Öt ok, amiért kihagyhatatlan az Erasmus

Az Erasmus az Európai Unió legnagyobb külföldi ösztöndíjprogramja, ami az elmúlt évtizedben egyre több magyar egyetemistát elvarázsolt, ám sajnálatos módon még közel sem olyan népszerű nálunk, mint kontinensünk nyugati országaiban. Frissen, élményekkel hazaérkezve a spanyolországi tanulmányútról szeretném összefoglalni a legfőbb okokat, amiért fontos, hogy minél többen megtapasztalják, hogy mi is az az „Erasmus-spirit”.

 

  1. Külföldön való tanulás lehetősége, nyelvtanulás, kihívás

Bizonyára legtöbb olvasónk eljátszott a gondolattal, hogy milyen lehet külföldön egyetemre járni, milyen a diákélet egy másik országban, de sokan félnek megtenni a kezdő lépést, kételyeik vannak a döntés meghozatalával kapcsolatban. Nekem is voltak aggályaim, hogy hogyan fogok szerepelni spanyol nyelven (egy B2-es nyelvvizsgával) az ottani órákon, vizsgákon, illetve itthon hogyan élem majd túl a vizsgaidőszakot. Egy kis szervezéssel könnyen meg lehet oldani ezeket az akadályokat; el lehet itthon fogadtatni a célországban elvégzett órákat, van külön Erasmus vizsgaidőszak stb. Másrészről óriási kihívás idegen nyelven jogot hallgatni, de a legnagyobb nyelvi, szaknyelvi fejlődést így tudjuk elérni, és az önéletrajzunkban is nagyon jól mutat egy külföldi félév.

A spanyol jogi kurzusok elvégzése után az itthoni vizsgák súlya eltörpült, az önbizalmam megnőtt, és azóta is sokkal könnyebben veszem az akadályokat.

  1. Ösztöndíj

Az erasmsusos hallgatók nagy része pénzbeli támogatást kap, ami segítség a külhonban való boldoguláshoz. Az Erasmus-finanszírozáson kívül elérhetőek a programhoz kapcsolódó más ösztöndíjak, mint a Tempus Közalapítvány által szervezett Campus Mundi pályázat. Ez egy kiválósági ösztöndíj, mely segít külföldön a szakmai fejlődésben, és a magasabb ösztöndíjkeret hozzájárul a célországban való érvényesüléshez. A projekt célja a nemzetközi hallgatói mobilitás elősegítése, illetve a hazai felsőoktatási intézmények nemzetköziesítésének támogatása. A Campus Mundi pályázat nekem is sokat segített a tanulmányúton céljaim elérésében.

  1. Új kultúra megismerése

Nem is gondolnánk, hogy Európán belül is mekkora kulturális, életvitelbeli különbségek lehetnek. Időbe telt számomra megszokni a spanyol életritmust: a reggel 10 előtti zárva tartást, a délutáni sziesztát, a vacsoraidőt este 11-kor vagy éppen a spanyol ügyintézés lassúságát. Ám miután alkalmazkodtam az ottani élethez, egy új világ tárult elém. Élveztem a délelőtti reggeliket, a tapas bárok nyüzsgését és a rohanástól mentes kisvárosi életet.

4. Barátok a világ minden pontjáról, utazás

Az „Erasmus-spirit” egy új életstílusra utal, melyben az éjszakai élet keddenként kezdődik, minden hétvégén más városokat, országokat fedezünk fel, és mostanra elmondhatom magamról, hogy a világ minden pontjáról vannak barátaim.

Ez egy univerzum, amiben nyelvtől, kultúrától, földrésztől függetlenül mindenki nyitott, barátságos és segítőkész.

  1. Motiváció

Az Erasmus a részt vevő hallgatók személyiségét pozitív irányban teljesen átformálja. Rengeteg tapasztalatot ad arról, hogy mik az igazán fontos dolgok az életben, hogyan élvezzük ki a fiatalságunkat, milyen terveink legyenek a jövőben, és hogyan fejlődjünk szakmailag.

Mindent egybevetve számomra az Erasmus tanulmányút sokkal többet adott, mint reméltem. Az öt Salamancában töltött hónap alatt éreztem azt, hogy igazán élem az életemet, nem pedig csak a kötelezettségeimet teljesítem. Olyan élményeket szereztem, amelyekre örökre úgy fogok visszaemlékezni, hogy „életem legjobb időszaka”. Olyan barátokat szereztem, akikkel tartani fogjuk a kapcsolatot, bárhol is járnak a világban, és elsajátítottam egy új nyelvet magas, szakmai szinten.

A cikket Árkovits Anna, ÁJK-s hallgató írta. Köszönjük a lelkes beszámolóját és sok sikert kívánunk neki tanulmányai során!

kép forrása: http://media.elte.hu

A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Vendégíró

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.