Szerda délután, két szeminárium között hazaugrasz, de a hűtő üresen fogad. A sarki kioszkban a múltkor nagyon csípős gyrost adtak, a pizzát legalább háromnegyed óra, mire kihozza a futár, te viszont a péksüteménynél, szendvicsnél valami tartalmasabbat ennél. Kétségbeesni felesleges, ekkor jön el a ripsz-ropsz elkészíthető instant kaják ideje! Cikkünkben most ebbe a titokzatos, izgalmas és ínycsiklandó gasztroélményeket tartalmazó világba nyújtunk betekintést!
Napi menünket ajánlott egy előétellel nyitni. A meleg leves fogyasztása egészséges a gyomornak, ráadásul a különféle por alapú készítmények tekintetében bő a választék: mindenki könnyen megtalálhatja a kedvére valót. Igaz, a tyúkhúsleves ízében messze áll a családi összejövetelen megszokottaktól, de néhány kanál után kezdünk hozzászokni, a végére meg már azon kapjuk magunkat, hogy ez egészen finom! A gyártók kínálatában akad többek között sajtkrémleves, gombakrémleves, de azoknak sem kell csüggedni, akik inkább a keleti konyhára esküsznek, kapható ugyanis Asia kínai csirkeleves is.
Miután elszürcsöltük a levesünket, rátérhetünk étlapunk második pontjára. Ha már az imént szóba került az ázsiai ízvilág, érdemes egy kicsit elidőzni az instant tészták történelmében, melyek ennek a műfajnak a koronázatlan császárai (de közben ügyeljünk, oda ne égjen a főztünk).
A soba tészták Japánból indultak világkörüli hódításukra.
A XVII. században az országban a túlzott fehérrizsfogyasztás következményeként felütötte a fejét az úgynevezett beriberi betegség (erről bővebben itt). Rájöttek azonban, hogy ha tiaminban gazdag soba tésztát esznek, akkor megelőzhetik a kór kialakulását.
Ez az étel alapvetően hajdinából készül, és mára olyannyira részévé vált a japán kultúrának, hogy szokás szilveszterkor is ezzel búcsúztatni az óévet. Tálalása történhet hidegen mártással vagy forrón tésztalevesként. Alapvetően pálcika segítségével eszik, de a szürcsölésért sem haragszanak, sőt ez egy visszajelzés a szakácsnak, hogy lám, mennyire jólesik a vendégnek az étel.
A száraz tények után térjünk vissza az itthon beszerezhető instant tésztákhoz, melyek közül a yakisoba a legismertebb: ez sült tésztát jelent. Neve ellenére nem hajdinából, hanem búzalisztből készül, ráadásul nem is Japánból, hanem Kínából származik. A klasszikuson kívül megkóstolhatjuk a chilivel megbolondított változatot, míg a Thai kiadásba kókusz és citromfű is került. Aki igazi kulináris élményre vágyik, annak ott a hangzatos névvel ellátott Teriyaki, mely nem más, mint finoman karamellizált szójaszósz shiitake gombával gazdagítva.
Micsoda ízvilág, ráadásul alig három perc alatt elkészül, és még tányér sem kell hozzá – pluszpont: nem kell mosogatni!
Nem hiába alakult ki fanatikus tábora hazánkban – tavaly egy multi kivonta a forgalomból, de a több ezer feldühített soba-rajongó hathatós tiltakozásának köszönhetően rövid időn belül visszakerült a termék a boltok polcaira.
A tésztákat magunk mögött hagyva következzenek a pürék!
A két nagy instantkaja-gyártó felosztotta egymás között ezt a piacot. A Maggi krutonnal és hagymával kínálja a krumplipürét, míg erre a Knorr a szalonnás-hagymással kontrázik. Érdemes mindkettővel tenni egy próbát, azonban az ár az előbbi mellett szól: 150 forinttal olcsóbb. Elkészítésük roppant egyszerű, nem lehet elrontani. Kibontás után a poharas kiszerelést (ehhez sem kell bögre vagy tányér) háromnegyedig fel kell önteni forró vízzel, megkeverni, majd öt percre állni hagyni. Újabb kavargatás után már ehetjük is.
Zárásként jöhet egy kis desszert, ehhez azonban szükségünk lesz némi tejre, hiszen ez kell a por alapú tejbegrízhez és a pudinghoz is. A tasak tartalmát beleöntjük a tejbe, majd két percig mikrózzuk. Máris kész a nasink!
Nem érdemes azon aggodalmaskodni, hogy ezek a gyorsan elkészíthető ételek egészségtelenek; az olcsó húsnak híg a leve mondás ezúttal megdől. A gyártáskor a három legfőbb alapanyag a só, a liszt és a keményítő, a tartósítás pedig természetes módon, szárítással történik. Adalékanyagok már nem szerepelnek az összetevők között, bár a korábban használt nátrium-glutamát sem károsította a szervezetet, ez az ízfokozó ugyanis megtalálható a természetben.
Ha megéheztél volna a cikk olvasása közben, akkor ezek a termékek könnyen beszerezhetők szinte minden boltban.