In Memoriam Prof. Dr. Németh János

Az Alkotmánybíróság volt elnöke, karunk korábbi rektorhelyettese, a Magyar Érdemrend nagykeresztjének birtokosa és még sok mindent írhatnánk róla. Mai cikkünkben Dr. Németh János professzor úrra emlékezünk.

Németh János 1933-ban született Újpesten. A gimnázium elvégzése után az ELTE jogi karán folytatta tanulmányait. 1956-ban summa cum laude minősítéssel diplomázott, egy évvel később pedig doktori címet is szerzett. Már fiatalon karunkon helyezkedett el oktatóként, a Polgári Eljárásjogi Tanszéken tanította évtizedeken át hallgatók generációit. 1993 és 1997 között általános rektorhelyettesként segítette egyetemünk működését. Munkásságának elismeréseként professor emeritusi címben részesült.

Tudományos tevékenységének jelentőségét bizonyítja, hogy 1973-ban lehetőséget kapott Münchenben is kutatásokat végezni a Humboldt Alapítvány ösztöndíjasaként, majd 1991-től a Magyar Jog című folyóirat főszerkesztői tisztségét tölthette be.

Több jelentős szakmai testület mellett 2004-től a Magyar Tudományos Akadémia Állam- és Jogtudományi Bizottsága is tagjai között tudhatta. Nyugdíjba vonulását követően felkérték az új polgári perrendtartás kidolgozásában való közreműködésre.

Németh János azonban nem kizárólag elméleti, hanem igen jelentős gyakorlati tevékenységet is folytatott. Közjogi munkássága sokak számára ismert: 1997-ig az Országos Választási Bizottság elnöki posztját töltötte be, majd ettől az évtől kezdve alkotmánybíróként tevékenykedett. Egy évvel később a testület elnökévé választották, a tisztséget 2003-ig viselte.

Karunk egyik volt hallgatója úgy nyilatkozott lapunknak, hogy Németh János hatalmas tudása, nemcsak elméleti, de gyakorlati szinten is megmutatkozott. Előadásai mindig világosak és követhetők voltak.

Alumni hallgatónk egy történetet is elmesélt nekünk. Polgári perrendtartás szigorlatát a tanárúrnál kellett letennie, és Németh Jánosról akkoriban úgy tartották, hogy szigorú, de igazságos a vizsgákon. Három tételt húzott, melyből kettőt tudott, egyet viszont – ami a választottbíróságokról szólt – nem ismert kielégítően.

A professzor úr a vizsga során végig nagyon udvarias volt, és cseppet sem megalázó, még azokkal a hallgatókkal szemben sem, akiknek tudása hiányos volt. Az utolsó tétel elmondása során kisegítette az alumnát, a tankönyvnél is részletesebben magyarázta el a kérdéses tananyagot. Miután a csoport levizsgázott, a Szigorlati Bizottság – melynek elnöke Németh János volt – eredményt hirdetett.

A professzor úr úgy fogalmazott, hogy a Szigorlati Bizottság átalakult Kegyelmi Bizottsággá – köszönhetően annak, hogy Németh tanár úr számára rokonszenves lett a hallgató –, aki így egy jeles érdemjeggyel zárhatta polgári perjog tanulmányait.

Azonban Németh János emberségessége itt még nem merült ki, ugyanis a vizsgázó csoport minden egyes tagja egy jeggyel jobbat kapott, mint amit eredetileg érdemelt volna.

Prof. Dr. Németh János életének 88. évében, 2021. március 1-jén hunyt el.

Források: 1, 2, 3

Képek forrása: 1, 2


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS


A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Horváth Lili

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.