Tapasztalatszerzési lehetőségek külföldön

A joghallgatók körében az Erasmus a legismertebb utazási lehetőség, ugyanakkor számos más pályázat is elérhető azok számára, akik diplomájuk megszerzése előtt szeretnének külföldön tölteni pár hónapot.

A kiutazási lehetőségek három fő csoportba sorolhatók: tanulmányutak, külföldi gyakornoki pozíciók és önkéntes munkához kapcsolódó támogatások. Az alábbiakban a joghallgatók által is megpályázható támogatásokról olvashattok.

Oktatáscentrikus ösztöndíjak esetében a Tempus Közalapítvány honlapja nyújt segítséget az érdeklődőknek: több szempont szerint kereshetünk az aktuális és a várható pályázatok között, ezáltal eljuthatunk az ösztöndíjprogramok hivatalos honlapjára.

Campus Mundi

Campus Mundi ösztöndíjra külföldi részképzés, rövid külföldi tanulmányút, illetve külföldi szakmai gyakorlat kategóriában lehet pályázni. Az ösztöndíjak összegét rászorultság esetén szociális kiegészítő támogatás növeli.

CEEPUS

A CEEPUS program Közép-Kelet Európában és a Nyugat-Balkánon segíti elő a hallgatói mobilitást féléváthallgatáson (3-5 hónap) és szakdolgozatíráshoz való kutatási lehetőség biztosításán (1-2 hónap) keresztül. A jelentkezési határidő az őszi félévre június 15., tavaszi félévre október 31.

DAAD ösztöndíjak

A DAAD (Német Felsőoktatási Csereszolgálat) kifejezetten Németországba vágyóknak hirdet egyéni és csoportos ösztöndíjakat változatos kategóriákban – a szokásos egyetemi csereutak mellett például művészeknek is kínál kiutazási lehetőséget. A DAAD honlapja összegyűjti a magyar hallgatók számára elérhető egyéb németországi ösztöndíjakat is. A program jellegéből fakadóan általában részvételi feltétel az erős német nyelvtudás.

A Tempus Közalapítványhoz kapcsolódik a https://www.scholarship.hu/ oldal, ahol számos egyéb pályázati felhívás található olyan egzotikus helyekre, mint Japán, Indonézia vagy Azerbajdzsán. Ha az úti cél a biztos pont a terveink között, célszerű felkeresni az adott ország magyarországi követségének honlapját – gyakran nemcsak pályázati felhívásokat, hanem orientáló eseményekre szóló meghívókat is találunk.

Aki önkéntesként szeretne külföldön tölteni pár hónapot, az AIESEC és az EVS (Európai Önkéntes Szolgálat) honlapján számos pályázati kiírást olvashat (az AIESEC szakmai gyakorlati helyeket is hirdet).

Ha szeretnétek megtudni, milyen önkéntesként tölteni a nyarat egy fejlődő országban, olvassátok el Albert Lili élménybeszámolóját  indonéziai útjáról.

 

kép forrása: https://sunitakatochblog.files.wordpress.com

A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Szövérffy Margit

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.