„Engem nagyon motiválnak az Önök sikerei” – Interjú Dr. Gosztonyi Gergellyel

Karunk kiemelkedően sikeres a jogi versenyek terén, elég csak a tavalyi világbajnok Jessuposokra, a nemzetközi mediációs versenyre vagy az oxfordi médiajogi világdöntőben elért szép helyezésekre gondolni. Ennek kapcsán online beszélgettünk Dr. Gosztonyi Gergellyel, a Magyar Állam- és Jogtörténeti Tanszék oktatójával, aki számos hallgató és csapat felkészítő tanára, a nemzetközi megmérettetésekről, de szóba kerültek a csereszemináriumok és néhány ambiciózus terv is a jövőre nézve.

Jurátus: Egy személyesebb jellegű kérdéssel kezdenék: engem mint hallgatót ugyanis nagyon érdekel, miként élik meg az oktatók a járvány okozta új helyzetet?

Gosztonyi Gergely: Én személy szerint nehezen viselem, leginkább azért, mert hiányoznak a valódi visszajelzések. Lehet ugyan haladni, dolgokat átvenni, de mégsem ugyanaz az élmény, mint a tantermi órák esetében. Azt vettem észre magamon, ha teljesen őszinte vagyok, hogy mivel nem tudjuk, hol van ennek a vége, kicsit demotiváltabb vagyok a szokásosnál, és szerintem a hallgatók is így vannak ezzel. Beszéltem oxfordi egyetemi kollégáimmal, ahol arra is felkészülnek, hogy mi lesz akkor, ha esetleg a jövő félévben sem lehet fizikai értelemben tanítani. A világ egyik legkiválóbb egyetemén nem csak ilyen PR-fogásról van szó… Ezt néhány hónapig lehet csinálni, de hosszú távon, azt hiszem, mindenki nagyon megsínyli.

Az ELTE idén ismét a világ legjobb egyetemei közé tudott kerülni a híres Jessup perbeszédmondó versenyen is. A csapat tagjai: Boa Patrik, Farkas Luca, Koncsik Marcell és Varga Kálmán.

Az ELTE idén ismét a világ legjobb egyetemei közé tudott kerülni a híres Jessup perbeszédmondó versenyen is. A csapat tagjai: Boa Patrik, Farkas Luca, Koncsik Marcell és Varga Kálmán.

Közelítsünk egy kicsit a versenyekhez, de még mindig inkább személyes jelleggel: Amikor eljut hozzám valamilyen hír jogi megmérettetésekkel vagy csereszemináriumokkal kapcsolatban, akkor sokszor találkozom az Ön nevével. Engem érdekelne, hogy ez a segítőkészség, az aktív közreműködés honnan ered?

GG: Egyfelől engem nagyon motiválnak az Önök sikerei, baráti körben néha azt szoktam mondani, hogy jobban, mint a sajátjaim. Másfelől okozhatja még ezt az is, hogy az én generációm már a versenyek világában szocializálódott, a nálunk idősebb korosztálynál ilyen mértékben nem fordultak elő ezek az események.

Térjünk rá az Igazságügyi Minisztérium által támogatott versenyévre. Mit jelentett ez a program az Egyetem számára?

GG: Az egyik nagy hallgatói kritika felénk, hogy nem vagyunk eléggé gyakorlatorientáltak. És bár azt gondolom, hogy ennek a gyakorlatorientáltságnak a mibenléte nem pontosan tiszta, értem, hogy miért lényeges ez a hallgatók számára. Ugyanis a mi szakmánkban, hogy megtanuljanak emberek elé kiállni beszélni, idegen jogi szaknyelveket készségszinten használni vagy egy mondatot jól összerakni, tényleg kiemelkedően fontos. Ezeket a készségeket pedig leginkább a hazai és külföldi versenyekkel, csereprogramokkal lehet fejleszteni.

1

Czifra Katalin, Somogyi Vivien Zsuzsanna, Kerényi Dorottya és Borbély Deborah ELTE-s hallgatók is kiemelkedően szerepeltek a Cooperative Work Országos Szövetkezeti Jogi és Munkajogi Jogesetmegoldó és Perbeszédverseny.

Ennek érdekében néhány éve az akkori igazságügyi miniszter, Dr. Trócsányi László kezdeményezte, hogy a magyarországi jogi karok ehhez támogatást kapjanak. Az így létrejött programnak a hallgatók szempontjából az egyik legfontosabb eleme, hogy ennek keretében olyan versenyeken vagy nemzetközi kapcsolatépítésekben lehet részt venni, illetve olyan idegen nyelvű szakkönyvekből lehet tanulni, amelyek mind a fejlődésüket segítik, és szerintem az eddig elért sikerekhez is nagyban hozzájárultak. Az Igazságügyi Minisztérium Jogászképzés színvonalának emelését célzó programjáról részletesebben itt lehet olvasni: https://www.ajk.elte.hu/szinvonalemeles

Mik voltak ennek a sorozatnak az elemei?

GG: Az ELTE Jogi Karán éves szinten huszonhat darab versenyzéssel kapcsolatos programról beszélünk. Sokféleképp lehetne csoportosítani, de mindegyiknek az volt a lényege, hogy nemzetközi tapasztalatot, önbizalmat és közösségi élményt adjunk a hallgatóknak. Azt gondolom – és erre legyenek nagyon büszkék – hogy a jogi tudásuk megfelelő. Ezek a találkozók mind megmutatták Önöknek, hogy egy ELTE ÁJK-s hallgató egy hajszállal sincs hátrébb, mint bármilyen nyugat-európai vagy amerikai egyetemista.

3

A Dajka Dalma, Huszár Daniella hallgatókból álló ELTE-s csapat az ITU Telecom World 2019 globális távközlési konferenciához kapcsolódó hallgatói verseny Grand Final-jában megosztott 2-3. helyezést ért el.

Másfelől pedig azt érzem, hogy Önök egy picit magukra vannak hagyva a felsőoktatásban. Nincs már meg az a nagyon szoros közösség, ami talán régen megvolt, viszont egy csereprogramon vagy versenyen remek kapcsolatokat lehet építeni. Továbbá extra tudásra is szert lehet tenni, ugyanis a projektmunkák olyan mély beleásást, kutatást igényelnek, amelyet szerintem nem tudunk kínálni a képzésük során. És ne legyünk farizeusok, természetesen az is benne van, hogy lehet utazni, világot látni, ismerkedni, barátkozni. Ezek életre szóló kapcsolatok.

Beszéljünk egy kicsit részletesebben a horvát-magyar jogtörténeti csereszemináriumról. Hogyan jött létre ez az eseménysorozat?

GG: Az ilyen típusú programok leginkább oktatói együttműködésekből alakultak ki. Mi tanszéki szinten jó viszonyt ápolunk a zágrábi kollégákkal, ezért kitaláltuk, hogy ebből a kapcsolatból a hallgatók is profitálhatnának. A programot igyekeztünk változatosra szerkeszteni, hogy mindenki – akár első évtől kezdve – csatlakozni tudjon. Minden évben más az aktuális tematika, amiből alapvetően három van, ezek váltogatják egymást: magánjog, büntetőjog, alapjog/közigazgatási jog. Páros évben mi látjuk vendégül a horvátokat, utána pedig hozzájuk utazhatunk Zágrábba.

Beszélgessünk egy kicsit a versenyekről, mit emelne ki a megmérettetésekkel kapcsolatban? Melyik volt a legkülönlegesebb vetélkedő?

GG: Szerintem nagy erénye ennek az Igazságügyi Minisztérium által támogatott programnak, hogy nemcsak nemzetközi, hanem kari versenyeket és országos versenyeket is támogat, ezekre is inspirálja a hallgatói részvételt. Az is fontos, hogy az ELTE – évek hiátusa után – újra házigazdája nagy világversenyeknek, akár regionális fordulóknak, barátságos versenyeknek, így benne tudunk lenni a nemzetközi vérkeringésben.

2

Dobogós helyezést ért el az ELTE ÁJK csapata (Nagy Andrea, Papp Luca és Völgyesi André) februárban a Párizsban megrendezett Nemzetközi Kereskedelmi Mediációs Versenyen.

Azt gondolom, hogy az összes idei nemzetközi versenyünk speciálisan alakult, ugyanis online formátumban zajlottak. Azt azért pontosan tudjuk, hogy a mi jogászi képességeink nem erre a virtuális helyzetre, hanem személyes meggyőzésre vannak kifejlesztve. Éppen ezért őszintén remélem, hogy ez egyszeri és – talán reméljük – megismételhetetlen alkalom volt.

Zárjuk a beszélgetést a jövőre vonatkozó tervekkel: Hogyan alakulnak a nyárra tervezett programok, illetve számíthatunk-e újdonságokra ősszel?

GG: Jelen állás szerint augusztus közepéig nem engedik sehol a csereprogramokat. Elvileg a nyár végére be lehetne gyömöszölni őket, de már eleve zsúfolt az októberig tartó időszak. Mindegyik ilyen csereszeminárium azon dolgozik, hogyan és mikortól lehetne a legkisebb veszteséggel újra működni.

Ami az őszt illeti, egyrészt folytatnánk tovább az IM-program által lehetővé vált idegen nyelvű szakkönyvbeszerzéseket. Az ugyanis jogos igény a hallgatók részéről, hogy legyen a könyvtárunk gyűjteménye naprakész. Másrészt nagyon szeretném, ha két új tanszék – a büntető- és az alkotmányjogi – is be tudna kapcsolódni a nemzetközi perbeszédmondó versenyekbe, így színesítve a kínálatot, amit a hallgatóknak a Kar nyújtani tud. Mindkét tanszék esetében volt már kisebb mozgolódás, szerintem valódi potenciál lenne bennük. Természetesen a többi korábban már bevált program folytatódik.

Köszönjük az interjút és további sikereket kívánunk Dr. Gosztonyi Gergelynek és a versenyeken résztvevő összes hallgatónak!


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁSA szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Jakus Barnabás

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.