Harc a stressz ellen

Feszült vagy, mert tegnapra le kellett volna adni egy húsz oldalas beszámolót, a holnap reggeli dolgozatra még egy betűt sem tudtál készülni, közben a kutyát is illene levinni sétálni, ráadásul kijött az új rész a kedvenc sorozatodból? Ez egy tökéletes példa a stresszhelyzetre, amit többféle módon lehet kezelni.

Felgyorsult világunkban az idegeskedés mindennapjaink szerves része lett, az egyetemistáknak pláne nem kell ezt az érzést bemutatni. Szerencsére rengeteg megoldással javíthatunk a helyzetünkön.

Gyógyteák

A lelki kiegyensúlyozatlanság enyhítésére ideális ötletnek tűnnek a különféle gyógynövényes főzetek. Személyes élmény, hogy gördülékenyebben ment a tanulás, ha közben citromfüves teát kortyolgattam. Szakértők ajánlják még az orbáncfüvet (főleg levertség esetén), a rozmaringot (fizikai kimerültségre), a levendulát, valamint a kamillát. Utóbbi kettő egyébként nagyon sokoldalú, mert eltérő formában is alkalmazható, például illóolajként.

A gyógynövényeket kombinálni is lehet, ezt teszik a gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények, melyek egyre növekő számban jelennek meg a patikák polcain. Előnyük, hogy recept nélkül is elérhetőek, és egy kézben egyesítik a gyógyfüvek jótékony erejét. A tabletták összetevői közül a valeriána és a komló altató, valamint feszültségcsökkentő hatást fejt ki, míg a citromfű az idegességre visszavezethető szív- és gyomorpanaszok tüneteit enyhíti.

Magnézium

A magnézium széles körben ismert módja a nyugtalanság okozta panaszok kezelésére, egyes szakértők a „természet váliumának” és az „eredeti nyugtató tablettának” nevezik, mert egyszerre nyolcféle stresszoldó hatást fejt ki, többek között fokozza az agy öngyógyítását, stabilizálja a vércukorszintet, mindezek által segít visszazökkenni a normál kerékvágásba. A magnézium mellett a cink is jótékony hatású, napi 25 grammnyi bevitele már alkalmas az enyhébb fokú depresszió kezelésére.

Alkohol, ópium

A legrégebb idők óta ismert nyugtató az alkohol és az ópium. Ezek a korábban említett megoldási módokkal szöges ellentétben állnak: bár árban olcsóbbak, könnyebben elérhetőek, és gyorsabban fejtik ki hatásukat, viszont a fogyasztásuk nem egészséges, nagyobb mennyiségű, rendszeres bevitelük roncsolja az emberi szervezetet, ráadásul hamar kiválthatnak függőséget.

Benzodiazepin

A nyugtatószerek történetében fordulópontot jelentett az 1960-as években a benzodiazepin alapú készítmények megjelenése, melyek kiszorították a gyógyszertárak polcairól a korábbi barbiturátokat, melyek veszélyesnek számítottak, mert a dózisuk növelésével nőtt a hatásuk is (ugyanúgy, mint az alkoholnál). Könnyen túl lehetett adagolni, végzetes következménnyel.

Benzodiazepint tartalmaz például a Xanax vagy a Rivotril is. Ezek a szerek úgy fejtik ki hatásukat, hogy az agyban a gátló idegpályák aktivitását erősítik, ennek következtében általánosan gátolják az idegrendszer működését. Kis adagban nem veszélyesek, az izmokat is lazítják. Közepes és nagyobb mennyiségű bevitelük viszont álmosít, de akár amnéziát is okozhat. Alkohollal vegyítve akár a légzést is befolyásolhatják ezek a készítmények. Folyamatos szedésük következtében függőség alakulhat ki, ezért 12 hétnél tovább nem ajánlatos szedni, a naponta bevitt adagokat pedig állandóan csökkenteni kell.

xanax.jpeg

Ezeket a gyógyszereket sajnos nem csak olyanok veszik igénybe, akik valóban rá lennének szorulva. Hiába lehetne csak orvos által felírt receptre megvásárolni őket, a feketepiacon néhány kattintás után hozzájuk lehet jutni. Így tesznek azok a fiatalok is, akiknek csak arra kellenek a pirulák, hogy iszogatás közben hamarabb és olcsóbban kerüljenek mámoros hangulatba. Ez azonban azért veszélyes, mert rövid időn belül zavarodottá, agresszívvá teheti a fogyasztót, sőt a fokozott nyálelválasztás miatt fulladás is kialakulhat.

Azt, hogy mennyire sok egyetemista szorul rá a nyugtatók szedésére, jól mutatja egy amerikai kutatás eredménye. 220 medikus-hallgatót kérdeztek meg arról, hogy fogyasztottak-e már antidepresszánst vagy stimulánsokat (esetleg mindkettőt). A válaszadók 75%-a igennel felelt, ráadásul nagy részük rendszeresen nyúl ezekhez a szerekhez (akár már elsőéves koruk óta), míg mások beérik az energiaitalokkal. Elmondásuk szerint csak ilyen módon tudják megfelelően teljesíteni a tanulmányi követelményeket.

A stressz kezelésére tehát sokféle lehetőség közül választhatunk. Orvosilag még nem bizonyított, de szerintem a Jurátus olvasgatása is segíthet kikapcsolódni.

Források: X X X X


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁSA szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Jakus Barnabás

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.