Fehérjeporok – mi az igazság?

Napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a poralapú fehérjés italok. Rendszeresen konditerembe járók, élsportolók reklámozzák, közben mások állítják: egészségünknek nem feltétlenül tesz jót a túlzott fogyasztásuk, ami akár vesebetegséghez is vezethet.

Szervezetünk számára az egyik legfontosabb tápanyag a fehérje (protein), mely a test megfelelő működéséhez járul hozzá azáltal, hogy tevékenyen részt vesz a sejtszinten lejátszódó folyamatokban. Elsősorban a szövetek felépítéséért és karbantartásáért felel, de segítő hatása kimutatható egy műtét vagy egy sérülés utáni regenerálódás esetében is. Magas fehérjetartalommal rendelkeznek a húsételek, főként a hal. Ide sorolható még a tojás, illetve a tejtermékek. Ezeken kívül egyre nagyobb számban jelennek meg a piacon az újabb összetételű, fajtájú fehérjeporok.

A legjobb minőségű és legfinomabb fehérjepor tejből készül, méghozzá a sajtgyártás folyamán keletkezik. Ez az úgynevezett whey protein, magyarul tejsavófehérje. Ennek két altípusa van, az egyik az izolátumos, ahol a gyártás során a tejsavó oldatot protein molekulákra és egyebekre választják szét. Ez a megosztás történhet elektromos áram igénybevételével (itt tiszta fehérjét érnek el, elenyésző zsírtartalommal) vagy egy mikroszűrő segítségével, amellyel méret alapján történik a szétválasztás. Ez ugyan nem lesz 100%-os fehérje, viszont előnye, hogy vitaminok is maradnak a molekulákkal, így testünk további értékes tápanyaghoz juthat.

A másik a koncentrátum, ami a fehérje mellett laktózt is tartalmaz, így kevesebben élhetnek vele. A whey proteint tejjel vagy vízzel együtt szokták bevinni a szervezetbe. Egyébként nyersen kellemetlen ízű lenne, ezért igen gyakran csokoládéval együtt isszák shake vagy turmix formájában.

protein2

A kazein is tejalapú fehérjeturmix, ám ez a tehéntej alvadásakor keletkezik. Sportolók és diétázók számára kifejezetten ajánlott, ugyanis glutamint is tartalmaz, ami segít az izmok növekedésében és a regenerálódásában. Ideális közvetlenül edzés után bevenni, mivel akkor éri el a legjobb hatását.

Létezik még szójaprotein, ami nagyban hozzájárul a testtömegcsökkentéshez.

A szója több proteint tartalmaz, mint a tojás vagy a különböző húsfélék, ráadásul vasban és vitaminokban is gazdag.

A rizsproteint is egyre gyakrabban fogyasztják: kevesebb benne a fehérje, mint a tojásban, ugyanakkor gyorsan felszívódik, és nem tartalmaz laktózt. Ma már lehet marhaproteint és hydroproteint is kapni, utóbbi szívódik fel a leggyorsabban.

Amire leginkább érdemes odafigyelni, az a mennyiség, ugyanis a fehérjeporok túladagolása súlyosan károsíthatja az emberi szervezetet. Egy átlagos felnőtt számára körülbelül 70 gramm az ideális napi bevitel, míg a rendszeresen sportolók számára testtömeg-kilogrammonként 1 gramm. Ezt a mennyiséget akár fehérjeporok fogyasztása nélkül is el lehet érni. Aki viszont túllépi az előírtakat, rövid távon dehidratáltsággal és kifáradással, hosszú távon vesebetegséggel számolhat.

abra

A mérték mellett fontos még a bevitel időbeni elosztása. Nem egészséges, ha egyszerre fogyasztunk nagyon sokat, érdemesebb elosztani a napi adagot. Az a legjobb, ha minden étkezéskor viszünk be 15-20 gramm fehérjeport a szervezetünkbe.

Akkor mégis mire jó a fehérjepor, kiknek érdemes használni, és melyik fajtát? Ezekre a kérdésekre egy szakmabeli, Borszéki Péter testépítő, a Három Harmad vloggere segít válaszolni:

„Nagyon különböző elképzelések vannak arról, hogy a fehérjepor mi is valójában, és mire való. Azonban az igazság rendkívül egyszerű. Nem is olyan régen, nagyjából négy-öt évvel ezelőtt, ha valaki azt mondta, hogy fehérjeport fogyaszt, pontosabban szed (mert ugye ez minimum valami addiktív keménydrognak számított), az emberek értetlenül álltak a helyzet előtt, azt hitték, ezek szteroidok, vagy legalábbis valamilyen erősen megkérdőjelezhető készítmények.

Azonban ez távol áll a valóságtól.

Minden ételünk három makrotápanyagból áll: fehérje, szénhidrát és zsír.

Sok ételben megtalálható mind a három, bizonyosakban csak kettő, de vannak olyanok is, amikben csak az egyik; a kockacukor például kizárólag szénhidrátból áll. A fehérje egy rendkívül fontos makrotápanyag, és mint ilyen, nemhogy nem káros, de kifejezetten hasznos, főleg a sportolók számára. Ennek oka, hogy gyorsítja a regenerációt, segíti az izomépítést, feszesíti a bőrt, jót tesz a hajnak és a körmöknek is.

A fehérjeporok körüli felhajtás rendkívül eltúlzott. Sokfajta fehérjepor van, ami meg is nehezíti kicsit a tájékozódást a laikusok számára. Az igazság azonban az, hogy mindegyik a fent említett célokat szolgálja. Természetesen relevanciával bír a bennük rejlő különbség (pl. fehérjeizolátum vagy sem, hidraulizált-e vagy sem, kazein, tejsavó vagy esetleg más alapú), de ezek igazából elhanyagolhatók.

Az átlagember vagy hobbi szintű sportoló számára mindegyik fehérje tökéletesen megteszi a hatását.

Nyilván a valamivel drágább készítmények sok esetben jobbak, de a különbség nem látványos. Így ha fehérjék között válogatunk, inkább azt vegyük figyelembe, hogy például a laktózt tolerálja-e a szervezetünk.

Akik nem laktózérzékenyek, azok számára a legideálisabb a tejsavó alapú fehérje, amely a legolcsóbb és a legelterjedtebb fajta is egyben. A laktózérzékenyek számára ott vannak a növényi (borsó, bab, lencse, rizs) és egyéb állati (marha) alapú fehérjék.

Mindenki nyugodtan fogyaszthat fehérjéket, nem igaz, hogy tönkretenné vele például a veséjét.

Ha túl sok fehérjét visz be az ember, akkor azt a szervezet egyszerűen nem fogja feldolgozni, és felszívódás nélkül megszabadul tőle a szokásos módon.

A túlzott proteinfogyasztás következtében fellépő veseelégtelenség a vese hibája szokott lenni, annak alapjáraton nem megfelelő működése okozza a problémát. A bevitt fehérje csak katalizátora a folyamatnak. Ilyenkor azonban érdemes orvoshoz fordulni, és kezelni a veseproblémát.

Röviden összefoglalva: mindenki fogyaszthat fehérjeport, hiszen mindenki ehet húst, tojást, hüvelyeseket – hacsak nem allergiás rájuk. Ezekben a készítményekben is ugyanolyan fehérje van, csak koncentráltabb és arányait tekintve olcsóbb kivitelben. Főleg azoknak ajánlott a fehérjepor, akik valamilyen sporttevékenységet folytatnak, ugyanakkor a kiegyensúlyozott étkezéshez is hozzátartozik a magas fehérjebevitel, így aki úgy érzi, hogy nem fogyaszt elég fehérjedús táplálékot, szintúgy pótolhatja azt a shake-ekkel.”

Források: X X X X X X X


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁSA szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Jakus Barnabás

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.