Top 5 tavaszi beülős hely

Lassan egyre tavasziasabbra fordul az idő, és beköszönt az a tipikus napos, a lakás melegségéből kicsalogató, egy finom teáért, kávéért, gyümölcsturmixért vagy épp egy könnyed limonádéért  kiáltó időszak! Azt mindannyian pontosan tudjuk, hogy tényleg nagyon nehéz olyan helyet találni, ami valóban közel áll a szívünkhöz, nem tolonganak ott százával, és még a pénztárcánkat sem viseli meg túlzott mértékben. Ebben a kisebb ajánlóban Budán kettő, Pesten pedig három olyan helyet szeretnék bemutatni, ami később akár a törzshelyeddé is válhat, ahová magaddal viheted a kedvenc jogszabályaidat vagy épp egy barátodat!

1. Café Ponyvaregény

Az első egy lebilincselő, varázslatos kis hely, Budán található, és a Café Ponyvaregény névre hallgat. Lehet, hogy van valaki, akinek ismerősen cseng ez az elnevezés, hiszen a Kopaszi-gáton is megnyílt a vállalkozás egy másik vendéglátóegysége. De térjünk vissza a Bercsényi utca 5. szám alá! Aki nem ismerős errefelé, könnyedén eltéveszthetné ezt hangulatos, XIX. századot idéző kávézót, de a bejáratnál, az épület homlokzatán rögvest útba is igazítanak minket a katonás sorban álló könyvek. Belépve ebbe a „létterembe” mi is szabadon elengedhetjük a fantáziánkat, és ha épp úgy tartja kedvünk, az asztalokon található kis füzetekbe verseket, rajzokat vagy üzeneteket véshetünk. A könyvektől roskadozó polcokról tetszésünk szerint vehetünk le könyveket vagy társasjátékokat, de a kávézó aktuális és friss újságjait is nyugodtan átböngészhetjük. Az étlapról erősen ajánlott Hádész forrócsokoládéja (forrócsoki chilivel gazdagítva) 590-ért, a Sparhelt (forralt bor aszalt gyümölcsökkel) 690-ért és az áfonyás fehércsokoládé torta 390-ért.

2. Kelet Kávéház és Galéria

Hol is folytassuk? Á, megvan! A Kelet Kávéház és Galéria. A bejáratnál egy kínai agyagkatona áll őrt, így nem nehéz eltéveszteni a különleges atmoszférájú helyet a Bartók Béla út 29. szám alatt. A Kelet több méteres, falig érő polcain közel 5000-6000 könyv található, de összetételük folyamatosan változik, hiszen itt is működik a cserekönyv-mozgalom (vagyis ha hozunk magunkkal egy könyvet, akkor helyette elvihetünk egy másikat). Ha már itt járunk, igyunk egy finom valódi török kávét, ami a hely különlegessége! Jó azt is tudnunk, hogy délelőtt 11-ig ingyenesen újratöltik a csészénket, ha hosszúkávét rendelünk, illetve 10%-os engedményt kapunk bármilyen, a kávé mellé rendelt étel árából. Az egész helyből árad a melegség, a konyhája keletiesen gazdag, és ha szeretjük a finom, minőségi, kézműves cseh söröket, ezt a helyet nekünk találták ki!

3. BigBen Teaház

Most kalandozzunk át Pestre, méghozzá az Egyetemtér közelébe! Aki szereti a valódi, minőségi teát, annak most egy nagyon jó hírem van, hiszen a BigBen Teaházban hatalmas kínálatból csemegézhetünk, és itt a mennyiség nem megy a minőség rovására! Aki pedig a kávé szerelmese, az se csüggedjen, mert itt olyan különlegességeket próbálhat ki, mint például az indonéz Kopi Luwak, ami hazánkban tényleg igazi ritkaságnak számít. A Veres Pálné utca 10.-ben található ez az aprócska, falatnyi delikát hely. A teázó egyben egy kis shop is, ahol kedvünkre válogathatunk a csészék, kannák, különleges teák és egyéb kisebb apróságok sokasága közül. Ha időnk engedi – akár egy lyukasóránkban –, térjünk be a BigBenbe egy finom, forró fűszeres teára!

4. Vörös Oroszlán

Aki már járt a Vörös Oroszlánban, maga is tudja, milyen bűvös légkör lengi körül ezt a misztikus, a tearajongó spirituális lelkek által látogatott, semmiképpen sem mindennapi helyet! A teázó a VI. kerület szívében, a Jókai utcában, a 8-as szám alatt bújik meg. Legyünk óvatosak, két ajtaja is van, de az egyik csak egy kis shopba vezet (itt is vásárolhatunk kiváló minőségű teákat, kis csészéket vagy épp félliteres bögréket, a teákhoz kapcsolódó kis apróságokat). Az emeletre érkezve több, egymástól elkülönült és funkciójában más helyszín közül is választhatunk. A szeparé egy meghitt vagy épp romantikus, általában 2-3 fő részére, fogyasztás fejében fenntartott, roppant népszerű, apró zug, így ha erre járunk, ne csodálkozzunk, ha mindig foglalva találjuk (érdemes akár egy nappal korábban odatelefonálni, hogy tartsák fenn a számunkra, tényleg varázslatos keleti élményt nyújt, függönyei behúzhatóak, így akár teljesen kizárható a külvilág). További termekbe cipőt levéve tudunk belépni, itt kellemesen elnyújtózhatunk a puha babzsákok között. Azok is megtalálják itt a számításukat, akik inkább hagyományosan, asztalnál ülve (és cipőben!) szeretnék elfogyasztani a teáikat. A teák átlagosan 850 forint körül mozognak, de tudnunk kell, hogy ezért az árért egy kisebb 4 dl kannát (ez akár 2 fő részére is elég) és egy nem mindennapi élményt kapunk. Ha már itt vagyunk, de inkább kávét választanánk, érdemes megkóstolni a Marrochinót (ez nem más, mint eszpresszó kávé a tetején sűrű kakaópor réteggel, amelyet meleg, habos tejjel öntenek fel). A Vörös Oroszlánban kipróbálhatjuk az oxigénbárt is.

5. Mozaik Teaház és Kávézó

Az utolsó állomás… Mit is hagytam a végére? Ez nem lehet más, mint a Mozaik Teaház és Kávézó! Ez a hangulatos hely a folyton nyüzsgő Király utcában található, még pontosabban a 18-as szám alatt. Itt is válogathatunk a kedvünkre való kávékülönlegességek és az izgalmas szálas teák közül, de talán a legegyedibbek az alkoholos teakeverékek (érdemes egyszer kipróbálni!). A Mozaik különlegessége, hogy az emeleti falakat táblafestékkel lefestették, így erre bárki írhat krétával, és kiélheti a kreativitását! A kávézóról tudnunk kell, hogy napközben tökéletes csendes elfoglaltságokhoz, így olvasáshoz, tanuláshoz vagy épp elmélkedéshez, de este az egész hely egy nyüzsgő, belvárosi forgataggá válik, kötelező az asztalfoglalás! A konyhája igazán mesés, nagyon ajánlott betérni reggel egy frissen sült, valódi vajas croissant-ra!

Neked melyik tetszik a legjobban?

View Results

Betöltés ... Betöltés ...

                     

A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Tóth Orsi

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.