Színház és mozizás járvány idején

A járvány miatt bevezetett korlátozások nagy változásokat eredményeztek a kulturális életben. A zárt térben tartózkodás elkerülése céljából az ilyesfajta események szabadtéren kerültek megrendezésre. Ebben a cikkben bemutatom, hogyan alakult át a kulturális élet ezen a rendhagyó nyáron, és említek néhány helyet, ahol a társasági életre vágyó személyek egy film vagy egy színdarab megtekintése céljából összegyűlhettek és a jövőben is összegyűlhetnek.

A tavaszi időszakot a legtöbben otthonaikba bezárkózva töltötték. Ez alatt az idő alatt néhányan filmnézéssel és különböző online műsorok megtekintésével foglalták el magukat.

Több színész vagy akár színház szervezett online előadást. A művészek saját házukban vagy az üres teremben előadott játékát elektronikus úton közvetítették a közönség felé, akik ezt otthonról az internet segítségével kísérhették figyelemmel. A színházrajongóknak így a karantén alatt sem kellett lemondaniuk a színvonalas műsorokról.

A mozizás területén is előálltak egy alternatív megoldással. 

A karantén ideje alatt többször is találkozhattunk olyan hirdetésekkel, melyek egy film online megtekintésére hívták fel a figyelmet. Ezeknél a szolgáltatóknál a nézők díj ellenében hozzáférést kapnak egy adott felülethez, ahol egy meghatározott időpontban közösen tekinthettek meg egy közzétett mozifilmet. Ezenkívül sok, eddig nyilvánosság elé nem tárt újdonságot tettek közzé a VOD (Video on Demand) szolgáltatás útján, melynek lényege, hogy a kért tartalmat egy központi adatbankból tölthetjük le egy általunk választott időpontban. Így lehetőség nyílt megtekinteni a még nem látott érdekességeket annak ellenére, hogy a mozi zárva volt.

Sokan azonban hiányolták a társaságot és a közös filmnézés örömeit. A szórakoztatóipar ezért nyáron különleges javaslattal állt elő, hogy biztosítsa az érdeklődők számára a filmek hatalmas mozivásznon való megtekintésének örömét és a valós színpadi játék élményét.

Nyárra a kedvező járványhelyzet miatt lehetőség nyílt korlátozott létszámú kulturális rendezvények tartására. Ezek a programok rendkívül népszerűek voltak. A hónapokon keresztül az otthonaikban tartózkodó állampolgárok ismét lehetőséget kaptak, hogy barátaik vagy családtagjaik körében közösen megnézzenek egy filmet vagy színdarabot.

Az országban sok helyen működtek kertmozik, ahol a nézők különböző műfajú filmeket tekinthettek meg korlátozott létszámban.

A Budapest Garden kertmozi az Árpád fejedelem útján található. Különlegessége, hogy a nézők a tengerpartra emlékeztető homokos talajon elhelyezett kempingszékeken ülve a csillagos ég alatt nézhették végig a legnépszerűbb filmeket. A tengerpartra vágyó budapesti filmkedvelők számára ez minden bizonnyal ebből a szempontból is egy élvezetes program volt.

Aki a XX. századi legendás magyar filmek kedvelője, az ellátogathatott a Budapest Benczúr utcában található Benczúr Kertbe. Itt a nézők egy elegánsan berendezett kertben tekinthették meg újra az 50-es évek klasszikus kedvenceit.

Aki házi kedvence társaságában kívánt mozizni, annak a Corvin Pláza tetőkertjében található kutyabarát Kultik Terasz volt jó választás. Itt a közönség egymástól távol elhelyezett nyugágyakon vagy babzsákokon ülve kísérhette figyelemmel az örök kedvenceket, premiereket, családi és romantikus vígjátékokat.

Ezeken a helyszíneken kívül még a főváros több pontján, köztük a Mamut bevásárlóközpont tetőteraszán és az Erzsébetligeti Színház előtti téren is volt alkalom esténként szabadtéri mozizásra.

A kertmozi legnagyobb előnye, hogy a szabad levegőn kevésbé terjed a vírus. Hátránya viszont, hogy az időjárás nagy szerepet játszik abban, hogy a vendégek jól érezzék magukat. Emiatt akár egy kisebb nyári zápor is el tudta rontani a hangulatos estét.

Az autós mozik esetében azonban ilyen kockázattal nem kell számolni, ezért ezen a nyáron ez az alternatív mozizási forma is elterjedt.

Budapesten és néhány vidéki városban kialakítottak olyan helyszíneket, ahol a vendégek saját autójukban ülve kísérhetik figyelemmel a hatalmas vásznon történő eseményeket. A fővárosból kocsival könnyen megközelíthető a Lupa Beach, ahol az egyik legnépszerűbb autós mozi működik. Emellett Újpesten is sor került hasonló filmvetítésekre.

Mindezek mellett a színházak is szerveztek szabadtéri előadásokat. A kulturális élményekre vágyók így ismét megkapták a lehetőséget, hogy egymás társaságában nézzenek végig egy igazi színpadon előadott darabot.

Idén rendkívül népszerű volt a Margitszigeti Szabadtéri Színház, ahol a nézők a friss levegőn, a holdfényben tekinthették meg kedvenc műsorukat. Az estét a kivilágított színpad látványa tette hangulatosabbá. Az őszi idő ellenére ez a szervezet továbbra is érdekes programokkal várja nézőit. Október elején például a zene világnapja alkalmából híres zenészek, köztük Ara Malikian hegedűművész lépett fel.

Budapest második legnagyobb szabadtéri teátruma az előző nyáron megnyílt Budai Szabadtéri Színház. A Csillebércen működő létesítmény idén már elbúcsúzott látogatóitól. Nyári programjai, vagy például a szeptember 11-én tartott Neoton koncert sok ember figyelmét felkeltették.

A Városmajor parkban található Városmajori Szabadtéri Színpadnak is nagy volt a látogatottsága. A színház a felnőtteknek szánt vígjátékok, komédiák és zenés darabok mellett gyermekműsorokat is kínált.

Az ősz beköszöntével a hűvösebb esték miatt már nem igazán kellemes a kültéri szórakozás. A legtöbb kertmozi és szabadtéri színház ezért már bezárt. Nyár végére azonban meghatározott létszámban, a korlátozások betartása mellett ismét lehetővé vált a kulturális intézmények hagyományos módon történő látogatása.

Források: 1, 2, 3, 4, 5


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS


A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Bánhegyi Nóra

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.