Tanulás bárhonnan, bármikor, kényelmesen

Szeretnél szert tenni kiegészítő tudásra az egyetemi ismereteid mellé? Érdekel valami más is a jogon kívül? Iratkozz be külföldi egyetemek online tanfolyamaira!


A 21. század számos területen megkönnyítette az életünket, így a tanulás terén is: ma már nem elképzelhetetlen az otthonunk kényelméből, a kanapéba süllyedve, egy meleg ital társaságában robottechnológiáról, az Egyesült Államok politikájáról, programozásról vagy ókori nyelvekről tanulni. Néhány internetes oldalon pedig igazán színvonalas kurzusokat végezhetünk el, amit az amerikai Borostyán-ligás egyetemek, vagy más elismert felsőoktatási intézmények kínálnak.

Khan Academy

A külföldön már régóta ismert és széleskörben elterjedt non-profit szervezet már magyar nyelven is készít ingyenes tartalmakat a középiskolás korosztálynak. A Zanza tévéhez hasonlóan online videókat töltenek fel a középiskolai tananyagból, egyelőre matematikából, történelemből, kémiából, zenéből és programozásból készülhetnek fel segítségükkel a diákok. Az ingyenes oldalt ajánljuk a középiskolás testvéreknek, akik unnak a könyvek alá temetkezve tanulni, vagy rövid videók segítségével átismételnék a tananyagot. Az angolul értő diákoknak pedig az amerikai website-on sokkal több tantárgy és tartalom is elérhető.

Edx.org

Az edx.org nemzetközileg elismert oldal, amin több, mint 30 féle tantárgyból iratkozhatunk fel kurzusokra. Kurzusonként eltérő, hogy hány hétig tart, és mennyi időbe kerül egy egységnyi tananyag átvétele, de általában 1-3 óra alatt egy fejezetet meg lehet tanulni. Egy altéma során több videót kell megnézni, utána kérdésekre válaszolni, esszét írni, és lehetőség van fórumon beszélgetni a kurzus többi hallgatójával az altémához kapcsolódó irányított kérdések alapán. Az Edx nyelvtanulási szempontból remek lehetőség, mert több, mint 2400 kurzust kínálnak angol nyelvből, emellett lehetőség van spanyolul, franciául, olaszul, oroszul és kínaiul is tanulni. A lehető legváltozatosabb témák közül választhat a regisztrált felhasználó, többek között tanulhatunk gyermekvédelemről, fenntartható fejlődésről, japán kultúráról, valamint javíthatunk angol nyelven íráskészségünkön is. A beiratkozást követően az oldal felajánlja a kurzus ingyen elvégzését, aminek a végén nem ad bizonyítványt ugyan, de minden anyag hozzáférhetővé válik. A bizonyítványért már fizetni kell, 29-179 dollár között mozog az ára a témától függően, viszont azt lehet csatolni LinkedIn profilhoz, illetve egy önéletrajzban sem néz ki rosszul, ha a Harvard Law-tól tudunk felmutatni egy bizonyítványt.

kaboompics_Woman working on the laptop

Coursera.org

A Coursera is lényegében ugyanaz, mint az Edx. Külföldi egyetemek kínálnak online tanulnivalókat, amik nagyjából 8-12 óra alatt befejezhetők. „Beiratkozásnál” felajánlja az oldal, hogy oklevelet szerezzünk a végén, természetesen ellenérték fejében, de választhatjuk az ingyenes opciót is. Azon kívül, hogy felfrissíthetjük angol (vagy más) nyelvtudásunkat, többféle iskola kínál színes programokat. Az igazán elszántak akár mesterdiplomát is csinálhatnak az oldalon, bár a legtöbb mesterszak informatikával kapcsolatos.

Természetesen rengeteg más szervezet kínál online végezhető tanfolyamokat – még az Amerikai Nagykövetség is –, a fenti lista csak egy ízelítő a legnépszerűbbek közül. Ha szeretnénk pénztárcabarát módon képezni magunkat, ráadásul az ágyunkból, a buszról vagy akárhonnan végezhető módon, érdemes körbenézni az internetadta lehetőségek között.


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁSA szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Dörfler Dóra

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.