyen több jogi kar hallgatói mérettették meg magukat.

A több mint harminc döntőbe jutott versenyző az egyik szponzor, a CMS Hungary Ybl Palotában található irodájában mérte össze tudását: a párok több fordulóban prezentálták jogesetmegoldásukat, majd párbajban küzdöttek a győzelemért.

A zsűrit az eseményt támogató vállalkozások delegálták, a végső fordulót dr. Kovács Sándor (CMS), dr. Németh Anna (Duda és Csákó Ügyvédi Iroda) és Magyar Péter (Diákhitel Központ Zrt.) értékelte.

_DSC1445

A versenyfeladat középpontjában egy vállalatcsoport leányvállalatának a fizetésképtelensége állt a neki projektfinanszírozási hitelt nyújtó bankkal szemben: milyen lépés biztosítja leginkább a hitelezőnek a követelése kielégítését, illetve milyen megoldás szolgálja a vállalatcsoport és azon belül az adós cég érdekét?

A pároknak mindkét fél képviseletére fel kellett készülniük, mivel a különböző fordulókban sorsolással dőlt el, hogy melyik csapat kit képvisel. A megoldások számos jogintézményre hivatkoztak, azonban közös pontnak tekinthető bennük, hogy a tárgyalásos megoldást, illetve annak sikertelensége esetén az alternatív vitarendezést részesítették előnyben a felek a peres eljárással szemben, ezek időbeli és anyagi hatékonysága miatt egyaránt.

Az érvelésekben a finanszírozási szerződés érvényességének és értelmezésének kérdései mellett harmadik felek szerepe is megjelent: a projekt kivitelezőjének felelőssége, valamint a kezesség és helytállás kérdései. Felmerült továbbá, hogy egy finanszírozási megállapodás kapcsán milyen információkat kell vizsgálnia a hitelezőnek, illetve mekkora beleszólása lehet a projekt egyes részleteibe annak sikeressége, és ezáltal a kölcsön visszafizetése érdekében.

A verseny során bizonytalansághoz vezetett, hogy a szervezők eredetileg a résztvevők kreativitását helyezték előtérbe, így lehetőséget adtak arra, hogy megoldásuk kidolgozása során kiegészítsék a tényállást olyan elemekkel, amelyeket szükségesnek ítélnek – mind a csapatok egymáshoz intézett, mind a zsűri kérdései jelentős részben ezeknek a bővítéseknek az értelmezésére és a jogeset megoldásában játszott szerepére irányultak.

_DSC1618

A döntőben a hitelező bankot Benyovszky Péter és Radvánszky Benedek, az adós vállalatot pedig Soltész Péter és Perger Ádám képviselte.

A zsűri az eredményhirdetés során kiemelte, hogy elsősorban nem a tárgyi tudást értékelték, valamint hogy az eset megoldásához a verseny elnevezése ellenére főként dologi és kötelmi jogi ismeretekre volt szükség.

  1. helyezett: Perger Ádám, Soltész Péter
  2. helyezett: Benyovszky Péter, Radvánszky Benedek
  3. helyezett: Ocskó Jessica, Nagy Laura

Az eseményről minden résztvevő oklevéllel és ajándékcsomaggal ment haza, az első két helyezett csapat pedig gyakornoki pozíciót is nyert. Különdíjban részesült Horváth Dominik és Szkladán Dávid.

Ha te is szívesen megmérettetnéd magad, kövesd az ELSA Hungary Facebook-oldalát, mert tavasszal megszervezik a már hagyományosnak tekinthető alternatív vitarendezési versenyüket.

 A képeket az ELSA készítette.


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁSA szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Szövérffy Margit

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.