Hygge minden évszakban

Már évek óta a nehezen kiejthető hygge szó tartja lázban a skandináv kultúrák szerelmeseit, de még azokat a hétköznapi embereket is, akik tuti receptet keresnek a boldogságra. Dániát évek óta a világ legboldogabb országai között tartják számon, és életérzésüket a hyggével magyarázzák, amely szorosan kapcsolódik a télhez. Mit lehet tenni tavasszal és nyáron, hogy beköltözzön lelkünkbe a hygge?

Hygge télen

Aki ismerkedett már a dán életérzéssel, tudja, hogy főként a borús téli időszakokban alkalmazandó technikákról van szó. Az északi országban rendkívül fontos, hogy ne érje utol az embereket a téli levertség, depresszió, így kényelmes, pihe-puha benti világot teremtettek maguknak, ahol meg lehet élni a pillanatot, és élvezni lehet az élet adta apró örömöket – a saját lakásukban.

A hygge szerves része a világítás, vagyis inkább annak korlátozása. A dánok fogyasztják Európában a legtöbb gyertyát, mert szeretik az apró lángokat és félhomályt. A hygge az, amikor a kandalló mellett egy forró teával és puha takaróval beterítve könyvet olvasnak, forró fürdőt vesznek, vagy közösen főznek a családdal, barátokkal.

A hygge lényege, hogy a dánok jelen vannak a pillanatban, mindent megélnek.

Ehhez pedig nem szükséges nagy társaság, fényűzés, mert nem a felületes, Instagramra kiposztolt „boldogság” megteremtésében rejlik a lényeg, hanem az egyén őszintén megélt érzelmeiben.

Ehhez pedig fontos az offline töltött idő: a telefon, social media oldalak, folyamatos külső impulzusok, technológiai eszközök csak elveszik a figyelmünket, gátolják a befelé figyelést. Tehát a dánok tanácsa szerint kapcsoljuk ki a telefont, hogy mi is kikapcsoljunk, így tudjuk igazán megélni a pillanatot.

Hygge a jó időben

Ha rákeresünk a hyggére, csupa betakarózós, forrócsokoládés, csendességet, nyugodtságot és melegséget sugárzó tartalmat találhatunk. De a hygge több ennél: belülről fakad, aminek nincsen köze évszakhoz, mert meg lehet élni a pillanatot tavasszal, nyáron is. A hygge több mindent jelent: jelenti az együttlétet, a békét, harmóniát, elfogadást. A szünetet: ez érvényes a mobiltelefonokra és az állandó pörgés megszakítására is.

coffee-2390136_19201. Fények

A hyggében fontos természetes világítást meg lehet teremteni nyáron is, ha illatos gyertyát gyújtunk, vagy himalájai sólámpát használunk, aminek nemcsak a színe szép, és visszafogott fényt sugároz, de még az allergiaszezonban is segítséget nyújthat.

2. Kapcsolatok

A dánok szerint maximum három-négy ember tud jó társaságot alkotni. Az együtt töltött idő legyen minőségi, amikor az egymásra figyelés áll a középpontban, amit akadályoz, ha túl sok ember vesz körbe, vagy felszínes kapcsolatokra pazaroljuk az időnket. A nyári időszak tökéletes emberi kapcsolataink ápolására, sokféle színes, szabadtéri programot lehet szervezni: a koncertezésen, bulizáson kívül a dánok azt ajánlják, hogy kiránduljunk erdei kunyhókba, grillezzünk a kertben, vagy csak üljünk ki a teraszra a szeretteinkkel, és igyunk meg egy teát (esetleg valami erősebbet).

3. Napfelkelte, én-idő

Bár a koránkelés nem hangzik vonzó ötletnek, a hygge tanácsait figyelembe véve az egyedül töltött idő is ugyanolyan fontos, mint családdal, barátokkal lenni. Nincs is jobb és hyggébb, mint nyáron korán kelni, és kiülni a teraszra a napfelkeltét várva, takaróba burkolózva, egy bögre kávéval a kézben. A hajnal nyugodtsága és a madarak csicsergése jó hatással van a lelkünkre, segít megtalálni az utat önmagunkhoz, saját belső hangunkhoz, értékelni az egyszerű pillanatokat.

4. Olvasás

A tanév közben kevés idő jut az olvasásra, vagyis a szórakoztató, öncélú könyvekre. Amikből nem lesz számonkérés, nem húzzuk ki színes kiemelőkkel, nem alszunk el felette, mert még éjfélkor is minél többet próbálunk kinyerni belőle. Ki kell használni az időt nyáron, mert az olvasás nagyobb élményt ad, mint céltalanul vesztegetni az időt Facebookon, vagy harmadrangú filmeket nézni. Az olvasás akkor is hygge, ha nem kandallóban ropogó tűz mellett, hanem fa alatt vagy tóparton ülve csináljuk.

5. Kempingezés

A kempingezésnél kevés hyggébb tevékenység van: magában foglalja a technika szüneteltetését, a természet csodálását, a mozgást, az együtt töltött időt, a közös tevékenységeket, a tábortűzgyújtást, az emlékek szerzését, amire jó lesz visszagondolni a borús téli napokon.

A hygge tehát nem egyenlő a meleg zoknis, kötött bögremelegítős Pinterest képekkel, mert a hyggét belül kell érezni. A hygge jelenség felhívja a figyelmet arra, hogy nekünk kell tudatosan odafigyelnünk magunkra, a mentális jólétünkre, és kisebb változtatásokkal sokat tehetünk magunkért. Ez önkontrollt is igényel, hiszen könnyebb néha bekapcsolni egy új epizódot a kedvenc sorozatunkból, mint megfogni egy könyvet. Másrészt szükség van arra, hogy emlékeztessük magunkat – bármilyen közhelyesnek hangzik is –, hogy csupán egy életünk van. Aki egyszer rákap a hygge ízére, meg tudja élni a pillanatot télen is, nyáron is.

A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Dörfler Dóra

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.