5 helyzet, amikor megéri kiöltözni

pexels-photo-1438072 (1)

Ne ítélj meg senkit a külsője alapján! Annyiszor hallhattuk már ezt életünk során, mégis vannak olyan helyzetek, ahol a ruházkodásunk határoz meg minket. Éppen ezért most megmutatjuk, mikor éri meg igazán kiöltözni.

1. Állásinterjú

A munkakeresésnek kihagyhatatlan része az állásinterjú. Egy-egy ilyen esemény előtt nem csak a lányok aggódnak azon, hogy nincs mit felvenniük, hanem sok esetben a fiúkat is elönti a kétség. Mennyire kell kiöltözni? Milyen magas az ideális magas sarkú? Kell-e nyakkendő? Ilyen és ehhez hasonló kérdések keringenek az emberek fejében az interjút megelőző napon.

A megfelelő ruházat munkakörtől függően nagyon sokszínű lehet. A fő szempont, amit az álláskeresőnek észben kell tartani az, hogy sose essen túlzásba, mindig igyekezzen a leendő pozíciónak megfelelően ruhát választani. Ez egy irodai munka esetében azt jelenti, hogy lányoknak a szoknya vagy egy elegáns nadrág és egy visszafogott magas sarkú, a fiúknak pedig az öltöny és a nyakkendő az ideális.

pexels-photo

Ezzel ellentétben egy diákmunka esetén bőven elég, ha egy elegánsabb blúzban vagy ingben jelenik meg az ember. A farmernadrág azonban minden esetben kerülendő. A fő szempont, ami alapján kiválasztjuk az outfitet, a munkakör legyen, és akkor nem tévedhetünk nagyot.

2. Vizsga

Ebben az esetben sokat számít, hogy írásbeli vagy szóbeli vizsgáról van-e szó. Írásbeli esetén már nem elvárt az elegancia, amit a legtöbben ki is használnak, és kényelmes, utcai ruházatban jelennek meg a megmérettetésen. A szóbeli vizsgákon azonban eltérő tendenciával találkozhatunk.

Van olyan oktató, aki kifejezetten elvárja az ünnepi megjelenést, és van, aki ezt abszolút ellenzi. Éppen ezért nehéz helyzetben van a tanuló egy-egy vizsga előtt. Ilyenkor inkább az elegáns szett viselése a javasolt, hiszen aki nem várja el, az nem fogja rossz néven venni, ha elegánsabban jelenik meg a hallgató, és ellenkező esetben sem lesz problémánk belőle. Arra mindenképpen figyelni kell, hogy semmiképpen ne essünk túlzásba. Egy túl rövid szoknya, erős smink vagy túl sok ékszer könnyen ellenszenvet kelthet a vizsgáztatóban – férfi társainknak pedig ajánlott ügyelni a parfüm mennyiségére.

3. Oktatás

Észrevehető, hogy az egyetemi oktatók konzervatívan, ám mégis elegánsan, és bizonyos mértékig egységesen öltöznek. Vajon honnan származik ez a szokás? Régen a tanárok talárban oktattak, így nem kellett reggelente órákat eltölteniük azon agyalva, hogy vajon miben menjenek dolgozni. Ez az évek során megváltozott, és a talár már nem opció az oktatás során. Néhány egyetem hivatalos ünnepségei alkalmával viszont kötelező a viselése rektor, a rektorhelyettes, a dékán, a dékánhelyettes és a professzorok számára.

pexels-photo-1282268

A mindennapi munkavégzés során – a hallgató felé kimutatott tisztelet jeléül – az oktatók továbbra is az elegáns, de visszafogott öltözékeket részesítik előnyben. A férfiak leginkább öltönyben, míg a nők kosztümben jelennek meg, bár ez napjainkban már nem előírás, sokkal inkább megszokás és hagyomány, ami feltehetőleg még sokáig fog élni.

4. Bírósági tárgyalás

„A talár a bírói méltóság kifejezője” – mondta az Országos Bírói Hivatal elnöke, amikor 2012-ben a talár viseléséről, valamint az ülnökök, a jegyzőkönyvvezetők és az eljárási cselekményt végző bírósági titkárok öltözködési szabályairól szóló 9/2012 (V. 8.) OBH utasítást kiadta.

Ez a szabályzat a bíróknak még a talár alatti viseletét is meghatározza, amely alapján a női bíró világos színű blúzt, míg a férfi világos színű inget és nyakkendőt köteles viselni. Az ügyvéd és az ügyész is talárban köteles megjelenni a tárgyaláson. A talár tehát egyfajta státuszjelként szolgál.

Ettől függetlenül az ügyvédek és általában a jogászok híresek elegáns és megkülönböztethető stílusukról, ami férfiaknál az öltöny, nyakkendő, míg nőknél a fekete kosztüm, magas sarkú kombinációjában testesül meg.

Nehéz kérdés, hogy az eljárás egyéb résztvevőinek, különösen a tanúknak miben kell megjelenniük. Erre külön szabályzat nincsen, de velük szemben is elvárás az igényes és elegáns megjelenés. Elviekben ugyan a ruházkodás nem befolyásolhatja a bírót, de akarva-akaratlanul kelthet rossz érzéseket a bíróban egy alulöltözött résztvevő.

5. Az évnyitó

Egyetemünkön hagyomány, hogy a tanévnyitó ünnepség keretein belül az elsőéves hallgatók egyetemi polgári esküjüket követően kezet fognak a dékánnal, amihez szükséges egy fehér selyemkesztyű is. Az évnek ezen a napján tehát minden gólya ünnepi szettjének az alapja lesz ez a kiegészítő. Olyan eleganciát varázsol ez az emberre, hogy fel sem merül bennünk, hogy ne öltözzünk ki annyira, amennyire csak tudunk. A fiúk öltönyben és nyakkendőben, míg a lányok leginkább szoknyában és magas sarkúban jelennek meg az ünnepélyen. Ez egy régi szokás, amivel kifejezhetjük tiszteletünket az egyetem és a dékán előtt, valamint méltó módon megünnepelhetjük az egyetemi éveink kezdetét.

Az öltözködés egy nehéz és vitatott téma, amiben az irányadó trendeket követve mindenki kialakíthatja a saját ízlését, ami segíti a választást. Egy visszafogott, ám mégis elegáns megjelenéssel azonban szinte mindenhol nyert ügyünk van. A legfontosabb az, hogy tartsuk szem előtt, hogy milyen eseményre készülünk, és sose essünk túlzásokba.


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁSA szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Szakmáry Zsófia

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.