Miért hiszik sokan, hogy egy védőoltás autizmushoz vezethet?

 A WHO – az ENSZ Egészségügyi Világszervezete – 2019 tíz legnagyobb egészségügyi kockázata közé sorolta az oltásellenességet. A szülők legtöbbször világnézeti, vallási meggyőződésükből kifolyólag, esetleg valamilyen gyógyíthatatlan betegségtől való félelemből kerülik el a védőoltásokat. Így fordulhatott elő, hogy 2017 és 2018 között megháromszorozódott a kanyarós megbetegedések száma Európában.

Honnan indultunk?

Edward Jenner, a himlő elleni oltóanyag felfedezője jött rá elsőként, hogy a fejőasszonyokon megjelenő tehénhimlő védettséget nyújt az emberi himlővel szemben. Elmélete bizonyítására 1796. május 14-én beoltotta kertésze nyolcéves fiát tehénhimlővel. Miután a gyermek átesett a betegségen, Jenner megint megfertőzte őt, viszont ezúttal már fekete himlővel, amelyet a fiú szervezete sikeresen leküzdött.

A védőoltás ezután szép lassan kiszorította a fekete himlőt Európából és Észak-Amerikából. 1980-ban a WHO kijelentette, hogy hála a vakcinának, a vírust véglegesen sikerült eltörölni a Föld felszínéről.

Egy hamis tanulmány mint az oltásellenesek legnagyobb fegyvere

A járványok modernkori terjedésében talán az amerikai Andrew Wakefieldnek volt a legnagyobb szerepe. Wakefield 1998-ban, a Lancet nevű tudományos lapban megjelent, tizenkét gyermeken végzett kutatása szerint ok-okozati összefüggés mutatható ki az autizmus kialakulása és az MMR oltás között.

Az MMR a kanyaró, a mumpsz és a rubeola elleni kombinált védőoltás, melyet hazánkban tizenöt hónapos korban kapnak meg a csecsemők. A védőoltás élő, gyengített vírusokat tartalmaz, és tizenegy éves korban kell megismételni.

2004-ben Brian Deer derítette ki, hogy az egész vizsgálat kamu volt, Wakefieldet egy Richard Barr nevű ügyvéd bérelte fel annak elkészítésére. Barr gyógyszergyárak ellen indított kártérítési perekből akarta növelni vagyonát, míg Wakefield egy autizmust kimutató gyorsteszt terveivel házalt befektetőknél, ami az ígéretei szerint 28 millió font bevétellel kecsegtetett a tanulmány megjelenése után.

Természetesen a tanulmányt, illetve Wakefield orvosi engedélyét bevonták. Mégis, a mai napig sokan hivatkoznak erre a rendkívül kis mintán, kontrollcsoport nélkül végzett, bizonyítottan megrendelt munkára, mint az oltások veszélyeinek bizonyítékára.

Wakefield mindezek ellenére vígan éli világát, könyvet adott ki, saját főszereplésével és rendezésében film készült róla, sőt még Donald Trump körül is gyakorta megjelent az elnökválasztási kampány alatt. Tizenhárom éve él Texasban, ahol ez idő alatt 1900%-kal nőtt a beoltatlan gyermekek száma.

KÉP2

Kattints a nagyobb méretért!

A dán kutatás, ami mindent visz

A dán Statens Serum Institut kutatóintézet munkatársai 657 461, 1999 és 2010 között született gyermeken végeztek megfigyelést, hogy az MMR állhat-e ok-okozati összefüggésben az autizmus kialakulásával. A vizsgálat során 6517 gyereknél diagnosztizáltak autizmust. A beoltottak és a nem beoltottak adatait vizsgálva a kutatók arra jutottak, hogy az MMR nem növelte az autizmus kialakulásának a kockázatát a gyerekek körében, nem vált ki autizmust az arra hajlamos gyerekeknél, és az oltás beadása után sem halmozódtak az autizmusos esetek.

Azt találták, hogy az autizmus kockázata azoknál a legmagasabb, akik fiúk, a vizsgált születési kohorsz vége felé, azaz 2008 és 2010 között születtek, nem kapták meg a kisgyermekkori oltásaikat, illetve testvérük az autizmus valamelyik formájával él.

Mi történik, ha a szülő nem adatja be az oltást?

Magyarországon számos kötelező védőoltást kapunk gyermekkorunkban, így például tuberkulózis, gyermekbénulás, mumpsz és hepatitis B ellen is beoltják a gyerekeket. Az Alkotmánybíróság 39/2007. (VI. 20.) határozatában kimondta, hogy habár a védőoltások kötelező jellege sérti a páciens önrendelkezéshez való jogát, valamint a szülő azon jogát, hogy gyermekéről világnézete szerint gondoskodhasson, a közösségi érdek felülírja az egyéni érdekeket, így ezen alapjogok a szükségesség-arányosság tesztjének figyelembevételével korlátozhatók.

kép3

Kattints a nagyobb méretért!

Védőoltások beadásának többszöri megtagadása esetén a szülő a 2012. évi II. számú szabálysértési törvény alapján jelenleg 5000-től 500 000 forintig terjedő bírságra számíthat. Eltérő a helyzet az Európai Unió más államaiban, például Olaszországban, ahol a beoltottak aránya jóval alacsonyabb, mint nálunk, 95% helyett 81% körül mozog: egy idén márciusban hozott törvény 500 eurós bírságot ír elő a szülőknek, valamint eltiltja a hat éven aluli, be nem oltott gyerekeket a bölcsőde- és óvodalátogatástól.

Egy 2018-as felmérés szerint Magyarország kiemelkedő helyet foglal el az Európai Unióban a védőoltásokba vetett bizalom terén. A lakosság 92,8%-a tartja az MMR-t fontos oltásnak, és bízik annak hatékonyságában.

Források: X X X X X X X X X X X


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁSA szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Szabó Lilla

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.