Szicília ékszerdoboza: Szirakúza

Ha meghallják az emberek azt a szót, hogy Szicília, legtöbbüknek a maffia, a bűnözés, Észak-Olaszországhoz képest a kevésbé fejlett országrész juthat eszébe, valamint a könyv- és filmrajongóknak még a legendás Keresztapa is beugorhat. Tényleg ennyivel le lehetne írni a festői szépségű kis szigetet és városait?

Június végén töltöttem el egy varázslatos hetet Szirakúzában, a régi olasz város Cataniától körülbelül egyórányi buszútra fekszik. Szicíliának két repülőtere is elérhető Budapestről, az egyik Palermo, a másik Catania városában, amelyek nagyjából másfél órányi repülőút távolságra fekszenek országunktól. A cataniai reptérről a legegyszerűbben helyi busszal lehet Szirakúzába eljutni. Pár euró a jegy, és késésre mindig számítani kell. A taxizás Szicíliában meglehetősen drága, egy óra körüli taxiút a száz eurót is elérheti. A vonathálózat lefedettsége nem teljes, ezzel utazni hosszabb időt is vesz igénybe.

A szigeten belüli kalandozásokra ajánlatos autót bérelni a nehézkes és időigényes tömegközlekedés miatt, bár karcolás- és horpadásmentes bérautóra senki ne számítson, mivel a szűk utcákon és kis parkolóhelyeken senki nem kíméli az autóját (és másét sem). Elég sok forgalmi vizsgán bukást eredményező parkolásnak lehetünk itt szemtanúi.

Szirakúza egy tengerparti város, amelyet még a Kr. e. VIII. században alapítottak görög telepesek. A város magja és egyben a leggyönyörűbb része Ortigia, a város félszigete. Új építésű házakat sehol nem találni a város ezen részén, a felújításra szoruló otthonok a régmúlt romantikus hangulatát árasztják magukból.

Az épületeket nézve elveszhetünk az évszázadokban, könnyen a középkori Olaszországban érezhetjük magunkat.

Szálláshelyet turistaként Ortigián érdemes keresni, mert a külvárosi részre nem biztos, hogy szívesen sétálna ki az ember az esti vacsora után, valamint a félszigetről minden látnivaló sétatávolságra található. A város külsőbb területein a busz- és vonatállomás a fontos helyszínek. Háromcsillagostól ötcsillagosig terjedő hotelek között válogathat az ember, amik a jobb állapotban levő épületekben kapnak helyet. Az egész városban találhatóak olcsó és jó minőségű Airbnb lakások, de érdemes alaposan elolvasni a véleményeket az interneten, hogy kellemetlen meglepetés senkit ne érjen már a szálláson, ha a furfangos olasz vendéglátók a lakást szebb színben mutatják be, mint a valóság.

72762058_2350242145228689_275636819075268608_n

Egy hét alatt kényelmesen be lehet járni Szirakúzát, elég idő jut így városnézésre és a strandolásra is. A tenger kristálytiszta a nap minden szakában, egyedül tengeri fű jön elő néha az apályban. Három köves nyilvános strand található a városban, amik elég kicsik és nem túl komfortosak. Napernyők és árnyékot adó fák hiányában könnyen leéghetünk a mindig napsütötte Szirakúzában. Ezeken kívül két fizetős, napágyas strandot kereshetnek fel a fürdeni vágyók, de a helyek száma itt erősen korlátozott, és az árak is borsosak. Gyors fürdésekre tökéletes a város tengerpartja, de egész napos strandolásra érdemes egy közeli üdülőfalut felkeresni, mint Fontane Bianche vagy Arenella, ezeket autóval könnyebb megközelíteni a már említett tömegközlekedési problémák miatt, és mert nem is minden hely közelíthető meg busszal vagy vonattal.

Szirakúza egy igazi gasztronómiai élmény is volt, rosszat nem tudtam enni egy étteremben sem, a tenger gyümölcsei rajongóinak külön ajánlom a várost, a halak frissek, remekül ízesítettek, és természetesen az olasz tészták sem hagyhatóak figyelmen kívül. Külön kiemelném a Taberna Sveva nevű éttermet, ami kiemelkedik a többi közül. Számomra ismét bebizonyosodott, hogy rossz kávét nem lehet Olaszországban sehol inni, a Caffe Aretusából pedig még a gyönyörű kilátást és a csillámló tengert is megcsodálhatjuk. Ortigia elején található a város óriási piaca, ahol friss gyümölcsök, zöldségek és halfélék kavalkádjából lehet válogatni a helyi árusoknál. Ha esetleg valaki sütni-főzni szeretne, a kiváló alapanyagok adottak.

73052414_559996044769186_3105445905457741824_n

A múzeumok többsége érdekes módon magántulajdonban van, és inkább kisebb kiállításoknak ad otthont, mint a Gabinetto Numismatico della Soprintendenza, ahol összesen pár képet tekinthetünk meg. A főtéren, a város szívét jelentő festői szépségű Piazza Duomón és közelében található több múzeum, mint a Museo Leonardo da Vinci e Archimede. A térre néző Palazzio Borgia egyik érdekessége, hogy este nyolc után is szerveznek körbevezetést, és egészen tizenegyig lehet látogatni. Bent felújított termeket láthatunk, korhű ruhákkal és megismerkedhetünk a kastély történetével. Egészen különös hangulatú ez az esti múzeumlátogatás, ahol a körbevezetés után szabadon lehet maradni fotózni és kedvesen pezsgővel kínálják a turistákat. Olyan érzés ott lenni, mintha a múlt szólongatná a látogatót, és szinte látni a kiöltözött bálozókat végigsuhannni a termeken. A Tecnoparco Museo di Archimede a külvárosban található, egy interaktív parkban, ahol találmányokat mutatnak be.

Miért is ajánlom Szirakúzát és főként Ortigiát? Hamisítatlan olasz életérzést élhetünk át az ódon, romos utcák között, és egyik csodáról a másikra nézhetünk. Miután otthagyjuk a várost, vágyódó szívvel gondolunk majd vissza a csodás Szicíliára.


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁSA szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Maschefszky Emese

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.