Erasmus Franciaországban

Az őszi félévet a franciaországi Nantes-ban töltöttem Erasmus tanulmányút keretein belül, a Campus Mundi ösztöndíj segítségével. A következőkben a Nantes-i Egyetemről és a Campus Mundi előnyeiről fogok mesélni.

Nantes ötven kilométerre helyezkedik el az Atlanti-óceántól, a Loir-völgyében. Fekvésének köszönhetően sokfelé lehet kirándulni. Maga a „Pays de la Loir” gyönyörű, rengeteg kastély, szőlészet, erdő található itt, amik tömegközlekedéssel egész könnyen megközelíthetőek, de pár órára fekszik Bretagne és Normandia is. Szeptemberben az óceánhoz is le lehet ugrani napozni vagy fürdeni. Nantes városa nagyon szép, a közlekedése jó, bárhová el lehet jutni, és saját reptere is van.

Maga az egyetem központi helyre esik, egy kampusz van, ahol megtalálhatóak a különböző szakok épületei, könyvtárai, számos kávézó, a főétterem, mozi és a nyelvi központ. A jogi kar épületéhez közel található a központi és a jogi könyvtár is. Mindkét helyen a városi viszonyokhoz képest olcsón lehet nyomtatni. Az éttermek árszínvonala szintén elég jutányos, egy háromfogásos menü három-négy euró között van, és az adagok is nagyok. Lehet gourmet menüt is enni, az már öt euróba kerül.

Ami a tantárgyakat illeti, bőséges a választék: lehet angol, francia és német nyelven is tanulni. Az angol tárgyak teljesítéséért ráadásul hat ECTS kredit jár, így négy tantárggyal már teljesíthető is a kötelezően előírt kreditszám. Az előadások látogatása nem kötelező, a legtöbb óra anyaga elérhető online is.

kep

A német nyelvű kurzusok inkább szemináriumi jellegűek, de azokra sem kötelező bejárni. Az angol és német nyelvű vizsgákon nagyon jóindulatúak a vizsgáztatók, sőt a francia tanárok is általában azok, de ott azért érheti meglepetés az embert: van olyan professzor, aki az anyanyelviekkel egyformán kezeli az erasmusos hallgatókat. Emellett biztosítanak a külföldieknek heti kétszer másfél óra francia nyelvi kurzust is, ingyen, kezdőtől a C2-es szintig, legtöbbször anyanyelvi tanárral.

Az egyetemen nagyon jól működik az ESN szervezet, számos programot rendeznek, szinte minden héten van buli vagy egyéb szabadidős tevékenység, például piknik, csónakázás stb. Kirándulásokat is rendszeresen szerveznek, melynek köszönhetően lehetőségem volt elmenni velük többek között Disneylandbe, Mont-Saint-Michelbe és Gavrinis szigetére is. Ezeknek az árai sokkal alacsonyabbak, mintha egyénileg mennénk.

Fantasztikus félévet tölthettem kint, egyrészt a városnak és az egyetemnek köszönhetően, másrészt pedig a Campus Mundi (CM) ösztöndíjának.

Fontos tudni, hogy a francia állam minden hallgatónak, akinek van francia bankkártyája, visszatéríti a lakhatási költségeinek bizonyos százalékát – ez az én 250 euró körüli kollégiumi szobám (saját fürdővel) esetében 85 euró volt havonta.

Mivel a CM ösztöndíj (az euróárfolyamtól függően jelentősen vagy csak valamivel) magasabb, mint az Erasmus ösztöndíj, így a fentieken túl számos egyéb utazásra volt lehetőségem, így például az őszi szünetet a Francia Riviérán, egy négy napos hosszúhétvégét pedig Párizsban töltöttem. További előnye a CM-nak, hogy rögtön folyósítja az ösztöndíj kilencven százalékát.

Mindenkinek ajánlom, hogy töltsön külföldön legalább egy félévet, és ha teheti, vegye igénybe a CM ösztöndíjat. Franciaországban, ahogy bemutattam, jelentős mértékben támogatják a diákokat, a kirándulási lehetőségek száma pedig végtelen.


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁSA szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Albert Lili

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.