5 ok, amiért jelentkezz a Jurátushoz

Aki karunkra jár, kétségen kívül nyitott a társadalmi, jogászi hivatásbeli témákra, és emellett biztosan van véleménye is minderről. Ha egy pillanatra is megfordult a fejedben, hogy jelentkezz karunk lapjához, kérlek, gondolkozz el rajta még legalább egy pillanatig, és olvasd el az alábbi pár bekezdést!

A Jurátus története több évtizedre nyúlik vissza, több jogelődje és formája is volt, amíg elérkezett az újság mai, online megjelenésének időszakáig. Karunk mindenkori hallgatóinak és oktatóinak, valamint a jogászság iránt érdeklődőknek széles spektrumon közvetít írásokat öt különböző rovatban, a szorgalmi időszakok minden napján. Sok egyéb kari szervezetet is lehetne választani, amikor egy hallgató jelentkezésre adja a fejét – miben és mitől is más az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának lapja, a Jurátus?

1. Alkotói munka

A szerkesztőségünk akármelyik pozíciójába jelentkezel – legyen az fotós, írói, szövegszerkesztői vagy lapmenedzseri feladat –, kreatív, alkotói munkában fogsz részt venni. Ez maximálisan megvalósul itt, mivel segítjük egymást és nincs megkötve senki keze úgy, hogy az ellehetetlenítse a saját ötletek megvalósítását. Nem azt állítom, hogy más szervezetnél nincs alkotói tevékenység, de az biztos, hogy nálunk ez dominál. Ha van egy kis alkotás iránti vágyad, akkor legfeljebb pozitívan fogsz csalódni, ha hozzánk jelentkezel.

2. Írásbeli készségek fejlesztése

Ez a következő dolog olyan, hogyha nem is érdeklődsz (még) kifejezetten az alkotói munka vagy az újságírás iránt, akkor is figyelembe kell venni, hogy nemcsak a későbbi jogi munkád, de már az egyetem elvégzésének is nélkülözhetetlen hozzávalója lesz az írásban való helyes fogalmazás, kifejezés képessége. Ezt a készséget pedig mindenképp fejleszti szerkesztőségünknél eltöltött pár szemeszter is. Az új tagoknak mindig készséggel segítenek a rovatvezetők is, akik hasznos tanácsokat tudnak adni a szövegalkotás terén, emellett az ELTE Press által szervezett továbbképzéseken is részt vehetünk, így a fejlődés garantált.

Processed with VSCO with a6 preset

3. Véleményalkotás és véleménynyilvánítás

Már fentebb említettem, hogy az ÁJK-ra járó diákok nagy többsége szociálisan érzékeny, és igényt érez magában, hogy véleményt formáljon a társadalmat valamilyen módon érintő, legkülönbözőbb témákban. Ha ezirányú a témamegközelítésedet vagy világszemléletedet közölni kívánod egy kisebb közönséggel, akkor kifejezetten megfelelő felület lehet erre a Jurátus. Vagy ha épp a kari újságírást nem látod megfelelőnek, akkor ez is ok lehet a jelentkezésre.

4. Közösségi erő 

Minden szervezet életében számottevő faktor a csapat összetartó ereje. A szerkesztőség minden heti ülése az ötletcserék színtere, ezentúl havi, kötetlen programok kerülnek megrendezésre. Viszont nem kell tartania senkinek attól, hogy lehetetlenné teszi az egyetemre való megfelelő fókuszálást, felkészülést. A feladatok otthonról való elvégzése pedig még jobban lehetővé teszi az effektív és aktív hozzáállást mindehhez.

32294693_1667450003368124_1030639125650210816_o

5. Ha nem tudod még, hogy mi érdekel kifejezetten

A végére hagytam azt, amivel talán a legtöbbünk előbb-utóbb szembesül az egyetemi évek alatt… Az az érzés, mikor aközött billegsz, hogy minden területe érdekel az egyetemi életnek, magának a szakmának; vagy épp semmi sem annyira, mint gondoltad volna, és kellene egy komoly elhatározáshoz. Ezen opciókra remek választás lehet a kari újságírás. Mivel itt a te véleményed is formálódik, a te világlátásod is bővülhet az általad választott cikkekkel – hiszen te döntöd el, hogy miről és hogyan írsz –, így rálelhetsz arra a területre, ami téged továbbvisz az egyetemi lét alatt, vagy egyenesen annyira érdekel és foglalkoztat, hogy ezen évek után is foglalkoznál vele.

Én, amikor másfél évvel ezelőtt elhatároztam, hogy felvételizem a Jurátusba, ezek az előbb felsorolt és kifejtett motivációk és kérdések voltak bennem is. Ezért tapasztalatból mondhatom, hogy már ez a másfél év rengeteget segített ezen kérdések megértésében és megválaszolásában.

További információ felvételiről a Facebookon!


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁSA szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Bódy Kolos Bálint

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.