Női karakterek a filmek és könyvek világában

A nemek közötti egyenlőség megvalósításáért évszázadok óta folyik a küzdelem, melynek során számos valós és fiktív személy írta bele magát a történelembe. Ebben a cikkben néhány ikonikus női karakterről olvashattok.

A korábbi évszázadokkal összehasonlítva a XXI. században egy lánynak, nőnek sok tekintetben könnyebb dolga van a fejlett országokban. Helyzetük, státuszuk az élet számos szegmensében elérte a férfiakéhoz hasonló szintet. Virágkorukat élik a nemek közötti egyenjogúságért folytatott mozgalmak, a hatalmi pozíciókban egyre több a női politikus, a női vezető, a tudományok, az irodalom és a sport terén, a hagyományosan „férfiasnak” bélyegzett területeken kiemelkedő eredményeket produkálnak a nők.

A rengeteg változás következtében intelligens, magabiztos fiatal és idős nőkkel van tele a világ,

mégis adódhatnak olyan helyzetek, hogy meginog ez a határozottság, kevésnek érzi magát az ember egy szituációban, különösen egy olyan pályán, ahol egyértelműen az erősebbnek kikiáltott nem képviselői vannak többségben, és éreztetik is a nővel, hogy ő bizony itt gyengébb, kevésbé odaillő személy. Ilyenkor kiváló támaszt jelenthet egy karizmatikus női karakterekben gazdag olvasmány kézbe vétele, vagy éppen egy, a vezéregyéniségek szerepében tündöklő nőkkel készült film megtekintése.

Kép2

Fábián Janka

A kortárs magyar irodalom egyik gyöngyszeme, az igényes romantikus és egyben izgalmas történetek mestere Fábián Janka. Az írónő rendkívül alapos történelmi ismerettel átitatott, több köteten átívelő regényeivel könnyedén lopja be magát az olvasó szívébe.

Írásai főszereplői részben fiatal, részben idős hölgyek és urak, akik elé az élet számos akadályt gördít.

Egy-egy súlyos csapást, magánéleti tragédiát elszenvedve kell újra és újra felállniuk, és a megváltozott körülményekhez igazodva felépíteniük életüket.

Stílusa könnyedén magával ragadja az embert, és rövidesen az adott történelmi korban (többnyire a XIX-XX. században), a karakterek bőrében érezheti magát az olvasó. A regények helyszíne jórészt a régi Magyarország, de a cselekmények kibontakozásával nemcsak időben utazhatunk: az Emma-trilógiában a szeretett balatoni vidéken eltöltött évek után Franciaország, Ausztria és az Amerikai Egyesült Államok területére tevődik át hőseink élete. Az Ághfay család több generációjának történeteit követve, Ella segítségével bepillantást nyerhetünk Svájc XX. század előtti világába, Mimivel pedig eljuthatunk az aranykorában tündöklő Hollywoodba.

Engedjük, hogy beszippantsanak az események, így a könyveket elolvasva számos történelmi ismerettel gazdagodva, a főhősök kalandjaiból erőt merítve, élmény- és érzelemgazdagon kerülhetünk vissza a XXI. századba.

Cheryl Strayed (http://lynncinnamon.com/2014/12/wild-cheryl-strayed-physical-cure-emotional-wounds/)

Cheryl Strayed
(http://lynncinnamon.com/2014/12/wild-cheryl-strayed-physical-cure-emotional-wounds/)

Továbbra is az irodalom világában maradva érkezzen egy más műfajú alkotás. Cheryl Strayed Vadon – Ezermérföldes utam önmagamhoz című életrajzi regénye bárki számára kapaszkodót jelenthet, aki úgy érzi, hogy élete megtört, a fájdalmak okozta sebek sosem lesznek képesek begyógyulni.

Így érzi magát a fiatal írónő is, aki miután elveszítette rákbeteg édesanyját, megszűnik az a vidám, kalandvágyó nő lenni, aki egykoron volt.

A lejtőn lefelé vezető útját kábítószer, egyéjszakás kalandok és hűséges, szerető férjétől való elválása kíséri.

Mindeközben teljesen elveszíti önmagát. A visszafordíthatatlan lecsúszás utolsó előtti pillanatában egy szeszélyes ötlettől vezérelve Cheryl úgy dönt, hogy nekivág a változatos, rendkívüli kondíciót és kitartást követelő Pacifikus Túraösvénynek (PTÖ).

A több hónapos gyaloglás során a civilizációtól elzárt helyeken rengeteg nehézséggel, megoldandó feladattal találja szembe magát az írónő, és bár sokszor lehetetlennek tűnik a vállalkozás, makacsul ragaszkodik kitűzött céljához: kalandok tucatját átélve lehetőséget kap a régi-új énjéhez való visszataláláshoz.

A kezdő  https://goodmenproject.com/wp-content/uploads/2015/09/The-Intern-new-poster.jpg

A kezdő
https://goodmenproject.com/wp-content/uploads/2015/09/The-Intern-new-poster.jpg

Végezetül következzen egy filmajánló, a bájos Anne Hathaway és az e szerepében is mesterien játszó Robert de Niro főszereplésével. A kezdő című film egyrészt az újrakezdésről szól, függetlenül attól, hogy hányadik évét tapossa az ember, másrészt a lehetőségekről, hogy bárki képes létrehozni egy virágzó céget egy kreatív, eredeti ötlettel, tudatos jövőtervezéssel és fejlődni akarással.

Megtanulhatjuk a filmből, hogy nem hiányozhat a tarsolyunkból az elszántság, de közben érdemes tudatában lennünk, hogy ha elakadunk az olykor akadályokkal szegélyezett úton, vannak körülöttünk olyan személyek, akik erőt adnak a folytatáshoz, ha el merjük fogadni a segítségüket.

A film rámutat a magánélet és a munka közötti lavírozás nehézségeire,

elgondolkodtat, hogy a karrierépítés meddig folytatható anélkül, hogy a családi harmónia sérülne. A fiatalos lendületű alkotáshoz a hátteret pedig nem más szolgáltatja, mint a lehetőségek és ambíciók fellegvára, New York.

Bízom benne, hogy sikerült kedvet teremteni valamelyik alkotás mélyrehatóbb tanulmányozásához. Ragadjatok könyvet vagy filmet, és kezdődjön a kikapcsolódás!

A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Roskó Dóra

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.