Mit jelent az impeachment?

Az elmúlt hetekben több cikk is foglalkozott az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Donald Trump ellen elrendelt impeachment eljárással. De mit is jelent valójában az impeachment, és milyen következményekkel jár? Ennek a cikknek a célja az, hogy ezekre a kérdésekre választ adjon.

Az impeachment vád alá helyezési vagy felelősségre vonási eljárást jelent, az angolszász jogrendszerekben alakult ki: főként Nagy-Britanniában alkalmazta a Parlament az uralkodóval szemben. Ezt az intézményrendszert az Egyesült Államok is átvette. Az Egyesült Államokban ez az egyetlen eszköze a Kongresszusnak arra, hogy a hatalmon lévő elnököt hivatalától megfossza.

Az elnök közvetlen választás útján kerül hatalomra, hatalmának forrása nem a törvényhozó hatalom, hanem a nép. Ebből kifolyólag a Kongresszus nem mozdíthatja el őt hivatalából olyan könnyen, mint ahogyan azt a parlamentáris rendszerek törvényhozó hatalma teheti a kormányfővel.

A vád alá helyezési eljárás intézményét az Egyesült Államok alkotmányának első cikkelye rögzíti.

Az Alkotmány árulás, vesztegetés vagy súlyos törvényszegés gyanúja esetén jogosítja fel a törvényhozó hatalmat az elnökkel szemben történő fellépésre.

Az eljárás lefolytatását a Képviselőház bármelyik tagja kezdeményezheti. Elsőként a Kongresszus Bizottságai megvizsgálják, hogy az eljárásra okot adó, az első cikkelybe foglalt feltételek fennállnak-e. Ezután az Igazságügyi Bizottság meghatározza a vádpontokat, melyekről elsőként a Képviselőház dönt. A vád elfogadásához a képviselők több mint a felének a szavazata szükséges.

Miután a Képviselőház abszolút többséggel kinyilvánította, hogy az elnököt a meghatározott vádpontokban bűnösnek találja, az ügy a Szenátus elé kerül. A vádpontok valódiságát és az elnök hivatalából történő elmozdításának lehetőségét a Szenátus tagjai is megvitatják.

A tárgyalás a Legfelsőbb Bíróság Főbírája elnökletével zajlik. Bár az elnök bűnösségét alátámasztó vagy azt cáfoló bizonyítékok felmutatására is sor kerül, a tárgyalás továbbra is politikai vitának, nem pedig hagyományos bírósági eljárásnak minősül. Az elnök hivatalából való elmozdítására akkor kerül sor, ha azt a Szenátus kétharmados többséggel megszavazza. Az elnök azonnal elveszíti hatalmát, helyébe az alelnök lép.

Az Egyesült Államok Kongresszusa eddig háromszor alkalmazta ezt az eljárást, az elnök hivatalból történő elmozdítására azonban eddig még nem került sor.

Az 1868-ban lefolytatott impeachment során csupán egy szavazaton múlott, hogy Johnson elnök továbbra is hivatalában maradt, 1974-ben a Watergate-botrány miatt Nixon önként lemondott, mielőtt az eljárást lefolytatták volna vele szemben. A Bill Clinton ellen folytatott 1998-as eljárás pedig az elnök vádak alóli felmentésével végződött.

Donald Trump ellen 2017-ben, elnöksége első évében már megpróbálták megindítani az eljárást. A két demokrata képviselő, Al Green és Brad Sherman kezdeményezését azonban a Képviselőház 58-364 megoszlású szavazással elutasította.

A jelenlegi vizsgálatot a Képviselőház elnöke, Nancy Pelosi rendelte el 2019. szeptember 24-én egy nyilvánosságra hozott telefonbeszélgetés miatt. Az ukrán elnökkel folytatott beszélgetésben Trump állítólag azt akarta elérni, hogy az ukrán hatóságok vizsgálják ki Joe Biden ukrajnai ügyleteit. Biden lehetséges, hogy az elnök ellenfele lesz a 2020-as választáson.

trump

Október végén a Képviselőház 232 támogató és 196 ellenző szavazat alapján hivatalosan is megindította az eljárást. Már folyamatosan zajlik a tanúk meghallgatása. Hamarosan az elnökhöz közel álló személyek vallomására is sor kerül.

Sokan úgy gondolják, kicsi a valószínűsége annak, hogy az eljárás sikeres lesz. A Szenátusban a republikánus tagok vannak többségben, akik nem valószínű, hogy támogatják az elnök elmozdítását. Ha a Trump elleni vádak alaptalannak bizonyulnak, nagy az esély arra, hogy a 2020-as elnökválasztás is republikánus győzelemmel zárul majd, mint ahogyan a Clinton elnök ellen folytatott sikertelen impeachment is a demokraták jelentős győzelmét eredményezte a következő választáson.

Ennek ellenére az eljárás sikeressége sem zárható ki egyértelműen, mivel Trump intézkedéseivel kapcsolatban a republikánus körökben is egyre nő az elégedetlenség. A legnagyobb felháborodást az amerikai hadsereg Észak-Szíriából történő kivonása keltette. Ezt a döntést számos, korábban az elnök mellett álló republikánus politikus is elítélte, köztük Mitch McConnell, a Szenátus republikánus frakciójának vezetője. Akár az is elképzelhető, hogy néhány republikánus szenátor nem áll ki az elnök mellett az eljárásban.

A Trump ellen folytatott impeachment sikeressége mindenképpen történelmi jelentőségű lenne, mivel korábban még nem volt példa arra, hogy az Egyesült Államok elnökét hivatalából elmozdítsák.

Felhasznált irodalom:
https://abcnews.go.com/Politics/impeachment-process-works/story?id=51202880
https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20191019-sulyos-strategiai-hiba-az-amerikai-erok-kivonasa-sziriabol
Trump megbukik a kurd teszten? Hetek 2019.10. 18 http://www.hetek.hu/hatter/201910/trump_megbukik_a_kurd_teszten
Miért nem beszélünk Bidenről? Hetek p 2019.10.04 http://www.hetek.hu/kulfold/201910/miert_nem_beszelunk_bidenrol


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS      

A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Bánhegyi Nóra

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.