Légy önkéntes!

A szakirodalom szerint az önkéntes munka szociális és gazdasági előnyökkel is jár. Egyes kutatások azt állítják, az effajta munkavégzés növeli az egyénben a környezettudatos világszemléletet és a politikai szocializációt, illetve erősíti a lakossági részvételt a társadalmi kérdésekben. Ezek mellett az önkéntesség jelentős szerepet játszik a kölcsönös bizalom és szociális kohézió kialakításában mind az egyén, mind a közösség szintjén.

Ha magunk mögött hagyjuk a szakzsargont, marad a bölcselet: jót tenni jó érzés. Egyetemi éveink alatt mindig vannak üresjáratok, amikor a lelkünk mélyén érezzük, nem válik szakmai épülésünkre az a harmadik rész a sorozatból, az a kis szundi vagy a délutáni sörözgetés. Meglehet, hasznosabban is el lehetne tölteni ezeket a sivár órákat.

Íme néhány lehetséges opció.

Ha emberekkel szeretnél foglalkozni:

Ha állatokkal szeretnél foglalkozni:

Ha a természetben tevékenykednél:

Ha a városban maradnál:

Ha esetleg úgy érzed, még a fentebb említettek is túl nagy kötöttséget jelentenének számodra, az sem jelent feltétlenül problémát. Tele a város idősek otthonával, állatmenhelyekkel, szépkorú nénikkel a szomszédból. Lehetőségek tárháza vesz körül, csupán meg kell tenni az első lépést.

önkéntesség


képek forrása: 1., 2.

 

A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Szabó Lilla

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.