Érdekes világnapok – Gondoltad volna?

A hagyományos ünnepnapok mellett egy új, XXI. századi kulturális trend emelkedett fel, miszerint minden nap „kell” valakire vagy valamire emlékezni, minden nap van mit ünnepelni. Ennek hatására akár a legőrültebb vagy az elsőre szokatlannak tűnő dolgoknak is megvan a helye a kalendáriumokban, csakúgy, mint a névnapoknak.

Nothing Day – január 16.

Az újrakezdés, újrarendszerezés buzgó januári hónapjának tizenhatodik napján kissé szokatlannak tűnhet az abszolút semmittevés napja, mely már 1973-ban megszületett Harold Coffin amerikai újságíró javaslatára. Coffin elvileg még a Semmi Szervezetét is megalapította, mely önmagát meg nem hazudtolva egyetlen ülést sem tartott meg az ünnepnap lebonyolításának érdekében. Először azt gondolhatnánk a világnap az édes semmittevés megünneplése érdekében jött létre, de csalódnunk kell. Coffinnak ez a sok haszontalan világnapra adott válasza volt. Az „ünnep” lényege ma már, hogy emlékeztessen minket a tervezés nélküli lét, a pillanat élvezése és sodródás az árral életstílusra, amellett, hogy számos filozófiai kérdés felvetésére ösztönzi a résztvevőket.

Dump Your Significant Jerk Day – február 5.

„Problémás a párkapcsolatod? Sokat veszekedtek vagy folyamatosan frusztrált vagy miatta? Akkor ez a Te napod!” – mondják a világnap megalkotói. Ezen a napon az összes kifogást a kukába kell dobni, és nyitni valami új felé, ahol újra megtalálhatod önmagadat. Igazából a felszabadulás napjának is lehetne hívni. Szabadulás a romlott és boldogtalan párkapcsolatokból. Még jó, hogy a létrehozók Valentin-nap elé ütemezték.

Azoknak, akik februárban mégsem adták ki útját párjuknak: március 1-jén a Wedding Planning Day keretében kezdhetik tervezni esküvőjüket!

ASMR Day – április 9.

Az ASMR (Autonomous sensory meridian response) nevű jelenség mint „kellemes borzongás” már jó pár éve uralja a videómegosztó platformokat, alig találni olyan youtubert, aki egyszer sem próbálta volna ki. Egyedülálló módját nyújtja a relaxálásnak azzal, hogy megmagyarázhatatlan reakciókat vált ki hallgatóiból. Suttogás, körömcsikorgás, smink ecsetek, evés mikrofon közelben. Ezek váltanák ki az eufóriát? Embereket vonz érthetetlen módon, ezért mára számos egészségügyi tanulmány foglalkozik a jelenséggel. Megállapították, hogy az erre érzékenyeknél igenis segít a depresszió, szorongás vagy a PTSD (poszttraumás stressz zavar) leküzdésében.

asmr

Stay Up All Night Day – május 10.

A világ e napon az éjjeli műszakban dolgozókért vállalt szolidaritás. Szerintük ez azzal is lehetséges, ha egész éjjel aktívan pihenünk, szórakozunk barátokkal, beszélgetünk a tábortűz körül. A lényeg, hogy egy kicsit más aspektusból próbáljuk látni és értékelni az éjszakát. Alkoholt nem ér fogyasztani, mert az álmosít! Minél éberebbek vagyunk, annál jobb.

Take Your Dog To Work Day – június 26.

A munkájukban túlhajszolt kiskedvenc-tartók elmagányosodó kutyusaira akarja felhívni a figyelmet e nap. A kezdeményezéshez 2003 óta már több mint ötezer cég csatlakozott világszerte.

Ez a nap emlékezteti az emberiséget a kutyával kötött mély barátságára, egyben ösztönzésül is szolgál, hogy fogadjunk örökbe egy kis négylábút.

A szervezők javaslata azoknak, akiknek munkahelye jelenleg nem állatbarát keretek között működik, hogy vessék fel az ötletet a főnöknél.

Share a Hug Day – július 30.

Az ünnepnap egy családi tragédiából született, de annál szebb mondanivalóval. 2017. július 30-án nyaralásból tartott egy család hazafelé, amikor egy teherautó hátulról beléjük csapódott. Egy szempillantás alatt odalett meghitt családi életük, a feleség és az idősebb fiú rögtön a helyszínen életét vesztette. A férfi szerető családja emlékére osztotta meg saját kis hagyományukat a világgal, és egyben figyelmeztet minket: ölelni, amíg lehet, feltétel nélkül, sokszor, minden nap. Augusztus 8-án pedig már 1999 óta „hivatalosan” is ki lehet fejezni a hálát a létezés puszta öröméért, a boldogságért.

Quiet Day – szeptember 9.

Talán napjaink egyik legnagyobb kihívása ebben a rohanó és zajos világban az, hogy el tudjunk csendesedni, és hagyjuk feltöltődni szellemünket. Ha nem vagyunk abban a szerencsés helyzetben, hogy ezen a napon hátat fordítsunk munkánknak, érdemes kiírni egy névjegykártyára, hogy mi igenis megtartjuk ezt a napot, és tüntetünk egy kevésbé stresszes életért. Az elkötelezettek számára valóban nem lehet ezen a napon kommunikálni még a családtagjaikkal sem. „Tiltakozzunk együtt a túlhajszoltság és a mókuskerék ellen!” – vallják.

Quiet-Day-1

Information Overload Day – október 20.

Hírek, közösségi média, e-mailek, üzenetek tömkelegével nézünk szembe nap mint nap, így nem csoda, hogy a rengeteg inger hatására már munka vagy tanulás nélkül is képesek vagyunk magunkat lefárasztani olyan szintre, melyet elődeink csak komoly erőfeszítéssel értek el. Számtalan tanulmányban támasztották már alá mennyire negatív befolyással van ez produktivitásunkra, mégsem teszünk sokat ellene, mert úgy érezzük, hogy lemaradunk. Ezek a félbeszakítások tehát sokkal több időnket és energiánkat elveszik, mint azt gondoljuk.

Az „információból túltöltve nap” arról szól, hogy megpróbáljuk visszaszerezni az uralmat az időnk felett, és nem hagyjuk, hogy a telefon irányítson minket.

Love Your Lawyer Day – november 6.

Shakespeare VI. Henrik c. drámájából („Első tennivalónk az legyen, hogy öljük meg mind a jogászokat!”) is kitűnik, hogy a történelem során a jogászok nem mindig élvezték annyira a társadalom szeretetét, mint amennyire megbecsülték magát a hivatást. A „szeresd az ügyvéded” nevű felhívást 2001 óta tartják minden november első péntekén Nader Anise, kairói ügyvéd kezdeményezésére. Ezen a napon tilos fárasztó jogász viccekkel dobálózni, és egy köszönet is belefér fáradságos szellemi munkájukért.

National-Love-Your-Lawyer-Day

Bathtub Party Day – december 5.

Egy megfelelő nap még a nagy ünnepi hajtás közben és a vizsgaidőszak előtt is jár arra, hogy hivatalosan is élvezzük az illóolajok, fürdőbombák illataromáit. A szervezők azoknak, akik nem rendelkeznek beépített káddal, a még teljesebb élmény kedvéért (a romantikus lelkeknek természetesen) egy régi rézkádat vagy egy viktoriánus kori stílusút javasolnak. Nem szabad megfeledkezni az illatgyertyákról, borról vagy pezsgőről, édességről, na meg persze a barátainkról sem.

Források


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁSA szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Szalai Laura

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.