Polefitnesz — Egy sport, ami mindenkinek való

Egyre népszerűbb sportágnak számít itthon a rúdfitnesz, a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club (BEAC) keretein belül két éve indult a képzés. Ellátogattunk egy edzésre, ahol Farkas Lilla oktatóval beszélgettünk többek között arról is, hogy minek köszönhető ez a nagy érdeklődés.

Lilla négy évvel ezelőtt Gödöllőn kezdte az edzői pályáját, 2015 óta már a BEAC-nál is tart órákat. Napjainkban százötven tanítványa van, közöttük olyanok, akik komoly nemzetközi megmérettetéseken értek el kimagasló eredményeket. Emellett saját maga is aktív versenyző, folyamatosan képezi magát.

A rúdfitnesz a 2000-es évek elején tört be Magyarországra, itthoni meghonosítójának Pirner Almát tartják. Azóta exponenciálisan növekszik a sport népszerűsége, kis túlzással szinte minden utcában nyílt egy-egy stúdió. Lilla szerint annak köszönhető ez a nagyfokú érdeklődés, hogy

a polefitnesznek kimondottan sok ága és stílusa van, mindenki megtalálhatja a neki tetszőt.

20171115_203754

A BEAC polefitnesz növendéke

Emellett jól lehet ötvözni az elemeit más-más sportágak mozdulatsoraival. Ő például korábban néptáncolt, így az ott tanult lépéseket később hasznosítani, alkalmazni tudta a rúdfitnesznél, de volt olyan alkalom is, amikor a labdarúgásnál megszokott mozdulatokat építette bele a pole dance elemeibe.

Általános sztereotípia, hogy ezt a sportágat csak fiatal lányok művelik. Nos, ez nem igaz. Mindenkinek való, kortól és nemtől függetlenül. Beszélgetőpartnerünknek van öt- és hatvanöt éves tanítványa is, ők nyilván más-más célból választották ezt a sportot.

A férfiak közül is egyre többen foglalkoznak rúdfitnesszel, előfordult már, hogy fele-fele arányban képviseltette magát a két nem az edzéseken. Van, aki a street workout jellege miatt jár, de olyan is akad, akit a művészi vonala fogott inkább meg. Nincs magasságbeli korlát, és a sérülések száma is elenyésző, maximum a bőrön fordulhatnak elő. Aki életmódot akar váltani, kipróbálni valami újat, annak jó választás lehet ez a sport. Kis motiváció: volt arra precedens, hogy valaki tizennyolc kilogrammot adott le a pole dance-nek köszönhetően.

A kurzusok ősszel és tavasszal indulnak, a fél évre szóló szezonbérlet 9900.- Ft, ami heti egy alkalomra jogosít fel. A hely szűkössége miatt (a teremben mindössze hét rúd fér el, melyeknél két-két ember edzhet) több időpont közül lehet választani, a pontos órarendet mindig a Facebookon teszik közzé. Előképzettség nem szükséges.

20171115_200240

Farkas Lilla oktató

A hatvan percig tartó edzések bemelegítéssel indulnak, majd mindenki a saját tudásához igazodó feladatot kap. Már egy-két tréning után látványos elemeket lehet bemutatni. Nagy alázattal és kitartással könnyen és gyorsan tanulhatók a különböző elemek, így akár fél év alatt szintet lehet lépni. Összesen öt ilyen fokozat van, a BEAC-nál a DOLLHOUSE-féle rendszert alkalmazzák. Persze időbe telik eljutni a showgirltől (1. szint) a crucifixen (2. sz.) és a basic teddyn (3. sz.) át a fordított superwomanig (4-5. szint).

Reméljük, sikerült felkelteni az érdeklődéseteket e szép sport iránt. További információkat a szakosztály Facebook-oldalán olvashattok.

         

A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Jakus Barnabás

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.