Mit csinálj Amszterdamban?

Amszterdamról általában mindenkinek csak egy dolog jut eszébe, holott ez a város sokkal több mint egy kis szabad szellemű, elvarázsolt sziget az erkölcsös Európa tengerén. Íme egy úti ajánló azoknak, akik szeretnék tudni, mit ajánl egy igazi Amsterdemmer a saját városában.

Az Erasmusnak hála rengeteg nációt ismerhettem meg testközelből, köztük a hollandokat is. Nemrégiben egy Hágában született, jelenleg Amszterdamban élő barátnőmet látogattam meg.

Odaút

A KLM légitársaság naponta indít járatokat Amszterdamba, azonban költséghatékonyabb lehet Wizz Airrel a belga határ mellett fekvő Eindhovenbe repülni, és onnan Flixbusszal vagy vonattal menni a fővárosba. Az előbbi verzióban a Sloterdijk vasútállomáson rak le a busz, ahonnan vonattal lehet eljutni az Amsterdam Centraal állomásra, az utóbbiban rögtön a központban szállhatunk le.

Pályaudvar

Pályaudvar

Időjárás

A várost átszövő csatornák vizéből évi hétszáz biciklit halász ki a városvezetés. A süvítő szél az év nagy részében állandó szereplője a városi létnek, ahogyan a hirtelen eső és időjárás-változás is. Valószínűleg ezért is értékelik annyira a helyiek a napsütéses órákat – a parkok egy perc alatt megtelnek lakmározó, beszélgető, dolgozó emberekkel.

Közlekedés

Minden Amsterdemmernek minimum egy kerékpárja van otthon, amit télen-nyáron használ. Ha igazán át akarod élni a holland életérzést, bérelj biciklit legalább egy napra. Tömegközlekedésre szóló jegyek tekintetében keresd a GVB automatáit. A belváros egyébként gyalog is könnyűszerrel bejárható, a villamos akkor lehet hasznos, ha messzebb foglalsz szállást.

Látnivalók

tulipánA Museumpleinen található Van Gogh és a Rijksmuseum a két leglátogatottabb múzeum a városban. Előbbi a legnagyobb Vincent van Gogh festmény- és rajzgyűjtemény a világon, utóbbi Hollandia nemzeti múzeuma, amely a világ leggazdagabb Rembrandt-képgyűjteményével rendelkezik.

Ha választanod kell a kettő között, és nem vagy egy Van Gogh őrült, egyértelműen a Rijksmuseumot ajánlom. Maga az épület is ámulatba ejtő, a benne található kiállítások pedig rendkívül izgalmasak kezdve a holland telepesek kolonizáló életének bemutatásától az iparművészeti gyűjteményben megtalálható defti porcelánokon át a leghíresebb Rembrandt-képig, Az éjjeli őrjáratig.

A MOCO múzeumban a brit graffitiművész, politikai aktivista és festő, Banksy munkáit nézheted meg. Természetesen maradhatsz a hagyományos vonalon is: tulipán-, erotika- és fűmúzeum is van a városban.

Az Albert Cruyp piacra érdemes ellátogatnod, ha helyi ételeket szeretnél enni megfizethető áron. A bátrak a hagymás heringet, az édesszájúak a Stroopwafelt próbálják ki. Utóbbi egy gofriszerű, karamellás sütemény. Keresd azt, amelyet összetörve, karamellás szósszal leöntve árulnak – és készülj az instant cukorsokkra.

10-15 euró között befizethetsz egy hajós túrára, amiben kb. másfél óra alatt bejárjátok a csatornarendszer nagy részét. Nagyon sok érdekes és vicces infót mondanak el, emellett a hajó fedett, tehát legalább erre az időre szélvédett helyen vagy. Ha csak néhány napra jössz, talán ez a legegyszerűbb módja, hogy igazán át tudd látni a várost, és még némi tudás is ragadjon rád.

Külön említést érdemel a King’s Day, amelyet idén április 27-én, Willem-Alexander születésnapján tartanak. A Király(nő) napját 1885 óta rendezik meg, és ezen a napon Hollandia minden lakosa narancssárga ruhadarabokat visel az Orange-Nassau holland királyi család tiszteletére. A legjobb szabadtéri buli és fesztivál, ahol valaha voltam, mindenkinek csak ajánlani tudom. Befizethetsz egy, a kanálisokon végigmenő hajós bulira is, de csak az utcákon – szigorúan narancssárga ruhában – lófrálás is tökéletes időtöltés.

turistahajó

Hova járnak a helyiek?

A FEBO automatáit több helyen láthatod a városban. Ezek a főként hamburgereket kínáló egységek az egyik legautentikusabb létesítmények Amszterdamban a holland barátaim szerint… Ezt mindenki döntse el maga, mindenesetre legalább egyszer próbáld ki! Egyébként megfizethető árú, remek éttermeket és bárokat találhatsz a kínai negyedben is.

kajaautomata

FEBO

A piros lámpás negyedben található TonTon Clubot egy felnőtt játszótérhez tudnám hasonlítani. Társasok, léghoki, automaták, minden, amit csak el tudsz képzelni.

Ha jó az idő, a piknik kötelező. A Vondelpark kitűnő választás sétára, BBQ-ra, heverészésre. Reggeli, brunch tekintetében a személyes kedvencem a Coffee & Coconuts nevű hely, ahol főként szuperegészséges kajákat fogsz találni. A Bagels & Beans szintén egy kedves beülős hely, amit több helyen megtalálhatsz a belvárosban.

Ha igazán vakmerő vagy, megpróbálkozhatsz még az Escobar nevű helyen minden szerda este megrendezésre kerülő salsa estével is, ahol csak igazi helyiekkel fogsz megismerkedni.

Az Amsterdemmerek nyitott és barátságos emberek, ha te is az vagy ottléted során, garantáltan jól fogod magad érezni.


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁSA szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Szabó Lilla

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.