Ügyvédek munkában – látogatóban a Wolf Theissnél

Lawyers@work néven indított programsorozatot az ELSA, melynek keretében közelebbről meg lehet ismerkedni a különböző jogászi hivatásokkal, az ügyvédi pálya egy-egy területével. Az adott irodák ízelítőt adnak abból, melyek a főbb tevékenységeik, milyen kihívások érik őket a mindennapokban. A legutóbbi állomás a Wolf Theiss Kálvin téri központja volt.

A vizit elején az egyik rutinos ügyvéd nagyvonalakban elmondta a cég történetét és kitért a legfőbb funkcióikra. Megtudhattuk, hogy magát a társaságot két osztrák jogász alapította hatvan évvel ezelőtt Bécsben, napjainkra pedig piacvezetővé nőtték ki magukat Kelet-Közép Európában. Tizenhárom országban összesen mintegy háromszáznegyven alkalmazottal vannak jelen, de tanácsadás terén a lefedettségi körük még szélesebb.

Tevékenységi körük is tág, teljeskörű szolgáltatást nyújtanak többek között vállalati felvásárlások, fúziók, tőkepiacok, és akár a szellemi tulajdon védelmének területén is. Munkájuk főként nemzetközi jellegű, ügyleteik nyolcvan százaléka határon átnyúló képviselettel jár.

A budapesti a második legnagyobb irodájuk, illetve több kiemelt magyar partnerük is van, ez is jól mutatja, mennyire hisznek a régió potenciáljában.

Feladataikat szakosodott munkacsoportokban látják el az egyes fiókirodákban. Így például külön körök foglalkoznak a versenyjoggal, adójoggal vagy ingatlanokkal, de létezik nagyberuházási szekció is. Ezekbe akár külsős szakértőket is bevonhatnak. A csoportok összetétele nem állandó, létezik egy egészséges rotáció, így a jelöltek, gyakornokok is kicsit belekóstolhatnak mindenbe.

Az általános tájékoztatás után két ügyvéd egy minta-felvásárlás prezentálásával illusztrálta, hogyan zajlik egy ilyen feladat megoldása a gyakorlatban: a munka a céltársaság, a „target” kiragadásával kezdődik, ez lehet egy helyi cég, de akár egy teljes cégcsoport anyavállalata is. Már önmagában ez a kiszemelés meghatározza az egész folyamat aspektusát, melynek alapjait ügyindító „kick-off” meetingen fektetik le a munkatársak.

A céltársaság megtalálását annak tüzetes átvilágítása követi. A jogviszonyok és ezek tartalmát képező dokumentumok átfutása újabb előképet ad. Az átnézésben mindenki részt vesz a szétosztott feladatok szerinti csoportban, az ezekhez szükséges dokumentumokat egy adatszoba tartalmazza, mely napjainkra főként virtuális jellegű, de akadtak példák fizikai helyiségre is.

A munka kifejezetten projektalapú, az egyes csoportok különféle aspektusok szerint végzik az átnézést. A társasági és kereskedelmi nézőpontban elsősorban arra fókuszálnak, hogy maga a cég hogyan működik: rendben van-e a törzstőke, mit tartalmaz a létesítő okirat, felszámolás alatt áll-e stb. Az ingatlanokkal foglalkozók a székhelyeknek, üzlethelyiségeknek, gyártelepeknek néznek utána, ezek nélkül ugyanis értéktelenné válhat a kiszemelt társaság.

96E336CB-D562-4355-99F3-E9895D60A305

A financiális kérdésekre szakosodottak többek között annak néznek utána, hogy kell-e esetleg tőkebevonás, míg a szellemi tulajdon a brandépítés során kaphat kiemelt szerepet. A munkajogi és az adatvédelmi aspektus akár össze is kapcsolódhat abban a kérdésben, hogy a munkáltató hogyan kezeli a munkavállalók adatait. Fontos szereppel bír ezeken felül az adójog is, valamint bizonyos esetekben az energiajog is (az energiaszabályozási kérdések vonatkozásában).

Ha valamilyen problémát, kockázatot észlelnek a felderítés során, azt „piros zászlóval” jelzik. Ezekre az utolsó fázis során, a benyomások és eredmények egyesítésekor is kitérnek, mire összegzik a tapasztalataikat egy többszáz oldalas jelentésben.

A program zárásaként körbevezettek az irodában, így például megtekinthettük az egyes ügycsoportok különálló helyiségeit (a tágas szobákban maximum hárman vannak egyszerre) és a „kickoff meeting”-nek helyet adó tárgyalót is.

Összességében elmondható, hogy nagyszerű élményben volt részünk. A résztvevőkre a közeg és az előadások inspiratívan hatottak.


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁSA szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Jakus Barnabás

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.