Diákszervezetek az ELTE ÁJK-n – Ismerted mindet?

Az egyetemi létforma sajátossága, hogy az emberek jönnek, és mennek, az évfolyamok és a csoportok pedig folyamatosan cserélődnek. Egy ilyen gyorsan változó környezetben szükségünk van egy biztos pontra. Míg az általános és középiskolai évek alatt ezt az osztály jelentette, addig az egyetem során mindenkinek saját magának kell megkeresnie a hozzá legközelebb álló közösséget. Te vajon megtaláltad már a tiédet?

ELSA (European Law Students’ Association)

Az ELSA, magyarul az Európai Joghallgatók Szövetsége egy nemzetközi, nonprofit szervezet, melyet 1981-ben alapítottak Bécsben magyar, német, lengyel és osztrák diákok. A szervezet célja elősegíteni a különböző jogrendszerekben és jogi kultúrákban élő joghallgatók és fiatal jogászok kapcsolatteremtését. Intézmény- és tárgyaláslátogatások, szakmai vetélkedők és jogi kurzusok egyaránt megrendezésre kerülnek az ELSA keretein belül. Az egyik legkiemelkedőbb gyakornoki programjuk a STEP, ami lehetőséget biztosít a tagoknak, hogy külföldön töltsék szakmai gyakorlatukat, amely két héttől akár két évig is eltarthat. Emellett a külföldi ELSA-s joghallgatóknak lehetőségük van arra, hogy részt vegyenek study visiteken, melynek keretében további nemzetközi kapcsolatok kiépítésére kerülhet sor.

PROKON

A PROKON közössége 2014-ben alapult, mint egyetemi szervezet, majd 2017-től kezdve egyesületként folytatta tevékenykedését. Céljuk elősegíteni a fiatalok tudatos állampolgárrá válását, ezért szakkollégiumokban, középiskolákban és általános iskolákban folytatnak állampolgári nevelést, ezzel is igyekezve a diákokat közelebb vinni olyan területekhez, mint az alkotmányjog vagy politikatörténet. Tagjaik számára közéleti, kulturális és tudományos események szervezésével biztosítják bizonyos témakörökben az elmélyülés lehetőségét, emellett pedig a határon túli magyarsággal is jó viszonyt ápolnak. Ifjúsági szervezeteik nem csak Budapesten, hanem más városokban is jelen vannak, például Szegeden, Kolozsváron vagy Miskolcon.

Bibó István Szakkollégium

A Bibó István Szakkollégium Magyarország első jogász-politológus szakkollégiuma, melyet 1983-ban alapítottak. A szervezet három alappillérre épül, melyek a következők: közösségiség, szakmaiság és társadalmi felelősségvállalás. A pillérek működésük meghatározó elemét képezik. A szakkollégiumban számos közösségi programra van lehetőség a tagok számára, melyeket a hagyományos programjaikon túlmenően saját igényeik szerint alakíthatnak. A szakmai fejlődés érdekében a tagok heti rendszerességgel vesznek részt különféle kurzusokon, amelyeket műhelyrendszer formájában szerveznek meg. A társadalmi felelősségvállalás keretében pedig többek között a Szabó Kálmán Tehetségprogram megvalósításában vesznek részt a kollégisták.

Joghallgatók Önképző Szervezete (JÖSz)

A Joghallgatók Önképző Szervezetét 2012-ben alapították, majd 2016-ban nyerte el szakkollégiumi státuszát. Működésüket három támpontra építik, melyek a következők: szakmaiság, művelődés és szeretetszolgálat. A szakmai fejlődés biztosítására műhelyrendszert alakítottak ki tagjaik számára, de a nagyközönség számára elérhető előadásokat is tartanak. A művelődés pillér tevékenységeihez tartozik, hogy a JÖSz tagok rendszeresen szerveznek olyan kulturális programokat, mint múzeum- és színházlátogatás vagy hangversenyeken való részvétel. A szeretetszolgálattal kapcsolatos tevékenységük során pedig többek között sor kerül adománygyűjtésre gyermekklinikák számára, de egyéb karitatív akcióik is vannak.

Mathias Corvinus Collegium (MCC)

A Mathias Corvinus Collegium 1996-ban kezdte meg működését. Azóta a kollégium számos változáson és fejlődésen ment keresztül, így napjainkban – a középiskolásoktól kezdve egyetemistákig – a jog, a közgazdaságtan, a társadalomtudományok, a nemzetközi kapcsolatok és a kommunikáció területeiről is egyaránt várják érdeklődőiket. Szervezeti felépítése interdiszciplinaritása miatt szerteágazó. A szakkollégium célja a kibontakozás és fejlődés lehetőségének biztosítása a tagjai számára. Az MCC nevéhez számos konferencia, kerekasztal-beszélgetés és egyéb szakmai és közéleti programok szervezése is köthető.

Szent Ignác Jezsuita Kollégium

A Szent Ignác Szakkollégiumot 1990-ben alapította a Szent Márton Alapítvány, majd 2000-ben átvette fenntartását a jezsuita rend, és ennek megfelelően bekerült a szakkollégium nevébe a jezsuita jelző. A szakkollégium három alapkőre épül, melyek a következők: tanulmányok, lelkiség és közösség. A szakkollégium célja egy olyan helyet biztosítani a szakmai fejlődés számára, ahol a tagok keresztény hitüket is aktívan gyakorolhatják. A szakkollégium több szakterületet is felölel, jelentkezőiket is a legkülönfélébb egyetemekről és szakokról várják.

ELTE ÁJK Hallgatói Önkormányzat (HÖK)

Az ELTE ÁJK Hallgatói Önkormányzat a kar hallgatóiból álló, önkéntes részvétel alapján működő mozgalom, melynek legfőbb feladata a hallgatók képviselete a lehető legtöbb fórumon. Az általuk nyújtott érdekképviselet a tanulmányi ügyeken túlmenően olyan tevékenységekre is irányul, melyekkel a kar hallgatói számára az egyetemen töltött időt hasznosabbá, élvezetesebbé, szakmai fejlődésüket pedig hatékonyabbá teszik. Ennek okán feladatkörükbe tartozik tudományos, sport és kulturális rendezvények szervezése vagy a szociális ügyekkel kapcsolatos segítségnyújtás is.

Külügyi Kör (ESN ELTE ÁJK)

A Külügyi Kör olyan jogász- és politológushallgatók gyűjtőhelye, akik szeretik a külföldi országokat, nyelveket, kultúrákat és szívesen dolgoznak együtt. A szervezet tagjainak célja az Erasmus keretében Magyarországra érkező külföldi egyetemisták tartózkodását tartalmasabbá tenni, integrálódásukat elősegíteni, kezdeti nehézségek leküzdésében támogatni őket, valamint megismertetni velük a magyar kultúrát és az itteni szokásokat. A szemeszter során olyan programokat szerveznek, amelyek lehetőséget biztosítanak azismerkedésre, barátságok létesítésére, idegennyelv-gyakorlásra és szórakozásra. Lényegében az ESN a külföldi hallgatók számára megalkotott mentorprogram.

Felvételi Előkészítő Bizottság (FEB)

A Felvételi Előkészítő Bizottság az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán 1968 óta működő önkéntes diákszervezet. A FEB célja a magyar irodalom és történelem tárgyakból érettségiző diákok minél teljes körűbb felkészítése. Az oktatás iránt érdeklődő jogász és politológus hallgatók jelentkezését egyaránt várják szervezetükbe. A jelentkezők egy éven át tartó szigorú követelményeket támasztó szakmai elbíráláson mennek keresztül, majd beszavazás útján válhatnak a szervezet aktív tagjává. Emellett a FEB is – a többi diákszervezethez hasonlóan – szervez közösségi programokat tagjai számára.

Mozaik kör

A Mozaik kör egy olyan egyetemi közösség, melynek célja a magyar (egyetemi) közéletről párbeszédet folytatni, tiszteletteljes keretek között. Honlapjukon tagjaik különféle témákban adnak hangot véleményüknek és válaszcikk írására is lehetőséget biztosítanak. Céljuk a pozitívan ható diskurzusok beindítása, politikai pártoktól teljesen függetlenül. Emellett minden egyetemi félévben igyekeznek kerekasztal-beszélgetéseket is szervezni, továbbá jótékonysági akciókban részt venni. Szervezetük három fő alapelve a függetlenség, felelősség és a nyitottság.

Perjátszó Kör

A Perjátszó Kör az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának hivatalos színjátszó társulata. Színdarabjaik perjátékok előadására specializáltak. Ezzel a műfajjal a társulat olyan egyedi keverékét képviseli a színjátszásnak és perszimulációnak, melyben egyedülállónak tekinthetők az országban. A társulat félévente két perjátékot visz színpadra az ELTE ÁJK dísztermében. Emellett vendég előadások elvállalása is jellemző a társulatnál.

Politológus Műhely

A Politológus Műhely az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, valamint a Budapesti Corvinus Egyetemen működő diákszervezet. Tagjaik számára rendszeresen szerveznek önfejlesztő programokat, például vitaesteket. Emellett számos zártkörű eseményükön politikusokkal, közéleti személyiségekkel, oktatókkal és szakértőkkel biztosítanak beszélgetési lehetőséget. Ezek mellett nyílt eseményeik is vannak, ahol külsős tagok is betekintést kaphatnak a Műhely működésébe.

Frankofón Diákkör

Az ELTE ÁJK Frankofón Diákkör (Cercle Francophone) 2018 őszén jött létre. Céljuk a kar franciául beszélő hallgatói számára egy olyan közösség kialakítása, mely segít a Franciaországhoz, a francia nyelvhez kötődő lehetőségek kihasználásában és a nyelvtudás fejlesztésében. Rendszeresen szerveznek eseményeket francia nyelven, többek között előadásokat, beszélgetéseket, de akár filmvetítéseket is.

Jurátus

A Jurátus az ELTE ÁJK hallgatói magazinja. A lap működését az 1990-es évek elején kezdte. Online formájú megjelenésre pedig 2015-ben állt át az újság. Szerkesztőségünk írókból, olvasószerkesztőkből, fotósokból, illetve lapmenedzserekből áll. Cikkeink napi rendszerességgel jelennek meg szorgalmi időszakban, az írások témájukat tekintve – az egyetemi élettől kezdve egészen a könnyed életmóddal kapcsolatos témákig – nagyon széles spektrumot fednek le. Jelentkezőinket sok szeretettel várjuk ELTE ÁJK jogász és politológus szakjairól egyaránt.

Tudományos Diákkörök

A különféle diákszervezetek mellett a tanszékek mellé szegődő tudományos diákkörökhöz is lehetőség van csatlakozni. Habár üléseik időpontja diákkörönként változó lehet, általánosságban elmondható, hogy heti egy ülést szokott szervezni a TDK-k többsége, melyre vendég előadókat is meghívnak, így biztosítva a hallgatók számára a lehetőséget, hogy egyes szakterületekben jobban elmélyülhessenek. Az ELTE ÁJK TDK-i között szinte az összes jogterületet megtalálhatjuk. Bővebb információért látogass el az egyetemi TDK honlapra.

Összességében jól látható, hogy az ELTE ÁJK hallgatói számára rengeteg lehetőség biztosított a kiteljesedésre. Most már csak rajtad a sor, hogy eldöntsd, vajon melyik szervezetben tudnád elképzelni leginkább a helyedet.

Források: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12

 


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS


A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése Szerző weboldala

Bényi Mercédesz

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.