5 legjobb hamburger Budapesten

A hamburger a világ egyik leghíresebb ételévé vált a XIX. század óta. Évente ötven milliárd hamburgert fogyasztanak csak az Amerikai Egyesült Államokban, de az étel éppúgy elterjedt az egész világon. Budapesten ugyancsak vezető szerepet játszik a vendéglátásban, a cikkemben pedig bemutatom az általam vélt öt legjobb hamburgerezőt.

A XVIII. században rendkívül ismertté vált az az étel, melyet az Angliában található Sandwich város grófjáról neveztek el. Az elhíresült készítési mód szerint két kenyérszelet közé tettek húst és zöldségeket, viszont Németországban és Ausztriában módosítottak egy picit a jól bevált angol recepten. A kenyeret zsemlével helyettesítették. Az 1848-as forradalom után az Amerikai Egyesült Államokba menekült németek kultúrája és szokásaik elterjedtek az Újvilágban, így egyre nagyobb mennyiségben importáltak marhahúst Hamburgból.

Később a húsos zsömle, a hamburger ára jelentősen csökkent, így eljutott a tömegekhez is, és a nagyobb láncok világszintű terjeszkedésével mindenhol olcsó, gyors lehetőségként jelent meg az éttermekben.

Ahogy az idő telt, egyre többféle variációval kezdtek kísérletezni a szakemberek, ezért ma már a hamburger nem mondható egyszerű és gyors ételnek. Sok gourmet, akár Michelin-csillagos étterem étlapján is megtalálható. A folyamatos fejlődésnek köszönhetően Budapesten is megkóstolhatunk eredeti vagy akár különleges, egyedibb ízeket.

Bamba Marha Burger Bár

Az első étterem 2015-ben nyílt meg az Oktogonon. Azóta az üzleteik száma hatra emelkedett, így elérhetőek többek között az Astorián és a Ferenciek terén is. Az étteremlánc kulináris vezetője a Burger Blogról és Street Kitchenről ismert Jancsa Jani, aki addigi karrierjét hátrahagyva harmincéves korától az álmainak, tehát a hamburgereknek él. Nem csak az állandó burgerek kitalálója, de havonta új ajánlattal rukkol elő. Hatalmas elismerésként a Bamba Marha nyerte el 2020-ban a 4. helyezést a BigSeven Travel által összeállított „Világ 50 legjobb burgerezője” listán.

A hamburgerek között találhatunk egyszerűbb sajtos, csirke vagy dupla bacon burgert, de a klasszikus Big Kahuna és Sloppy Joe is rendelkezésünkre áll. Választható ezen túl a pikánsabb ízek kedvelőinek mexikói stílusú és jalapeno burger is. A vegetáriánus étrendbe illő mega-vega változatot pesztóval és kecskesajttal készítik, de a szigorú diétát követő vendégek kérhetik a szendvicset buci nélkül, salátaágyon. A havi különlegességek mellett mindegyik étteremnek van egy saját hamburgere, amit csak az adott helyen kóstolhatunk. Ilyen például a Deák téri éttermük egyedi Elvis burgere áfonyadzsemmel, banánnal, baconnel és mogyoróvajjal. A hamburger kérhető menüben, mely tartalmaz egy köretet (hasábburgonya/ édesburgonya hasáb/ hagymakarika), egy üdítőt és egyet a hét alternatív szósz közül. Személyes kedvencem a hasábburgonya, különleges fűszerezése miatt, mellé pedig a gránátalmás ketchup, amit mindenképp érdemes kipróbálni, ha a menü mellett döntenénk.

Honlap: https://www.bambamarha.hu/
Árak: 990–2190 Forint
Rendelés: Wolt, Bolt Food

Burger Market

A Király utcáról nyíló tágas éttermük szuper hangulatot nyújt az arra járóknak. A mexikói ízvilág mellett ötcsillagos hamburgereikről is híresek. Ha a belvárosi helyszín távolsági körön kívül esik, az Árkádban is megkóstolhatjuk ételeiket. Érdemes lehet ellátogatni egy hosszú, órákkal teli nap után, mivel a diákigazolvány felmutatásával 20% kedvezményt biztosítanak minden menün található főételre.

Legnagyobb különlegessége, hogy a hamburgert mindenki magának állíthatja össze lépésenként. Először a bucit kell kiválasztani, ami lehet házi készítésű, gluténmentes vagy vegán. Ezután a húspogácsa következik, Angus, csirke vagy vega verzióban. Kilencféle szósz közül dönthetünk, ami után végezetül az extrákon a sor, nyolc különböző hozzávaló közül válogathatunk kedvünkre, majd sült burgonyát, édesburgonyát és káposztasalátát kérhetünk opcionálisan. A honlapon közzéteszik szezonális ajánlataikat, ősszel például sütőtöklekváros, tökmagos-majonézes burgert kóstolhatunk.

Persze aki kevésbé válogatós, vagy épp szeretne a lehető leghamarabb enni, az az étlapon találhat néhány előre összeállított hamburgert, köztük két vegán kedvencet Steiner Kristóf konyhája által. A Middle East Burger tahini krémmel, mangó szósszal, grillezett padlizsánnal és lencsepogácsával készül, a Beyond Burger vegán cheddar és almás-kakukkfüves szósszal, sárgarépa chipssel és Beyond Meat pogácsával.

Honlap: https://burgermarket.hu
Árak: 1290–2650 Ft (extrák számától függ)
Rendelés: Wolt, Netpincér, Bolt Food

GoodBar GoodBurger

A Kecskeméti utca 6. szám alatt található étterem kiváló választás lehet azoknak, akik két óra közötti szünetben megéheznek, hiszen mindössze pár lépésnyi távolságra van mindkét épülettől. Természetesen nem csak a közelség kedvező, az étlap éppúgy.

Az itt szereplő burgerek nagyon változatosak és egyenként is különlegesek. Minden burger 140 vagy 210 grammos hússal és gluténmentes változatban is kérhető. A Goodburger egyedi Gb szósszal, hagymalekvárral és füstölt uborkával készül, a legbevállalósabbak kérhetik Monster méretben, dupla hússal. Kétféle Juicy burger közt lehet dönteni, mindkettő cheddar sajttal, a „Real” Juicy pedig baconnel is töltött marhahúspogácsát tartalmaz. A marhahúson túl a Pulled Pork Burger tépett malachússal, kéksajttal, körtével készül, Kacsa Burgerük tépett kacsahússal és lyoni hagymával. A mentes verzióban a húspogácsa helyett rántott mozzarella, Beyond Meat pogácsa és francia grillezett kecske camembert választható. Köretként amerikai káposztasalátát, sült hagymakarikát, sült krumplit és édesburgonya chipset kérhetünk.

Honlap: https://www.goodbar.hu/
Árak: 1850–3200 Forint
Rendelés: Wolt, Netpincér, Bolt Food

I55 American Bar & Restaurant

A deep dish pizzák és egyéb autentikus amerikai ételek mellett a hamburgerek kimagasló figyelmet kapnak az étteremben, ugyanis a hely megálmodói, Kiss Dávid és Kiss Péter először a Beer and Burgerre (két év után Budapest Burger Companyra) keresztelt étteremnek nyitották meg kapuit 2014-ben. 2018-ra kinőtték a burgerezőt, új ételeket is szerettek volna felszolgálni, végül pedig ez vezetett az I55 megnyitásához. Körbe kóstolták Amerikát, így a lehető legeredetibb tengerentúli hangulatot és ízeket kapjuk a Bajcsy-Zsilinszky út és az Alkotmány út sarkán található étteremben. Ahogy a honlapukon írják: „Ez itt nem csak egy biznisz, hanem életek összefonódása, egy közösség, ami együtt lélegzik a szmókerekkel. Ezt az érzést szerettem volna először is hazavinni, és ha bármit sikerült ebből Budapesten megvalósítani, akkor már megérte.”

Legnépszerűbb hamburgerük az O’Sullivan sajtos burger. Mikor Kiss Dávid Írországban dolgozott, már tervezte a burgerező nyitását, ezért munkatársával közösen kerestek innovatív ötleteket. Chris O’Sullivan ajánlotta, hogy töltsék meg a húst cheddarral vagy a már félig megsült húspogácsa tetejét szórják meg sajttal és egy búra alatt folytassák a sütést ezzel sajtkoronát létrehozva. Végül a két ötletet vegyítették, és a kész szenzációt az ötletgazdáról O’Sullivan burgernek nevezték el. A Duck Dance burgerben az USDA marhahús mellett kacsamáj rejtőzik, amit házi lilahagyma lekvárral bolondítanak meg. Minden burgert friss hasábbal és coleslaw-val tálalnak, de kiegészítésként kérhetők édesburgonyával és gluténmentes buciban is. Érdemes figyelni a hetente változó ebéd menüt, időnként ott is fellelhető néhány ízletes hamburger.

Honlap:  http://i55.hu
Árak: 3090–3990 Forint
Rendelés: Wolt

Zing Burger&Co

A Zing Burger alapítóit a külföldi food truckok ihlették, melyeket hazánkban 2013-ban még csak filmekben láthattunk. A fő célpontjuk a fesztiválok, irodaházak, városi csomópontok, így roppant gyors, de minőségi étkezést nyújtanak a nyüzsgő tömegeknek. 2014-ben megnyitották első éttermüket is, a Király utca 60. szám alatt. Igaz a truckok mozgásban vannak, azonban Budapesten már kilenc állandó helyszínen elérhetőek, köztük a Kálvin téren is. Érdemes ebédidőben érkezni, mert minden hétköznap 14-17 között 15%-ot biztosítanak a diákigazolvány felmutatásával, plusz ebédajánlatuk is elérhető.

Az étlap hét változatlan és egy limitált hamburgert kínál a vendégeknek. A burgerek titka, hogy egyszerű alapanyagokból állnak, de épp ettől teremtenek otthonos ízvilágot. Az alapok mellett mindegyikben megtalálható egy különlegesebb, házi készítésű szósz, ez adja az igazán nagy csavart. A húspogácsa és zsemle is omlós, így öröm minden harapás. A könnyed ízektől, a csilis-csípősön át a füstösig választhatunk a kínálatból. A húsimádóknak elérhető a Guitar Hero burger, dupla húspogácsával, de bármelyiket választhatjuk extra hússal. A mentes étrendbe illő Hungry Hipster hús helyett kecskesajtot tartalmaz és bármelyik burger kérhető salátaágyon, szénhidrát csökkentett opcióként. Ha menüben kérjük, kedvezményes hasáb- vagy édesburgonya mellett is letehetjük a voksunkat. Ha szeretnénk teljessé tenni az élményt, elérhetőek a sajátmárkás Limók, melyek tartósítószer- és aromamentes limonádék, a hibiszkuszos-gyömbéres ital pedig kapható cukormentes formában is.

Ha úgy döntenénk, hogy a hamburgereket otthon készítenénk el, ennek sincs akadálya. A Zing csapata megalkotta a Steak&Co-t, ahonnan minden alapanyagot beszerezhetünk. Egy burger csomagban négy vagy nyolc főre jutó buci és friss hagyományos vagy Angus húspogácsa található, kedvünk szerint. Mellé rendelhető kiegészítő csomag cheddar sajttal, baconnel, savanyú uborkával, jalapeno-val és három szósszal (chipotle mayo, házi chili, kólás BBQ). A rendelés mellé küldenek egy tájékoztatót az elkészítésről, de ez a honlapon is megtalálható. Egy kerti partihoz tökéletes választás, elrontani pedig szinte lehetetlen, hiszen a jó alapanyag a kulcsa minden ízletes ételnek.

Honlap: https://www.zingburger.hu/
Árak: 1190–2190 Forint
Rendelés: Wolt, Netpincér

Az említett hamburgerek mindegyike rendkívüli és sorrendiség nehezen állítható fel köztük, hisz más és másban kivételesek. Az biztos, hogy bármelyiket választjuk, rossz döntés nem lehet.

Források: 1, 2, 3, 4

Képek forrása: 1, 2, 3, 4, 5, 6


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS


A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése Szerző weboldala

Simon Fanni

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.