Közel 1200 jogszabályt változtattak meg 2017 utolsó három napján

Jól véssük az eszünkbe: a karácsony és szilveszter között megjelent Közlönyökre mindig nagy figyelmet kell fordítani! A két ünnep közötti időszakban ugyanis összesen tíz Magyar Közlöny jelent meg több mint 4200 oldal terjedelemben, továbbá a három nap alatt összesen 966 jogszabály módosítását és 218 jogszabály hatályon kívül helyezését rendelte el a jogalkotó.

Az elmúlt év számos változást hozott a jogszabályok terén. A Wolters Kluwer Kft. Új Jogtárának adatai szerint 2017. január 1-je és december 31-e között összesen 1192 új jogszabály jelent meg összesen 40 004 oldalnyi Magyar Közlönyben. Az utóbbi nyolc évben ennél több közlönyoldal 2016-on kívül (86 578) csak 2011-ben (42 242) és 2013-ban (90 345) jelent meg.

Az új polgári perrendtartás és az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény, illetve az ezekhez csatlakozó ügyvédi tevékenységről szóló törvény, a nemzetközi magánjogról szóló törvény, az adózás rendjéről szóló törvény és az adóigazgatási rendtartásról szóló törvény előrevetítette a rendeleti szintű környezet felülvizsgálatát és az új jogszabályokhoz való igazítását, így részben ennek is köszönhető, hogy 2018 első napján jogi normák tömege lépett hatályba, módosult vagy vált hatálytalanná.

Ha az időbeli eloszlást vizsgáljuk, megállapíthatjuk, hogy a legtöbb változásra meglepő módon ismét év végén került sor. Az utolsó három munkanapon (december 27–29.) összesen tíz Magyar Közlöny jelent meg (egész évben 233), és az éves közlönyoldalak 10,5%-a erre a pár napra sűrűsödött össze. Ez alatt a három nap alatt összesen 966 jogszabály módosítását és 218 jogszabály hatályon kívül helyezését rendelte el a jogalkotó.

A legaktívabb normakibocsátó az elmúlt évben is a Földművelésügyi Minisztérium volt a maga hetven rendeletével, őt követi a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ötvenkilenc rendelettel és a Nemzetgazdasági Minisztérium ötvenkét rendelettel.

Új szereplőként jelent meg a jogalkotói palettán rendeletalkotási jogával a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter, aki az elmúlt évben ki is adta első rendeletét.

Érdekesség, hogy a Kormány tavaly rekordot döntött a határozatok kiadása terén a maga 1148 határozatával.

Amennyiben a a fenti adatok felkeltették az érdeklődésedet, tovább kutakodhatsz a Magyar Közlöny hivatalos oldalán.

A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Kázsmér Dávid

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.