Gyakornoki munka az EU-ban

Az Európai Unió szervezetei számos gyakornoki állást biztosítanak azok számára, akik nemzetközi tapasztalatokat szeretnének gyűjteni diplomájuk megszerzését követően, közelebbről meg akarnak ismerkedni az EU világával, esetleg szakdolgozatukhoz lenne szükségük némi információra, személyes élményre. Ám nemcsak diplomások tölthetnek el néhány hónapot valamelyik alegységnél: a harmad-, negyed- és ötödévesek, sőt a még csak érettségivel rendelkezők is találhatnak maguknak állást.

Az Európai Parlamentbe a fiatalabbak is eljuthatnak. Ide elegendő az érettségi, de előnyös, ha a jelentkező által végzett képzésen elő van írva a kötelező szakmai gyakorlat. Elsősorban a tolmácsi hivatás iránt érdeklődőket várják, külön kiemelve, hogy a magyar mellett az Unió huszonnyolc hivatalos nyelve közül további kettő ismerete is elengedhetetlen.
További információ

Az Unió Parlamentjébe egyhónapos tanulmányi látogatást is lehet tenni, ha valaki az európai integrációval kapcsolatban szeretné bővíteni a tudását. Az intézmény könyvtárában és történeti irattárában kutatások is folytathatók.
További információ

Az Unió Brüsszelben székelő Tanácsa fizetett és nem fizetett szakmai gyakorlatra is vár diákokat, akik a Főtitkárságon végezhetnek különféle munkákat. Száz helyet biztosítanak azoknak az EU-s polgároknak, akik sikerrel abszolválták felsőfokú tanulmányaik első ciklusát, illetve rendelkeznek a fokozatot igazoló oklevéllel vagy azzal egyenértékű okirattal. A gyakorlatok időtartama öt hónap, szeptemberben és februárban indulnak. A 2018. tavaszi időszakra már lezárult a jelentkezés. Az őszi félévre január 15. és március 15. között lehet pályázni.

Azok számáeu2ra, akiknek kötelező ilyen jellegű szakmai gyakorlatot teljesíteni, és harmad-, negyed- vagy ötödévesek, húsz fizetés nélküli hely áll rendelkezésre. A gyakorlatok szintén szeptemberben és februárban indulnak, időtartamuk változó, két és öt hónap közé esik.

A nemzeti közigazgatási iskolák hallgatói számára is kínál szakmai gyakorlatot a szervezet. Ezesetben is ősszel, illetve tavasszal indulnak a képzések, melyek kezdő időpontját a Főtitkárság és az adott közigazgatási iskola közös megegyezéssel határozza meg.
Mindhárom esetben kötelező az angol vagy a francia nyelv ismerete és a jó kommunikációs készség.
További információ itt és itt.

Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja alap-, mester- vagy doktori képzés keretében diplomamunkájukon dolgozó diákok jelentkezését várja. Bemutatkozó szövegükben kiemelik, hogy többnyelvű és multikulturális munkalehetőséget biztosítanak a náluk eltöltött hosszabb-rövidebb (három-öt hónap) időben, mind a kutatási, mind az adminisztrációs részlegen.
További információ

Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottságban az egyetemi alapdiplomával rendelkezők vagy az olyan hallgatók találhatnak állást, akiknek kötelező szakmai gyakorlatot teljesíteni. A Brüsszelben működő szervezetnél egy-három hónapig tartanak ezek a fizetés nélküli gyakorlatok. Fontos, hogy itt a jelentkezés mellé orvosi igazolást is kérnek.
További információ

A Majna menteui Frankfurtban székelő Európai Központi Banknál azok a gazdaság, pénzügy, statisztika, vállalatirányítás, jog, emberierőforrás-politika vagy fordítás területére szakosodott hallgatók tudnak gyakornokoskodni, akik legalább alapdiplomával rendelkeznek, beleértve a doktoranduszokat is. A szervezeten keresztül betekintést lehet nyerni a pénzügyi és banki világba. Kiemelik, hogy nemcsak munkalehetőséget biztosítanak, hanem támogatják a továbbtanulást, és van egy diplomaprogramjuk is. Ezeken kívül versenyképes fizetést is ígérnek.

Szintén várja a Központi Bank a felsőfokú közgazdaság-tudományi alapképzés elvégzését igazoló diplomával rendelkező személyeket, akik egy vezető nemzetközi egyetemen szakirányú mester- vagy doktori képzésben kívánnak részt venni.
További információ

A Luxembourgban működő Európai Számvevőszék egyetemi szintű végzettséggel vagy legalább négy abszolvált egyetemi félévvel rendelkező személyek számára nyújt gyakornoki lehetőséget. Van fizetett, illetve nem fizetett állás is, az időtartamuk három-öt hónap. Alapkövetelmény a nyelvismeret (magyar mellett az EU hivatalos nyelvei közül még legalább egy), valamint a már említett a diploma vagy legalább négy elvégzett félév a Számvevőszék tevékenységeihez kapcsolódó szakterületek valamelyikén (auditálás, számvitel, humánerőforrás-politika, fordítás, nemzetközi kapcsolatok, jog), illetve a büntetlen előélet.
További információ

Reméljük, sikerült felkeltenünk az érdeklődéseteket, hiszen érdemes élni ezekkel a lehetőségekkel, melyek tapasztalatszerzés mellett arra is alkalmasak, hogy betekintést nyújtsanak az Európai Unió különleges világába.


képek forrása: borító, 1, 2

A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Jakus Barnabás

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.