Folytatódik az új hagyomány – III. Lunch Talk az ELTE ÁJK-n

Milyen elvek és alapértékek érvényesülnek a Baker McKenzie Ügyvédi Iroda mindennapjai során? Mit várnak el az oda jelentkezőtől, illetve mit várhat el a jelentkező az Irodától? És úgy általában: hogyan kell elképzelni egy vezető nemzetközi iroda működését? A kellemes ebéd mellett az érdeklődők ezekre a kérdésekre kaphattak választ. Az alábbi összefoglaló keretében, pedig azok is betekinthetnek az ügyvédi iroda kulisszái mögé, akik lemaradtak az eseményről.

2021. október 6-án személyesen folytatódott az új hagyomány, melyet az angolszász egyetemek világából vettünk át 2019-ben, és egyre nagyobb népszerűségnek örvend nálunk is. Az egy órás, ebédidős beszélgetést dr. Kajtár Gábor konferálta fel, mely ezúttal „A csocsóasztaltól a tárgyalóteremig” címmel szólította meg a hallgatókat.

Az izgalmas óra megkezdése előtt mindenki gyorsan megpakolta a tányérját, majd kíváncsin vártuk, hogy betekinthessünk az igencsak nagynevű nemzetközi iroda, a Hegymegi-Barakonyi és Társai – Baker McKenzie Ügyvédi Iroda mindennapjaiba. Vendégeink különböző jogterületekre specializálódott csoportokból érkeztek hozzánk, és eltérő szinteken tartanak karrierjükben. A meghívottak között volt dr. Hegymegi-Barakonyi Zoltán, aki a budapesti iroda irodavezető partnere, dr. Óváry-Papp Nóra ügyvédnő, dr. Budai Mihály Egon ügyvédjelölt, valamint Howe Anna paralegal és egyben Karunk hallgatója.

„Tényleg van csocsóasztal az irodában (és konditerem is).” – tudhattuk meg rögtön az esemény címére reagálva a választ egyfajta bevezetőként. Dr. Hegymegi- Barakonyi Zoltán, Irodavezető Úr szerint kimondottan jól esik az embernek egy kis stresszlevezetés a tárgyalóterem előtt, vagy éppenséggel utána. Felnevettünk, máris egy plusz pont az Irodának.

A beszélgetést Anna folytatta, aki elmondta mi motiválja egyetemistaként, hogy a Bakernél dolgozzon. Mindenekelőtt az angol nyelv szeretete nagyon meghatározó számára, ami valóban nem elhanyagolható szempont annál, aki nemzetközi vonalon képzeli el jövőjét. A Bakernek hetvenhét irodája van világszerte, tehát nagyon kiterjedt működési körrel rendelkezik. Egy ilyen ügyvédi iroda számos lehetőséget kínál nemzetközi ismeretségekre, utazásra (eltekintve a jelenlegi pandémiás helyzettől) és más kultúrák megismerésére.  Akinek ezek hallatán felcsillan a szeme, az mindenképpen próbálja meg, és jelentkezzen – biztat Anna.

És sose feledjétek: Ha kidobnak az ajtón, menjetek be az ablakon.

Anna még azt is kiemelte, hogy jelentkezéskor fontos szempont volt nála, hogy irodája olyan értékeket és arculatot képviseljen, amelyre ő is büszke lehet. A Bakernél teljesültek az elvárásai és úgy érzi, hogy egy remek közösségre talált, ahol megbecsülik, figyelemmel kísérik a munkáját. Már az interjún is azt érezte, hogy ennél az irodánál nemcsak az eredményekre, a tárgyi tudásra, hanem az ember személyére, és személyiségére is kíváncsiak.

Dr. Budai Mihály, ügyvédjelölt a hallgatóságot biztatva szintén megerősítette, hogy az Iroda nem elsődleges szempontként tekint a jelentkező elért eredményeire. Bár egy summa cum laude valóban jól hangzik, de nem ez alapján döntik el az alkalmasságot.

Elsősorban az érdekli az interjúztató ügyvédeket és jelöltjeiket, hogy mire képes, mire hajlandó a felvételiző: Akar-e tanulni, akár a jogon kívüli ismeretekre is szert tenni? A folyamatos fejlődésre, mint lehetőségre értékként tekint-e?

Dr. Óváry-Papp Nóra, ügyvédnő fontosnak tartotta kiemelni azt is, hogy a becsatlakozók (vagyis akik karrierjüket nem a Bakernél, hanem egy másik irodánál kezdik), mint ő, kiválóan tudnak érvényesülni. A Baker nyitott az olyan új szempontokra- és módszerekre, melyek a mindenkori fejlődés lehetőségét hordozzák magukban, és ezeket, mint hozzáadott értékeket építi be működésébe.

A mai, dinamikusan fejlődő világgal a jog alig képes lépést tartani. Az ügyvédnő szerint tudásunk és tanulásunk is folyamatosan avul, és ennek legjobb ellenszere, ha elsajátítjuk az Iroda által elvárt innovatív gondolkodásmódot. Ehhez fontos, hogy ne csak jogászként tekintsünk magunkra. A mai fiatal generáció már nem a szaknyelvi tudásával tud kitűnni a jogi pályán, hanem azzal, ha valamilyen jogon kívüli ismerettel is rendelkezik az adott jogi probléma megoldásához. 

Az Iroda által képviselt szemlélet-, továbbá működésük megértéséhez Irodavezető Úr mesélt a Baker alapításáról, melyre 1949-ben Chicagóban került sor. Az alapítók, Russell Baker és John McKenzie egy olyan nemzetközi irodát (és nem amerikait!) akartak létrehozni, amilyennel előttük még senki sem próbálkozott. A Baker ugyanis nem egy irodai hálózatként működik, azaz nem több ügyvédi iroda szerződéses kapcsolatával jött létre. Valójában egy irodát takar, mely egy tulajdonosi közösségként működik. A tulajdonostársak globális és regionális közgyűléseken vesznek részt, melyek jelen helyzetre tekintettel (mint a meetingek többsége) az online térbe helyeződtek át. Kuriózumnak számít tehát az alapítása óta már csak azért is, mert a legtöbb hozzá hasonló nemzetközi iroda egyfejű vezetéssel működik.

A Baker sokszínűségét, nemzetközi létét és sikerét igazolja, hogy a 2000-es évek elején csupán 20-25% volt az észak-amerikaiak aránya az Irodában. Az alapítók elérték, hogy negyvenhat országot lefedő működési kört hozzanak létre. Jelenlegi chairman-je pedig egy szingapúri származású hongkongi jogász.

Az Iroda működésének alapértékei után vendégeink kitértek arra, hogy mit jelent mindez a gyakorlatban. Ehhez érdemes tisztázni, hogy egy iroda horizontális és vertikális megosztásban is működik. Vertikális megosztásnak a különböző pozíciókban tevékenykedő kollégák hierarchia jegyében megvalósuló együttműködését tekintjük. Alapvető skillek közé tartozik például, hogy egy ügyvédjelölt jól el tudja magyarázni a gyakornoknak a feladatát, majd hatékonyan ellenőrizni is tudja. A gyakornokok tehát az adott csoporton belül tevékenykedő ügyvédjelöltektől kapják általában a feladataikat. Emellett rengeteg fordítással halmozzák el őket (akár a csoportjukon kívül is), mert az Iroda vallja, hogy ezzel lehet igazán megtanulni az angol jogi szaknyelvet.

A horizontális munkamegosztás az igazi csapatmunkát jelenti. Elkerülendő, hogy úgy nézzenek ki a csoportok, mintha külön irodaként működnének. Ezen sokat kell dolgozni, hogy ne így legyen, mert a szükségszerűen összeérő jogterületeknél kiemelten fontos a hatékony és harmonikus összedolgozás.

A következő témát már érintette egy másik Lunch Talk, ugyanakkor az Iroda szempontjából is fontos, hogy felmerült. Arra a kérdésre válaszolva, hogy az Iroda támogatja-e az LL.M. képzés elvégzését, Irodavezető Úr egyértelműen igenlő választ adott. Ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy nem baj, ha valaki először a gyakorlatban szeretné kipróbálni magát, sőt, ez még hasznos is lehet egy későbbi LL.M. képzés elvégzéséhez.

Záró gondolatként pedig azt a tanácsot kaptuk, hogy pályakezdőként – ha megtehetjük – ne a pénzzel foglalkozzunk elsődlegesen. Tanulni akarjunk, mert az ember később úgyis megkeresi azt a pénzt.

Jelentkezéskor mérlegeljük az ügyvédi irodában dolgozók létszámát, hiszen ahol több az ügyvéd, ott a gyakornokok is több irányból kaphatnak segítséget és többféle üggyel is találkozhatnak.

Az ügyvédnő hozzátette még, hogy ráérünk specializálódni. Fiatal generációként, elsősorban az innovatív gondolkodásmód elsajátítására törekedjünk, továbbá az sem ajánlott, hogy egyetlen jogterületre tréningezzük magunkat egész pályafutásunk során. Nem érdemes tehát rohanni a választással, az egy-egy jogterület iránti mély elköteleződéssel. Helyette dolgozzunk inkább az olyan alapvető értékek megalapozásán, mint a lojalitás, a megbízhatóság, a világra való nyitottság vagy éppenséggel a precizitás.

Végezetül pedig szeretnénk köszönetet mondani a tartalmas óráért és ebédért a Baker McKenzie Ügyvédi Irodának, továbbá azért, hogy mindenkori elkötelezett támogatója az ELTE Jessup csapatának.

A fényképeket Habulin Hanna Katinka készítette.


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS


A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Szalai Laura

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.